Η αντίστροφη ομιλία αποκαλύπτει

 
Το φαινόμενο της αντίστροφης ομιλίας δεν είναι τόσο καινούριο, αφού κατά καιρούς εμφανίζονται… δαιμονοκυνηγοί που υποστηρίζουν ότι στα λόγια κάποιων καλλιτεχνών κρύβονται σατανικές επικλήσεις και άλλα παρόμοια όλοι όμως αυτοί θα ένιωθαν έκπληξη, αν ανακάλυπταν πως και τα δικά τους λόγια περιέχουν κρυφά μηνύματα! Σύμφωνα με τη σχετική θεωρία, μέσα στις λέξεις και στις φράσεις που χρησιμοποιούμε υπάρχουν άλλες αντίστοιχες που βγαίνουν κατευθείαν από το υποσυνείδητό μας και μπορούν να αποκαλυφθούν αν τα λόγια μας ηχογραφηθούν και παιχτούν ανάποδα. Ο αυστραλός ερευνητής και ψυχολόγος, ντέιβιντ τζων όουτς, έχει ερευνήσει το θέμα αυτό και θεωρείται ειδήμων.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αποδείχθηκε ενδιαφέρον διαγνωστικό εργαλείο για τους ασθενείς του που, μιλώντας για τα καθημερινά τους θέματα, αποκάλυπταν το υποσυνείδητό τους πίσω από τις ανεστραμμένες φράσεις τους. Κατά τη γνώμη του, η ανθρώπινη ομιλία έχει δυο τρόπους έκφρασης:

Α) το φανερό, που αντιπροσωπεύεται από την κανονική ομιλία μας η οποία βρίσκεται κάτω από το συνειδητό έλεγχο μας και

Β) το συγκαλυμμένο, που αντιπροσωπεύεται από συγκαλυμμένες λέξεις και είναι ασυνείδητος.

Όταν τα ηχογραφημένα λόγια ενός ανθρώπου παίζονται ανάποδα, εμφανίζεται μια μικρή αντεστραμμένη λέξη ή φράση κάθε 10 ή 15 δευτερόλεπτα, η οποία φανερώνει τα ασυνείδητα και κρυφά συναισθήματα και τις προθέσεις του. Είναι με λίγα λόγια η φωνή της αλήθειας. Φυσικά αντίθετες απόψεις έρχονται να αντικρούσουν την εν λόγω θεωρία. Ότι δηλαδή οι λέξεις και οι φράσεις που διακρίνονται είναι συχνά χωρίς ειρμό.

Ωστόσο οι υποστηρικτές ανταπαντούν ότι πρόκειται για ένα είδος συμβολικής γλώσσας, όπως αυτή των ονείρων που συχνά μοιάζουν να μην έχουν νόημα, ενώ μέσα τους κρύβονται διάφορα υποσυνείδητα σύμβολα.

Ένα ακόμη αντεπιχείρημα είναι ότι οι όποιες λέξεις ή φράσεις ανιχνεύει κάποιος ανάποδα, δεν έχουν σχέση με τον ομιλητή, αλλά με τον αναλυτή. Προβάλλει δηλαδή ο τελευταίος το δικό του ψυχισμό και ακούει αυτό που θέλει να ακούσει. Η απάντηση σχετικά με το ποιος έχει δίκιο, ίσως δοθεί στο μέλλον με τη βοήθεια των υπολογιστών, που θα μπορούν να ανιχνεύουν την ομιλία μας με τρόπο πιο αντικειμενικό και λεπτομερή. Τότε ίσως μάθουμε ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται μέσα μας… αντεστραμμένη.


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013