Η πυραμίδα του Χέοπα κρύβει ακόμα τα μυστκά της

Δύο γάλλοι ερασιτέχνες αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν το δωμάτιο με τη μούμια του χέοπα, αρκετοί επιστήμονες τους υποστηρίζουν, αλλά οι αιγύπτιοι αρνούνται να τους δώσουν την άδεια για μια τρύπα διαμέτρου 15 χιλιοστών.

οπως αναφέρουν τα νέα, την τρίτη, η πυραμίδα του χέοπα, εδώ και 4.000 χρόνια, εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία. ακόμη περισσότερο αφού ο χέοπας δεν έχει βρεθεί μέσα και αφού δεν υπήρχε τίποτε στον θεωρούμενο θάλαμο του βασιλιά.

τώρα δύο γάλλοι, παθιασμένοι με το θέμα και ακούραστοι, δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει κρυφό θάλαμο, που θα μπορούσε να είναι ο ταφικός θάλαμος του μεγάλου αιγύπτιου βασιλιά. O ζιλ ντορμιόν και ο ζαν Ιβ βερντίρ, πεπεισμένοι ότι έχουν λύσει το μέγα μυστήριο της πυραμίδας, λένε ότι υπάρχει θάλαμος ανεξερεύνητος κάτω από τον θάλαμο της βασίλισσας.

αυτό κανονικά δεν θα ήταν λογικό, έχουν όμως επιχειρήματα: ο λεγόμενος θάλαμος του βασιλιά, που βρίσκεται ψηλότερα, παρουσίαζε -λένε- ήδη κατά την εποχή της κατασκευής του ρωγμές στο ταβάνι. πράγματι, οι πέτρες βάρους 50 τόνων που καλύπτουν τον θάλαμο του βασιλιά, έχουν ρωγμές και οι δύο Γάλλοι εντόπισαν ίχνη προσπάθειας να στηριχθεί, τα οποία χρονολογούνται την εποχή της κατασκευής.

«ποιος θα έπαιρνε το ρίσκο να βάλει τον φαραώ, έναν ζωντανό θεό, σε ένα μέρος όπου θα μπορούσε να πλακωθεί από τις πέτρες;» αναρωτιέται ο πιερ κορτετζιανί, αιγυπτιολόγος στο γαλλικό ινστιτούτο αρχαιολογίας του καΐρου που στηρίζει τις προσπάθειες των δύο ερασιτεχνών.

αλλωστε, ο τεχνικός σε αρχιτεκτονικό γραφείο, ντορμιόν, και ο μεσίτης βερντύρ (που συνδράμει οικονομικά την προσπάθεια) έχουν ήδη μία επιτυχία στην ερασιτεχνική καριέρα τους: το 2000, ενώπιον ενός.. δηλητηριώδους ακροατηρίου αρχαιολόγων, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δύο αγνώστων θαλάμων σε μια άλλη πυραμίδα, αυτήν του μεϊντούμ.

οι δύο γάλλοι, των οποίων η προσπάθεια έχει τραβήξει το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, θεωρούν δεδομένο ότι εφόσον υπήρχε δομικό πρόβλημα στον θάλαμο του βασιλιά, οι κατασκευαστές της πυραμίδας θα έπρεπε να αναζητήσουν ασφαλέστερο χώρο φύλαξης της μούμιας του χέοπα.

ηδη το 1986, γράφει η εφημερίδα Liberation, ο ζιλ ντορμιόν έκανε μετρήσεις βαρύτητας στον θάλαμο της βασίλισσας και διαπίστωσε την αφύσικα μεγάλη πυκνότητα στα δυτικά του διαδρόμου που οδηγεί σε αυτόν. Τότε, του είχε δοθεί η άδεια να τρυπήσει, αλλά έπεσε σε άμμο. αυτή η αποτυχία είναι, ίσως, και ο λόγος της δυσπιστίας απέναντί τους σήμερα, παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο αργότερα μία ομάδα Ιαπώνων, εξοπλισμένων με ραντάρ, είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη αφύσικων ενδείξεων στον συγκεκριμένο χώρο.

στον θάλαμο της βασίλισσας βρήκαν μία κοιλότητα που φαινομενικά δεν είχε λόγο ύπαρξης, η οποία συνεχιζόταν με ένα διάδρομο αρκετών μέτρων. την προσοχή τους τράβηξε ακόμη ένα παράξενο στοιχείο: το πάτωμα έφερε ίχνη παλιάς πλακόστρωσης, ενώ οι κατοπινές πλάκες έδειχναν να έχουν φανερά μετακινηθεί. Να υπήρχε κάτι από κάτω;

στα τέλη του 2000, νέες μελέτες με ραντάρ αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας κατασκευής κάτω από τον θάλαμο, φάρδους δύο πήχεων. για τους δύο γάλλους αυτό μπορεί να είναι ένας διάδρομος. Πού θα μπορούσε να οδηγεί; μα, στον αληθινό ταφικό θάλαμο του φαραώ, οπότε το δωμάτιο της βασίλισσας δεν θα ήταν παρά ο προθάλαμος.

η παρουσία λάσπης ανάμεσα στις πλάκες επιβεβαιώνει ότι αν υπάρχει κοίλωμα από κάτω, αυτό δεν έχει παραβιαστεί. «δεν είναι παρά μια υπόθεση» λέει ο ντορμιόν, αλλά όλα μοιάζει να δένουν. χρειαζόμαστε άδεια να ανασκάψουμε και να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές». Πρέπει να κάνουν μια τρύπα διαμέτρου 15 χιλιοστών και να περάσουν ένα ειδικό όργανο για να δουν.
alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013