Αγρογλυφικά


Τα αγρογλυφικά είναι ανεξήγητα σχήματα που έχουν εντυπωθεί μέσα σε μια μόνο νύχτα σε χωράφια σπαρμένα με σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, γρασίδι, ακόμα και δέντρα ή και χιόνι. Με άλλα λόγια, σε κάθε οργανικό υλικό όπου ένα μεγάλο χάραγμα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αυτό που κατατάσσει τα γεωμετρικά αυτά σχήματα στα φαινόμενα που συνηθίζουμε να ονομάζουμε “ανεξήγητα” είναι πρώτα απ’ όλα το σχήμα τους. Η πολυπλοκότητά τους φτάνει κάποιες φορές να μιμείται πολύπλοκα φράκταλς που μόνο ένας υπολογιστής θα μπορούσε να δημιουργήσει και που κάποιες άλλες φορές παραπέμπουν σε τετραδιάστατα σχήματα της κβαντικής φυσικής. Έπειτα, το ότι τόσο ασυνήθιστα και πολύπλοκα σχήματα “σκαλίζονται” σε χωράφια κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας, δεν είναι κάτι που βλέπεις κάθε μέρα… Έχει αναφερθεί μαρτυρία αξιόπιστων ανθρώπων που βεβαιώνουν να έχουν δει να σχηματίζονται τέτοιοι πολύπλοκοι κύκλοι σε λιγότερο από δώδεκα δευτερόλεπτα!


Στο άλυτο μυστήριο των αγρογλυφικών (“crop circles”) που έχουν εμφανιστεί απ’ τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και συνεχίζουν να εμφανίζονται κυρίως στην Αγγλία, έχουν δοθεί πολλές εξηγήσεις. Ανάμεσά τους δεν λείπουν κι αυτές που τα θέλουν να σχετίζονται με εξωγήινους, θεωρώντας τα σαν “μηνύματα” ενός άλλου νοήμονος πολιτισμού.

Τώρα μια ομάδα ερευνητών στην Αγγλία, προσπαθεί να αποδείξει την εξωγήινη προέλευση αυτών των σχηματισμών, βασισμένη στα δεδομένα έρευνας της αμερικανής γεωλόγου Diane Conrad. Η Conrad εξέτασε δείγματα εδάφους από ένα αγρογλυφικό που βρέθηκε κοντά στο σπίτι της στη Utah και διαπίστωσε ότι η σύσταση του εδάφους είχε αλλοιωθεί.

Συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι ο βαθμός κρυστάλλωσης του εδάφους είχε αυξηθεί, κάτι που σημαίνει ότι οι κρύσταλλοι του εδάφους βρίσκονταν σε αυξημένη τήξη. Τόσο αυξημένη τήξη παρατηρείται μόνο σε ιζηματογενή πετρώματα που έχουν εκτεθεί για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στη θερμότητα του πυρήνα της Γης και σε πιέσεις τόνων άλλων πετρωμάτων.

Τα δεδομένα αυτά, κάνουν την ομάδα των άγγλων ερευνητών, με αρχηγό την Nancy Talbott, να πιστεύει ότι κάποια νέα ενεργειακή πηγή σχετίζεται με την εμφάνιση των αγρογλυφικών. Κάποια πηγή ενέργειας που δεν προέρχεται από τον γήινο πολιτισμό. ‘Eτσι αναπτύσσεται … άλλη μια θεωρία για την προέλευση των αγρογλυφικών!

Παρόλα αυτά … τι γίνεται με τους … γήινους, που καυχιούνται δημόσια ότι έχουν κατασκευάσει αγροφλυφικά;Επειδή υπάρχουν και τέτοιοι! Μάλιστα στην Αγγλία, οι κατασκευαστές αυτοί έχουν συστήσει σύλλογο και διαθέτουν ιστοσελίδα για την προβολή τους, στην οποία μάλιστα δεν παραλείπουν να δώσουν οδηγίες για την κατασκευή τους.

Επιπλέον οι ιστορίες και οι διάφορες θεωρίες για αγρογλυφικούς σχηματισμούς ενισχύονται από δημοσιογράφους που βιάζονται να προβάλλουν μια είδηση, άσχετα από το πόσο αληθινή μπορεί να είναι, απλά για να …πουλήσουν! ‘Eτσι πολλά ρεπορτάζ καταλήγουν με φράσεις όπως: “το ζήτημα
ερευνάται”, “περιμένουμε τα εργαστηριακά αποτελέσματα” κτλ., αφήνοντας έτσι το μυστήριο στη μέση και … την ακροαματικότητα σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα ο συνεργάτης της Talbott, Dr. Levengood, αναπτύσσει τη θεωρία ότι τα φυτά που μαραίνονται για τη δημιουργία ενός σχηματισμού,
αφυδατώνονται από μέσα προς τα έξω, με την εφαρμογή μιας ενέργειας όμοιας με των μικροκυμάτων.

Μάλιστα η ομάδα της Talbott έχει δεχθεί και χρηματοδοτήσεις για τις έρευνές της. Βέβαια τα αποτελέσματα που παίρνει απ’ τις εργαστηριακές έρευνες δεν είναι πάντα ευνοϊκά. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Reynolds, ειδικός στην ανάλυση των πετρωμάτων με ακτινοβολία, απάντησε ότι η
ενέργεια που θα προκαλούσε την κρυσταλλοποίηση αυτή του εδάφους θα έπρεπε να είναι τόσο ιχσυρή ώστε θα αποτέφρωνε τα φυτά. ‘Oλα αυτά συμβαίνουν ενώ πληθαίνουν οι φωνές αυτών που υποστηρίζουν ότι η κατασκευή των αγρογλυφικών είναι απλά μια απάτη.

Άσχετα πάντως αν είναι απάτη ή όχι, σίγουρα η ερμηνεία τους συχνά περιέχει μεγάλη δόση υπερβολής και “φαντασίας”.

Ερωτήσεις σχετικές με τα αγρογλυφικά:
 
1) Τι είναι τα αγρογλυφικά;
Τα αγρογλυφικά είναι ανεξήγητα σχήματα που έχουν εντυπωθεί μέσα σε μια μόνο νύχτα σε χωράφια σπαρμένα με σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, γρασίδι, ακόμα και δέντρα ή και χιόνι. Με άλλα λόγια, σε κάθε οργανικό υλικό όπου ένα μεγάλο χάραγμα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

2) Είναι φαινόμενο της εποχής μας;
Όχι βέβαια. Το παλαιότερο γνωστό αγρογλυφικό φτιάχτηκε στην Αγγλία το 1647, όπου και θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ότι επρόκειτο περί διαβολικού χειροτεχνήματος (φωτο δεξιά). Έκτοτε άρχισαν πάλι να εμφανίζονται σε σημαντικά μεγάλο αριθμό στις αρχές του 1970, ως κύκλοι με σπείρες των οποίων η φορά άλλοτε ήταν σύμφωνη με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού και άλλοτε αντίθετη με αυτήν. Η μεγάλη αλλαγή επήλθε το 1990 όταν οι κύκλοι έγιναν περίπλοκα συμμετρικά σχήματα που αποτελούνταν από ευθείες γραμμές, γωνίες, και σπειροειδείς δακτύλους. Πολλές φορές τα σχήματα είναι τόσο περίπλοκα που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι είναι έργο ενός ανθρώπινου εγκεφάλου. Το δυσκολότερο βέβαια να πιστέψει κανείς είναι ότι αποτυπώθηκαν πάνω στα σπαρμένα χωράφια κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας. Πλήθος επιφανών ανθρώπων βεβαιώνουν πάντως ότι αργά της προηγούμενης νύχτας τα χωράφια τους ήταν καθαρά.

3) Που και πότε έχουμε εμφανίσεις αγρογλυφικών;
Εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Πάνω από 70 χώρες καταμετρούν αγρογλυφικά στα εδάφη τους, ενώ σε περιοχές με αρχαιολογικούς χώρους τα αγρογλυφικά τους βρίσκονται πολύ κοντά σ’ αυτούς και δείχνουν να διατηρούν κάποια σχέση μαζί τους.

4) Γνωρίζουμε συγκεκριμένο αριθμό;
Από τη στιγμή που κάθε χρόνο έχουμε χιλιάδες νέες εμφανίσεις, είναι φυσικό να μην μπορούμε να κρατήσουμε ακριβή αριθμό. Από την άλλη, θεωρείται ότι άλλοι τόσοι σχηματισμοί παραμένουν στην αφάνεια λόγω του ότι είναι εκπληκτικά δύσκολο να εντοπιστούν πάνω στις απέραντες εκτάσεις όλου του πλανήτη. Οι περισσότεροι σχηματισμοί βρίσκονται στην Αγγλία κι΄ αυτό λόγω της μικρής (σχετικά με άλλες απέραντες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς,κλπ) γήινης μάζας της. Μέχρι σήμερα πάντως έχουν καταμετρηθεί πάνω από 10.000 κατά μήκος όλου του πλανήτη, με το 90% περίπου στη Νότιο Άγγλία.

5) Τι είναι εκείνο που κατατάσσει τα γεωμετρικά αυτά σχήματα στα φαινόμενα που συνηθίζουμε να ονομάζουμε “ανεξήγητα”;
Πρώτα απ’ όλα το γεωμετρικό τους σχήμα. Η πολυπλοκότητά τους φτάνει κάποιες φορές να μιμείται πολύπλοκα φράκταλς που μόνο ένας κομπιούτερ θα μπορούσε να δημιουργήσει και που κάποιες άλλες φορές παραπέμπουν σε τετραδιάστατα σχήματα της κβαντικής φυσικής. Έπειτα, το ότι τόσο ασυνήθιστα και πολύπλοκα σχήματα “σκαλίζονται” σε χωράφια κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας, δεν είναι κάτι που βλέπεις κάθε μέρα… Έχει αναφερθεί μαρτυρία αξιόπιστων ανθρώπων που βεβαιώνουν να έχουν δει να σχηματίζονται τέτοιοι πολύπλοκοι κύκλοι σε λιγότερο από δώδεκα δευτερόλεπτα!

6) Πέρα από αυτά, υπάρχουν άλλες “λεπτομέρειες” που θα ενίσχυαν περαιτέρω τον χαρακτηρισμό ανεξήγητο;

Πλήθος “λεπτομερειών”. Υπάρχουν ερωτηματικά που έχουν κάνει πάνω από έναν επιστήμονες και ερευνητές να χάσουν τον ύπνο τους. Τα αγρογλυφικά είναι προφανώς φτιαγμένα με τρόπους ασύμβατους με τη μοντέρνα επιστήμη. Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι ερευνητές για να αποδείξουν ότι πρόκειται για απάτη είναι ότι έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο φυσικό αντικείμενο για να ισοπεδώσει με το έδαφος ό,τι έχει κοπεί, κι αυτό διότι έχουμε σπασμένα κλαδιά των φυτών. Όμως, στα γνήσια αγρογλυφικά δεν έχουμε σπασμένα κλαράκια αλλά λυγισμένα, μια περίπου ίντσα από το έδαφος (φωτο δεξιά). Απ’ ότι φαίνεται, τα φυτά υπέστη μια πολύ σύντομη αλλά ισχυρότατη θερμική πίεση (θερμικό κύμα) το οποίο μαλάκωσε τα κλαράκια ώστε αυτά να λυγίσουν προς το έδαφος υπό γωνία 90 μοιρών και να παραμείνουν σ’ αυτήν τη νέα και μόνιμη θέση τους. Βιολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, όπως επίσης και οι αγρότες οι οποίοι ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον πως συμπεριφέρεται και πως λειτουργεί η γη τους. Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάλογα αποτελέσματα είναι η εκπομπή μικροκυμάτων και υπερήχων.

7) Πως ξεχωρίζουν οι γνήσιοι από τους ψεύτικους κύκλους;
Κυρίως από την ανίχνευση ηλεκρομαγνητισμού στους γνήσιους. Όπως σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε συγκεκριμένους καθεδρικούς ναούς, έτσι και γύρω από γνήσιους αγρογλυφικούς σχηματισμούς ανιχνεύεται ηλεκρομαγνητική ενέργεια, κάτι που θα μας έκανε δικαιολογημένα να σκεφτούμε ότι οι σχηματισμοί αυτοί προφανώς αποτελούν (γεωγραφικώς) κάποια παρεμβαλόμενα σημεία του γενικού αόρατου ενεργειακού γήινου πλέγματος. Η συχνότητα της ενέργειας αυτής σχετίζεται άμεσα με αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία και επηρεάζει το βιοφυσικό ρυθμό του ανθρώπινου σώματος. Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο το να βλέπεις ανθρώπους να πειραματίζονται μέσα σε χωράφια με αγρογλυφικά πάνω σε ανώτερες καταστάσεις εγρήγορσης ή ακόμα και κάποιες μορφές θεραπειών. Κάποιοι άλλωστε ερευνητές πειραματίζονται εκεί πάνω στα αποτελέσματα ναυτίας, ζάλης και ιλίγγου που προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση σε συχνότητες μικροκυμάτων ή υπερήχων.

Στους γνήσιους “θερισμένους κύκλους” έχει παρατηρηθεί αλλαγή της κρυσταλλικής δομής των φυτών. Έχει επίσης παρατηρηθεί μια διαστροφή του εμβρύου των σπόρων καθώς και εξογκώματα των κλαριών, σαν τα φυτά θα θερμάνθηκαν από μέσα προς τα έξω. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα φυτά δεν υπέστη καταστροφή, αλλά συνέχισαν να αναπτύσσονται και να ωριμάζουν υπό τη γωνία που είχαν διπλωθεί.

Τα γνήσια αγρογλυφικά αναπτύσσονται σπειροειδώς ακολουθώντας τις μαθηματικές αναλογίες που εκφράζονται με τη Χρυσή Αναλογία, τη σπείρα δηλαδή που χρησιμοποιεί η Φύση για να κατασκευάσει οργανισμούς όπως το κοχύλι, το ηλιοτρόπιο, τους γαλαξίες, τη σχέση των αποστάσεων στα κόκαλα του ανθρώπινου χεριού, το σκελετό κάποιου είδους ψαριού που βρέθηκε στις θάλασσες της Σουηδίας, κλπ. Μαθηματικώς, οι γνήσιοι αγρογλυφικοί σχηματισμοί εμπεριέχουν κώδικες και θεωρήματα που βασίζονται στην ευκλείδεια γεωμετρία, όπως επίσης και αμετάβλητους κανόνες της απόκρυφης γεωμετρίας. Έχουν την ικανότητα να μεταβάλουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της περιοχής εις τρόπον ώστε οι πυξίδες να μην καταφέρνουν να εντοπίσουν το Βορρά. Κάμερες, κινητά, και μπαταρίες δυσλειτουργούν, όπως επίσης και τα όργανα αεροπλάνων που πετούν από πάνω. Η ακτινοβολία στην περιοχή ανεβαίνει 300% πάνω από το κανονικό όριο, ενώ το σύνολο των ζώων που βρίσκονται εκεί κοντά αποφεύγουν να πλησιάσουν την περιοχή.

8 ) Υπάρχει οπτική απόδειξη της στιγμής που σχηματίζονται;
Τα αγρογλυφικά σχηματίζονται γενικώς τη νύχτα, ανάμεσα στις 2 και 4 το πρωί, παραδοσιακά κατά τη διάρκεια των συντομότερων βρετανικών βραδιών της χρονιάς, όταν το σκοτάδι δεν κρατάει πάνω από τέσσερις ώρες. Αγρότες, στρατιωτικοί, επιστήμονες, και εκατοντάδες περίεργοι συγκεντρώνονται εκεί με τα sleeping bags τους ελπίζοντας να έχουν την τύχη να γίνουν μάρτυρες ενός ακόμα σχηματισμού. Κάποιοι από αυτούς λέγεται ότι στάθηκαν τυχεροί, όταν είδαν μεγάλες χρωματιστές φωτεινές μπάλες να εκπέμπουν μια δέσμη χρυσού φωτός σε ένα χωράφι που το επόμενο πρωινό διέθετε κι αυτό ένα αγρογλυφικό. Έκτοτε, παρά τις έντονες παρακολουθήσεις απέραντων εκτάσεων με υπερεξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, οι σχηματισμοί δημιουργούνται κάτω από τη μύτη εκείνων που τους ψάχνουν.

9) Υπήρξαν πράγματι άνθρωποι που παραδέχτηκαν ότι σχεδίαζαν οι ίδιοι τους κύκλους;
Εμφανίστηκαν κάποια στιγμή το 1992 δύο ηλικιωμένοι που δήλωσαν ότι σχεδίαζαν από το 1978 τους κύκλους στα αγροκτήματα προφανώς γιατί τους άρεσε να κάνουν φάρσες στους συγχωριανούς τους. Ήθελαν να τους κάνουν να πιστέψουν ότι εξωγήινοι είχαν κατέβει στο χωριό τους. Φαίνεται ότι τους άρεσε διότι συνέχισαν να φτιάχνουν κύκλους για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, θα ήταν τελείως αδύνατο να κατασκευάζουν κύκλους σε απόσταση 100 χιλιομέτρων μέσα σε μια μόνο νύχτα. Υπήρξαν μάλιστα νύχτες που κατασκευάστηκαν πάνω από εκατό κύκλοι σε χωράφια όλης της Αγγλίας. Αποκαλύφθηκε μετά από λίγα χρόνια ότι η ιστορία των δύο εβδομηντάρηδων είχε κατασκευαστεί σε μια συνεργασία του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης και της CIA. Η πληροφορία δόθηκε από ένα υπάλληλο του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης που απεκάλυψε ότι όλα έγιναν με σκοπό να κατευναστεί το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για τα αγρογλυφικά. Στη συνέχεια, οι δυο μάρτυρες επανεξετάστηκαν από ουδέτερη επιτροπή και υπέπεσαν σε πλήθος σφαλμάτων και ανακριβιών.

10) Κατά πόσο η ταινία “Οιωνός” σχετίζεται με την πραγματικότητα;
Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ένας άγγλος αγρότης βλέπει ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1978 ένα σχήμα από θερισμένο σιτάρι στο κτήμα του. Το σχήμα ήταν συμμετρικό, αλλά κανένα ίχνος από τρακτέρ δεν υπήρχε ολόγυρα. Το λέει στους συγχωριανούς του αλλά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Μέχρι που το φαινόμενο εμφανίζεται και σε άλλα χωράφια της περιοχής και σιγά-σιγά κατά μήκος όλης της Βρετανίας. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, κόσμος πολύς συνέρεε για να δει από κοντά τους ανεξήγητους κύκλους, σε σημείο που τα μαγαζιά της περιοχής έκοβαν εισιτήρια στους επισκέπτες.

Τρισδιάστατα αγρογλυφικά:
Ένας νεραϊδόκυκλος με αρκετά πολύπλοκο τρισδιάστατο σχεδιασμό βρέθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου κοντά στην περιοχή του Ashbury στο Oxfordshire. Η υπερτονισμένη προοπτική της κατασκευής έχει διάμετρο περίπου 360 πόδια (σχεδόν 110 μέτρα) και μοιάζει σαν μια ομάδα από ουρανοξύστες όπως αυτοί θα φαίνονταν αν τους βλέπαμε από ψηλά.

Το συγκεκριμένο αγρογλυφικό εντόπισε για πρώτη φορά ο πιλότος ενός μικρού αεροσκάφους που πετούσε πάνω από την περιοχή. Όταν ο Steve Alexander πληροφορήθηκε την ύπαρξή του, νοίκιασε αμέσως ένα ελικόπτερο και πήγε να ερευνήσει ιδίοις όμμασι την παράξενη κατασκευή.

Ο 34χρονος ερευνητής αγρογλυφικών και συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, εντυπωσιάστηκε από το μοναδικό σχέδιο που είδε να κυριαρχεί πάνω στην σπαρμένη με σιτάρι έκταση.

“Τελευταία, τα αγρογλυφικά φαίνεται να ασχολούνται με την μεταφορά μιας διάστασης σε άλλη. Αυτό είναι μάλλον η πιο εντυπωσιακή και απροκάλυπτη έκφραση αυτής της ιδέας μέχρι σήμερα,” σχολιάζει ο Alexander.

Κάποιοι, όπως ο σκηνοθέτης M. Night Shyamalan, υποστηρίζουν ότι τα αγρογλυφικά είναι προϊόν παραφυσικών δυνάμεων ή εξωγήινων όντων.

“Όσον αφορά στο ποιος δημιούργησε τον συγκεκριμένο νεραϊδόκυκλο και στο τρόπο που το έκανε, πραγματικά δεν γνωρίζω την απάντηση,” υπογραμμίζει ο Alexander θεωρώντας πιθανό το ενδεχόμενο να είναι κατασκεύασμα εξωγήινων καλλιτεχνών.

“Αν το έχουν φτιάξει άνθρωποι, τότε το είχαν σχεδιάσει πολύ καλά και το εκτέλεσαν ακόμα καλύτερα. Και σίγουρα δεν το έφτιαξαν κάποιοι γυρνώντας το βράδυ από ένα μπαρ και υπό την επήρεια αλκοόλ. Πήγα και στάθηκα στο χωράφι μέσα στην καρδιά του κύκλου και εντυπωσιάστηκα. Είναι πολύ καλά κατασκευασμένος, αφήνοντας στο έδαφος τον καλύτερο σχεδιασμό που έχω δει τουλάχιστον αυτή τη χρονιά.”

Όμως ο John Lundberg, δημιουργός της ιστοσελίδας Circlemakersκαι ένας από του συγγραφείς του βιβλίου The Field Guide: The Art, History and Philosophy of Crop Circle Making που ασχολείται με τα αγρογλυφικά, επιμένει ότι το τρισδιάστατο σχέδιο είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.


“Η εμπειρία που έχω στο θέμα με έχει πείσει ότι ακόμα και τα πιο πολύπλοκα αγρογλυφικά μπορεί να είναι φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι. Επομένως δεν βλέπω καμία ανάγκη να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τον εν λόγω κύκλο με σενάρια για εξωγήινους,” υποστηρίζει ο Lundberg.

Ο ίδιος συμφωνεί βέβαια ότι η καλλιτεχνία του νεραϊδόκυκλου του Ashbury είναι υποδειγματική. “Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε δημιουργός θα ήταν πολύ περήφανος να βάλει την υπογραφή του κάτω από έναν τέτοιο αγρογλυφικό. Είναι υπέροχα σχεδιασμένος και άρτια εκτελεσμένος.”

Ωστόσο, ο Lundberg τονίζει, αντίθετα με κάποιους άλλους, ότι ο κύκλος του Ashbury δεν αποτελεί το πρώτο παράδειγμα τρισδιάστατης κατασκευής.

“Η πρώτη φορά που έχουμε τρισδιάστατο σχεδιασμό σε αγρογλυφικά ήταν στην πραγματικότητα πριν επτά χρόνια, το 1999,” αναφέρει ο Lundberg.

Μαζί με τον καλλιτέχνη Rod Dickinson, ο Lundberg είχε δημιουργήσει έναν νεραϊδόκυκλο για την εφημερίδα Daily Mail. Οι δυο τους έφτιαξαν ένα σχέδιο βασισμένο στο «αδύνατο» τρίγωνο Penrose, ένα πολύπλοκο τρισδιάστατο αντικείμενο.

Ο Lundberg θεωρεί ότι το αγρογλυφικό του Ashbury πιθανότατα δημιουργήθηκε από μια ομάδα ίσως τεσσάρων «γήινων» καλλιτεχνών, οι οποίοι εργάστηκαν πολύ γρήγορα και το ολοκλήρωσαν στη διάρκεια μιας νύχτας.

“Το 99% των αγρογλυφικών φτιάχνονται τη νύχτα και μέχρι το ξημέρωμα. Η κατασκευή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εντοπίσει κάποιος την κατασκευή πριν να έχει ολοκληρωθεί.”

“Όλοι εμείς ερμηνεύουμε τα σχέδια των κύκλων αποδίδοντάς τους το νόημα που εμείς θέλουμε. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούν το μυστήριο και το ανεξήγητο και οι κύκλοι εκπληρώνουν αυτή τους την επιθυμία καθώς ακόμα δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη ερμηνεία για την προέλευσή τους. Αυτό αφήνει αρκετό χώρο ώστε να κάνουν κάποιοι υποθέσεις και να δίνουν τις δικές του ερμηνείες,” προσθέτει ο Lundberg.

Αγρογλυφικά στην Ελλάδα:

Και όμως ! Αγρογλυφικά έχουν παρατηρηθεί και στην Ελλάδα .

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian το Σάββατο , 10 Αυγούστου 2002 . Αφορά την εμφάνιση και προσγείωση(!) ενός ιπτάμενου δίσκου , σε ένα χωράφι κοντά στο χωριό Πρίνη , στον νομό Τρικάλων .Η αναφορά αυτή , που επαληθεύεται εν μέρει και από άλλες ξένες δημοσιεύσεις , που επιβεβαιώνουν αρκετές από τις πληροφορίες , έχει ως εξής :
Helena Smith, Athens
Saturday August 10, 2002
The GuardianATIA καταστρέφουν τα εύφορα χωράφια της κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με αγρότες που ισχυρίζονται πως έχουν εντοπίσει εξωγήινα αεροσκάφη να προσγειώνονται στα χωράφια τους .
Μετά από μια επίσκεψη από έναν “παράξενο ιπτάμενο δίσκο” αυτή η εβδομάδα, ένας αγρότης στην περιοχή του Κοζιακα είπε ότι καταστράφηκαν αρκετά στρέμματα από τα σιτηρά του .

“Αυτό το τεράστιο κυκλικό ιπτάμενο αντικείμενο αιωρήθηκε προς τα κάτω από τον ουρανό προς το χωράφι μου ,” είπε ο Αθανάσιος Τσιούκας από το χωριό Πρίνη . “Η επιφάνειά του ήταν γεμάτη από μικρές τρύπες.”

Ο αγρότης ανησύχησε τόσο πολύ από την στενή επαφή που όρμηξε στο τοπικό καφενείο για να προειδοποιήσει τους φίλους του.
“Όταν επιστρέψαμε στο χωράφι οι εξωγήινοι είχαν φύγει ” , δήλωσε . “Αλλά η μηχανή τους είχε αφήσει όλες αυτές τις τρύπες στο χώμα, μερικες τόσο βαθιά μέχρι τα 20cm, οι οποίες είχαν καταστρέψει τα φυτά μου .”

Ο κ. Τσιούκας δεν είναι ο μόνος. Πολυάριθμοι αγρότες στην περιοχή έχουν παραπονεθεί για ’γνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα που αφήνουν παράξενα σημάδια στα χωράφια τους, αν και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αυτά τα ανεξήγητα σχέδια είναι αγρογλυφικά όπως αυτά που εμφανίζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Μερικοί αγρότες έχουν απαιτήσει ακόμη και αποζημίωση. Μέχρι τώρα, οι αιτήσεις αυτές έχουν πέσει στο κενό καθώς οι ενάγοντες δεν μπορούν να ονομάσουν ή να επισημάνουν τους μυστήριους καταστροφείς της σοδειάς .

Ένας άλλος αγρότης, ο Απόστολος Πατραμάνης, ο οποίος ήταν στο διπλανό χωράφι κατά την διάρκεια του τελευταίου περιστατικού , είπε ότι κοίταξε ψηλά και είδε “φωτεινές λάμψεις ψηλά στον ουρανό – και έπειτα αυτό το τεράστιο αντικείμενο εμφανίστηκε και προσγειώθηκε στο χωράφι του Τσιούκα”.

’λλα δημοσιεύματα που αφορούν στο ίδιο περιστατικό αναφέρουν πως το συμβάν έλαβε χώρα την Τετάρτη , 7 Αυγούστου . Το αντικείμενο αναφέρεται πως είχε διάμετρο γύρω στα 10 μέτρα .Ακόμα αναφέρεται πως κάποια παιδιά από τα γειτονικά χωριά είδαν επίσης φωτεινές λάμψεις στον ουρανό λίγο πριν προσγειωθεί το αντικείμενο αυτό . Τέλος , πολλοί άλλοι κάτοικοι ισχυρίζονται πως έχουν γίνει μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών στην περιοχή .

Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε ότι ο ξένος τύπος ταυτίζει , και στα υπόλοιπα δημοσιεύματα , αυτά τα σημάδια με τα αγρογλυφικά της Μ.Βρετανίας . Η αλήθεια είναι πως οι αγρότες στη Μ.Βρετανία έχουν αρκετές φορές αναφέρει περίεργα φώτα και λάμψεις στον ουρανό , λίγο πριν την εμφάνιση των αγρογλυφικών , αλλά οι διαφορές με αυτήν την …Ελληνική υπόθεση είναι πολλές . Πρώτα απ’όλα , ενώ μια αρκετά διαδεδομένη εξήγηση για τα αγρογλυφικά είναι η επέμβαση κάποιου ΑΤΙΑ , ωστόσο σπάνια έχουν αναφερθεί θεάσεις ιπτάμενων δίσκων ( δηλ. μια τόσο εμφανής παρουσία που να είαι δυνατόν να καθοριστεί το σχήμα , πέρα από την ύπαρξη φωτός ) σε περιοχές που ξαφνικά εμφανίστηκαν αγρογλυφικά . Ακόμα , τα αγρογλυφικά αυτά είναι σχέδια , συνήθως πολύπλοκα , αποτυπωμένα επάνω στα χωράφια , που δημιουργούνται από φυτά που έχουν συνθλιβεί επάνω στο έδαφος ενώ τα γειτονικά παραμένουν άθικτα . Στην προηγούμενη περίπτωση όμως δεν έχουμε ένα ευδιάκριτο σχέδιο , παρά μόνο το κυκλικό αποτύπωμα του αντικειμένου επάνω στο χωράφι και κάποιες τρύπες σε βάθος μέχρι 20 εκατοστά , που φαίνεται να έχουν καταστρέψει γενικά τα φυτά , και όχι σε κάποιο ξεχωριστό σχέδιο . Στην ουσία πρόκειται για μια προσγείωση ενός ιπτάμενου αντικειμένου, με τις τρύπες στο έδαφος να έχουν πιθανότατα δημιουργηθεί από κάποιον μηχανισμό στήριξης , και όχι για μια δημιουργία ενός σχεδίου με διακριτές περιοχές συνθλιμμένων και άθικτων φυτών .

Ουσιαστικά θυμίζει το γνωστό περιστατικό της Αταλάντης , με τα ίδια μάλιστα σημάδια στο έδαφος . Συνεπώς είναι αποτυχημένη η προσπάθεια του ξένου τύπου να συνδέσει αυτό το περιστατικό με τις εμφανίσεις αγρογλυφικών , και μάλιστα σε ένα δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν αποκλείεται , όπως και στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας , που κάποια από τα αγρογλυφικά αποδίδονται σε φαρσές , και εδώ να έχουμε τη δράση κάποιου φαρσές , ή ακόμα και μια προσπάθεια των τοπικών αρχών να διαφημίσουν την περιοχή τους για τουριστικούς σκοπούς !




alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013