Η αιματοβαμμένη Έπαυλις Λυμπερόπουλου

Στον δρόμο για την Μονή του Προφήτη Ηλία, απέναντι από το στρατιωτικό νοσοκομείο 409,της Πάτρας στέκεται χρόνια τώρα μια παλιά εγκαταλελειμένη και ετοιμόρροπη έπαυλη σε μια σχετικά μεγάλη έκταση ενώ στην άκρη του οικοπέδου βρίσκεται ένα εκκλησάκι.
Χτίστηκε το 1898 και έλαβε το όνομά της από τον Πατρινό αρχιμανδρίτη και θεολόγο Αθανάσιο Λυμπερόπουλο γόνος εύπορης οικογένειας.
Ο Αρχιμανδρίτης, μετα τον θάνατό του το 1937, σύστησε το ίδρυμα «Άρτος Ζωής» στο οποίο κληροδότησε όλη του την περιουσία, μεταξύ άλλων και τη Βίλα .
Κατα την περίοδο της Κατοχής στην Πάτρα, η έπαυλη χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή στην οποία βασανίστηκαν πάνω από 200 άτομα, κυρίως νέοι.  
Εκείνη την περίοδο βρέθηκε «κρατούμενος» στη Έπαυλη και ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος με την μητέρα του
Κάτω ακριβώς απ' την έπαυλη Λυμπερόπουλου ειναι το κτήμα του Μουρτζούχου εκει στις 4-12-43, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 63 νεανικά κορμιά.

Μερικά χρόνια αργότερα όταν το στρατόπεδο Κ.Ε.ΤΧ. επεκτάθηκε σ' ένα τμήμα του κτήματος του Μαρτζούχου, τα σκαπτικά μηχανήματα φέρνουν στην επιφά­νεια τα κόκαλα αυτών που εκτελέστηκαν. Στο μεγαλύτερο μέ­ρος τους ήταν νέοι άνθρωποι, αμούστακα παιδιά και έφηβοι».




Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013