Τι αποκαλύπτουν τα δάχτυλα

Οι τσιγγάνες και οι μάγισσες κοιτούν τις γραμμές της παλάμης μας και προβλέπουν τη μοίρα μας.
Οι επιστήμονες μετρούν το μήκος των δαχτύλων μας και βγάζουν συμπεράσματα.

Σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες, το μήκος των δαχτύλων ενός άνδρα μπορεί να αποκαλύψει πόσο φυσικά επιθετικός είναι.

Όσο πιο μικρός είναι ο δείκτης σε σχέση με τον παράμεσο (το δάχτυλο που φοράμε τη βέρα) σε έναν άνδρα, τόσο πιο ζωηρός είναι αυτός, αναφέρουν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αλβέρτα.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τις επιθετικές συμπεριφορές ή για την λεκτική επιθετικότητα, αναφέρουν σε τεύχος του περιοδικού Βιολογική Ψυχολογία, μετά από μελέτη πάνω σε 300 άτομα.

Το φαινόμενο αυτό λέγεται πως συνδέεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης που εκτίθεται το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Ενδείξεις

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στο μήκος των δαχτύλων και του ποσού της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης που ένα μωρό εκτίθεται μέσα στη μήτρα.

Στις γυναίκες, τα δυο δάχτυλα είναι συνήθως όμοια σε μήκος, αν τα μετρήσουμε από τη βάση τους ως την κορφή τους.

Στους άνδρες, ο παράμεσος συνήθως είναι μακρύτερος από ότι ο δείκτης.

Άλλες μελέτες πάνω στο μέγεθος των δαχτύλων έχουν δείξει ότι στους άνδρες, ο μακρύς παράμεσος σε συνδυασμό με συμμετρικές παλάμες είναι ένδειξη γονιμότητας, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι γόνιμες αν έχουν μακρύτερο δείκτη.

Μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι αγόρια με κοντύτερους παράμεσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή σε παιδική ηλικία, κάτι που συνδέεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Στην εν λόγω έρευνα, ο Dr Peter Hurd και η μαθήτριά του Allison Bailey μέτρησαν τα δάχτυλα 300 φοιτητών.

Άνδρες με κοντύτερους δείκτες είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ φυσικής επιθετικότητας σε σχέση με αυτούς που είχαν μακρύτερους δείκτες, τα αποτελέσματα όμως αυτά δεν ισχύουν στις γυναίκες.

Ο Dr Hurd μελετά τώρα μια ομάδα ανδρών παικτών χόκεϊ για να δει αν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στο μήκος των δαχτύλων και την επιθετικότητα των παικτών πάνω στο παιχνίδι. Παράθυρο στην ψυχή;

Ο Hurd μελέτησε επίσης το ενδεχόμενο να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη οι άνδρες με μακρύτερους παράμεσους.

"Το μήκος των δαχτύλων μπορεί να μας πει λίγα πράγματα για την προσωπικότητα μας.

"Ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητας μας και των χαρακτηριστικών μας καθορίζονται ενώ είμαστε έμβρυα."

Υπογραμμίζει όμως ότι το μήκος των δαχτύλων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να βγάζουμε πολλά συμπεράσματα για κάποιο άτομο.

"Για παράδειγμα, δεν θα θέλαμε να βασίζουμε την πιθανότητα πρόσληψης κάποιου για μια θέση βάσει των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τα δάχτυλά του."

Ο καθηγητής John Manning από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Central Lancashire, ο οποίος ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε ότι τα επίπεδα έκθεσης στην τεστοστερόνη μέσα στη μήτρα επηρεάζουν το μήκος των δαχτύλων, συμφωνεί.

Ο Manning υπογραμμίζει ότι μερικά ατομικά χαρακτηριστικά σχετίζονται καλύτερα με το μήκος των δαχτύλων.

"Για παράδειγμα, αν είχαμε μια ομάδα δρομέων στη γραμμή εκκίνησης ενός αγώνα, θα μπορούσα να προβλέψω με αρκετά μεγάλη ακρίβεια ποιος θα έβγαινε πρώτος βασιζόμενος στα δάχτυλά τους.

"Όμως δεν θα μπορούσα να προβλέψω αν κάποιος από αυτούς είναι νευρωτικός."

Αναφέρει ότι τα ευρήματα του Hurd είναι λογικά βάσει αυτών που ήδη ξέρουμε για το μήκος των δαχτύλων, την έκθεση στην τεστοστερόνη και την επιθετικότητα, όμως υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες έρευνες ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013