Οι υπεράνθρωποι Sherpas των Ιμαλαϊων

Θρυλικοί για τη δύναμη και τις ικανότητες τους να λειτουργούν σε μεγάλα υψόμετρα, οι αναρριχητές Σέρπα είναι η ελίτ των ορειβατών. Bρίσκονται παντού σε όλες τις αποστολές και διασώσεις, μεγάλων υψομέτρων.

Ο όρος Sherpa προέρχεται από το όνομα μιας εθνοτικής ομάδας ντόπιων κατοίκων των Ιμαλαίων . Οι Σέρπα είναι μια εθνοτική μειονότητα στο Νεπάλ και πιστεύεται ότι μετανάστευσαν από τα υψηλά λιβάδια του Καμ στο Θιβέτ στα ψηλά βουνά των Ιμαλαΐων μεταξύ του 1400 και 1700 . 

Κάποιος που ζεί μεγάλα χρονικά διαστήματα σε τόσο μεγάλο υψόμετρο αρχίζει να προσαρμόζεται σε αυτό. Οι κάτοικοι χαμηλού υψόμετρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε περιβάλλον μεγάλου υψομέτρου,δημιουργώντας περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία περιέχουν αιμοσφαιρίνες, (πρωτεΐνες που μεταφέρουν οξυγόνο).


Στον πληθυσμό Sherpa, όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία υψηλότερων επιπέδων αιμοσφαιρίνης, χωρίς υπερ-παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κατά μέσο όρο, οι Σέρπα έχουν επίπεδα αιμοσφαιρίνης 20% υψηλότερα από αυτά των ανθρώπων που ζούν στο επίπεδο της θάλασσας.
Σε μια πρόσφατη έρευνα για τους Σέρπα, βρέθηκαν φυσιολογικές και γενετικές προσαρμογές σε όλα τα όργανα του σώματος. Οι Σέρπα έχουν μικρότερη ευαισθησία σε περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα οξυγόνου και επίσης έχουν μεγαλύτερη μυοσκελετική αντοχή.H καρδιά τους έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, μεγαλύτερους και πιο αποτελεσματικούς πνεύμονες, καλύτερη κυκλοφορία αίματος, πιο καλό ρυθμισμένο μεταβολισμό, υψηλότερη οξυγόνωση σε κυτταρικό επίπεδο, και προστατευτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του εγκεφάλου. 


Οι Σέρπα θεωρούνται σούπερ ανθρώποι. Η φυσική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση στρεσογόνων παραγόντων είναι χαρακτηριστική για 500 γενιές που έχουν ζήσει σε μεγάλο υψόμετρο, και προφανώς περνούν τα γονίδιά τους σε περισσότερους απογόνους.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013