Το άστρο της Βηθλεέμ

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην χριστιανική ιστορία, η γέννηση του Χριστού, λέγεται ότι αναγγέλθηκε από ένα αστρονομικό φαινόμενο, το "αστέρι των βασιλιάδων μάγων", ή "άστρο της Βηθλεέμ", όπως αποκαλείται πιο συχνά. Έχοντας αντιμετωπιστεί για αιώνες ως θαύμα, έχει σήμερα εξηγηθεί σχεδόν πλήρως από τους αστρονόμους, αν και κάποιες λεπτομέρειες εξακολουθούν να παραμένουν μυστήριο.

Οι τρεις μάγοι ήρθαν από την ανατολή και παρουσιάστηκαν στο παλάτι του Ηρώδη. Θα πουν ότι ήρθαν να δουν τον μεσσία, ο ερχομός του οποίου αναγγέλθηκε από ένα αστέρι στη Βηθλεέμ, όπως άλλωστε το είχε πει και η προφητεία. Ο Ηρώδης, καθώς του είχαν γίνει έμμονη ιδέα οι δολοπλοκίες και οι συνομωσίες, φοβούμενος λοιπόν τον αντίπαλο που έβλεπε σ'' αυτόν τον νεόφερτο βασιλιά μεσσία που του ανήγγηλαν οι μάγοι, τους ζήτησε να ξαναπεράσουν από το παλάτι του εφόσον τον έχουν βρει. Οι μάγοι όμως που υποψιάστηκαν τη βρώμικη δουλειά του Ηρώδη, αποφάσισαν να μην ξαναπεράσουν. Έτσι, μην έχοντας πετύχει στην παγίδα του, διατάσει να σφαγιαστούν όλα τα βρέφη κάτω των δύο ετών. Ευτυχώς, η Μαρία και ο Ιωσήφ, είχαν ειδοποιηθεί για το τι σχεδόν θα συνέβαινε και είχαν λοιπόν το χρόνο να φύγουν μακριά.

Αντίθετα με ότι ξέραμε μέχρι πρόσφατα, απ'' ότι φαίνεται ο Χριστός δε γεννήθηκε το έτος 0. Κι αυτό διότι σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, ο Ηρώδης πέθανε το 4 προ Χριστόν. Εξάλλου, όλα δείχνουν ότι η σφαγή των βρεφών έλαβε χώρα γύρω στο 7 προ Χριστόν. Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο οι αστρονόμοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουν την αλήθεια σχετικά με το άστρο της Βηθλεέμ. Η πρώτη ιδέα ήταν αυτή του κομήτη. Όμως κανένας γνωστός μέχρι τότε κομήτης δεν έκανε την εμφάνισή του εκείνη την εποχή, ακόμα και αν δεχόμασταν ότι ο συγκεκριμένος κομήτης εξαφανίστηκε έκτοτε.

Η αμέσως επόμενη θεωρία ήταν αυτή ενός νόβα ή ενός σούπερνόβα, δηλαδή αστέρια που εκρήγνειται και που λάμπουν πάρα πολύ στον ουράνιο θόλο. Όμως, οι πιο πρόσφατοι νόβα ή σούπερνόβα χρονολογούνται στα 134 π.Χ και 123 μ.Χ. Η μοναδική θεωρία που παραμένει είναι αυτή του Κέπλερ, στα 1606.

Σύμφωνα μ'' αυτόν πρόκειται για μια τριπλή συζυγία των πλανητών Δία και Κρόνου στον αστερισμό των Ιχθύων, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυο πλανήτες βρέθηκαν τρεις φορές ευθυγραμμισμένοι με τη Γη στον αστερισμό των Ιχθύων. Μπορούμε σήμερα να δούμε ότι αυτό συνέβη το 8690 και το 7 π.Χ., στις 12 Απριλίου, στις 3 Οκτωβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου.

Όπως ακριβώς η Ιστορία, έτσι και η αστρονομία μας δείχνουν ότι το άστρο της Βηθλεέμ είναι στην πραγματικότητα ένα αυθεντικό αστρονομικό φαινόμενο κι'' όχι ένα θαύμα. Μπορούμε επομένως να ερμηνεύσουμε με το δικό μας τρόπο τα ιερά κείμενα: οι εβραίοι αστρονόμοι από τη Βαβυλώνα βλέπουν την πρώτη συζυγία γύρω στις 12 Απριλίου του έτους 7, κι'' έπειτα πάλι κατά τις 3 Οκτωβρίου, διακρίνουν σ'' αυτό το σημάδι του ερχομού του μεσσία και ξεκινούν για την Ιερουσαλήμ, όπου και φτάνουν προς τα τέλη του Νοέμβρη. Η τρίτη συζυγία τους επιβεβαιώνει στις υποθέσεις τους, και γύρω στις 4 Δεκεμβρίου το βράδυ φεύγουν για τη Βηθλεέμ, οκτώ χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ, οδηγούμενοι από ένα μεγάλο φωτεινό σημάδι στον ουρανό.

Το να βρουν τη φάτνη σε μια τόση μικρή έκταση δεν είναι παρά ζήτημα κάποιων ωρών. Ωστόσο, τα ιερά κείμενα λένε ότι το άστρο έδειχνε τη φάτνη. Οι αναλυτές θα δουν σ'' αυτό μια προσπάθεια να εκφραστεί η θεική φύση του γεγονότος. Κάποιοι άλλοι θα κάνουν λόγο για παρέμβαση του Θεού ως προς τους μάγους καθώς εκείνοι φτάνουν στη Βηθλεέμ. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως θαύμα είναι το γιατί ένα πραγματικά τόσο σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο να συμβεί ακριβώς τη στιγμή που γεννιέται ο άνθρωπος εκείνος που, με τα λόγια του και μόνο, θα χαράξει τη μελλοντική πορεία της Ιστορίας του ανθρώπου! Είναι ένα θέμα που μάλλον δε θα διαφωτιστεί ποτέ σε βάθος.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013