Θεραπεύονται τα γηρατειά

περισσότερο.. 'μαλλί' στο αδράχτι της Μοίρας Κλωθώς, της θεότητας που κατά τους αρχαίους Έλληνες, έγνεθε το λεπτεπίλεπτο νήμα της ανθρώπινης ζωής, δίνει μια πρωτεΐνη, λένε ερευνητές στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας υποστηρίζουν πως το μυστικό του γονιδίου που ανακαλύφθηκε το 1997 και εύστοχα ονομάστηκε 'Κλωθώ' -μια και φαίνεται να παίζει κυρίαρχο ρόλο στις διαδικασίες της γήρανσης- συνίσταται στην παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Η εν λόγω πρωτεΐνη στην περίπτωση των ποντικιών ανακαλύφθηκε πως λειτουργεί με τη μορφή ορμόνης (που ελέγχει την παραγωγή της ινσουλίνης), η οποία όπως αποδείχθηκε μπορεί να επιμηκύνει από 19% έως και 30% το προσδόκιμο ζωής τους.
Ήρθε λοιπόν η αρχή του τέλους των γηρατειών;

'Ίσως έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη θεραπειών κατά της γήρανσης' λέει ο δρ. Makoto Kuro-o βοηθός καθηγητής παθολογίας και επικεφαλής της έρευνας.
Στον ανθρώπινο οργανισμό το ίδιο γονίδιο συναντάται σε παρόμοια μορφή, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να ελπίζουν πως μάλλον βρίσκονται στο σωστό δρόμο για την ανακάλυψη θεραπειών που θα επιβραδύνουν τις συνέπειες της 'επέλασης' των γηρατειών, όπως η εξασθένηση των οστών, η απόφραξη των αρτηριών και η απώλεια της καλής κατάστασης των μυών. Υπάρχει όμως και το 'ναι μεν αλλά'.

Η ορμόνη, στον κλινικό πειραματισμό που έγινε στα ποντίκια έδειξε ότι, αλληλεπιδρά με την ινσουλίνη με τέτοιο τρόπο, που αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι στα θηλυκά τρωκτικά τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο θεαματικά, ενώ παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα τους, παρουσίαζαν προβλήματα γονιμότητας.

Κατανοητό λοιπόν πως 'γονίδιο της νεότητας' χρειάζεται αρκετή μελέτη προτού μπορέσει να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον της ανθρώπινης υγείας.
Εμείς τι να πούμε.. Μόνο η Λάχεση, η αδερφή της Κλωθώς που καθόριζε τα μελλούμενα, έχει την απάντηση..

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013