Η επιγραφή στο οστεοφυλάκιο του 'αδερφού' του Ιησού είναι πλαστή

 Μια παλιά επιγραφή σε ένα οστεοφυλάκιο της εποχής του Ιησού, απασχόλησε τελευταία τους ειδικούς στο Ισραήλ. Η επιγραφή φαίνεται να γράφει: «Ιακώβ γιος του Ιωσήφ αδελφός του Ιησού».

Όμως μετά από λεπτομερή εξέταση, ο επιγραφολόγος και ιστορικός Rochelle I. Altman, ο οποίος είναι ειδικευμένος στην ιερογλυφική γραφή, υποστηρίζει ότι η παραπάνω επιγραφή - που έχει ονομαστεί 'Επιγραφή James' - είναι εν μέρει πλαστή.

Συγκεκριμένα ο Altman υποστηρίζει ότι το οστεοφυλάκιο είναι όντως αυθεντικό και πιστεύει ότι και το αρχικό μέρος της επιγραφής - αυτό που γράφει «Ιακώβ γιος του Ιωσήφ» - είναι επίσης αυθεντικό. Το μέρος αυτό της επιγραφής είναι γραμμένο στα αραμαϊκά.

Όμως, κατά τον Altman, το δεύτερο μέρος της επιγραφής - «αδελφός του Ιησού» - είναι σίγουρα μια μεταγενέστερη προσθήκη, προφανώς παραποίηση του αρχικού κειμένου, το οποίο βέβαια καταστράφηκε με την μεταγενέστερη εγχάραξη. Ο Altman κάνει την υπόθεση ότι το οστεοφυλάκιο ξεθάφτηκε και παραποιήθηκε μάλλον σκόπιμα, επειδή στο Ισραήλ εκείνης της εποχής, θα πρέπει κάποιος να είχε σοβαρό λόγο για να ξεθάψει ένα οστεοφυλάκιο.
Γενικά, δεν ήταν συχνό φαινόμενο.

Επιπλέον, η γραφολογική ανάλυση έδειξε ότι το πρώτο μέρος της επιγραφής είχε γραφεί από κάποιο προφανώς μορφωμένο άτομο, πολύ καλό γνώστη της αραμαϊκής και επιδέξιο στην ιερογλυφική γραφή.

Αντίθετα, το δεύτερο μέρος γράφτηκε με ανεπίσημο τρόπο, από κάποιο όχι τόσο μορφωμένο άτομο, με μέτρια γνώση της αραμαϊκής και της εβραϊκής γλώσσας, καθώς στο κείμενο παρατηρούνται ατέλειες συλλαβισμού. Η γραφή επίσης είναι άτεχνη και δείχνει ότι κάποιος προσπάθησε να μιμηθεί έναν άγνωστο σ' αυτόν τρόπο γραφής (όμοια με το να προσπαθεί κάποιος να μιμηθεί την υπογραφή άλλου προσώπου). Επίσης είναι φανερό ότι, το δεύτερο μέρος προστέθηκε αργότερα απ' το πρώτο, καθώς το πλαίσιο γραφής είχε αφαιρεθεί για να προστεθεί το μέρος αυτό.

Όπως και να' χει η υπόθεση, ένα τέτοιο εύρημα που πιθανά να σχετίζεται με ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο της ιστορίας, όπως ο Ιησούς, πάντα θα έλκει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί η αυθεντικότητά του.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013