Πολύτιμα δείγματα από τον Ήλιο επέζησαν της συντριβής του Genesis

Σωματίδια από τον Ήλιο παραμένουν στα συντρίμμια που εξετάζονται στη Γιούτα

Μέσα στην κατεστραμμένη κάψουλα Genesis, που συνετρίβη στην έρημο της Γιούτα στις 8 Σεπτεμβρίου, παραμένουν άθικτα ορισμένα από τα δείγματα ηλιακού ανέμου που είχαν συγκεντρωθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια, ελπίζουν οι ερευνητές της NASA.

Το Genesis παρέμεινε στο Διάστημα 27 μήνες, συγκεντρώνοντας σωματίδια που εκτοξεύτηκαν από την ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η ανάλυση των σωματιδίων ίσως θα αποκαλύψει στοιχεία για το σχηματισμό του μητρικού μας άστρου αλλά και του Ηλιακού Συστήματος.

Όπως εξηγεί το NewScientist.com, το εξωτερικό στρώμα του Ήλιου έχει σχεδόν ίδια σύσταση με το νέφος αερίων από το οποίο σχηματίστηκε το Ηλιακό Σύστημα πριν από 4,5 δισ. χρόνια.

Παρόλο που η κάψουλα συνετρίβη, λόγω βλάβης στο αλεξίπτωτο, τα δείγματα ηλιακού οξυγόνου και αζώτου έχουν πιθανότατα διασωθεί, ενώ το δείγμα άνθρακα φαίνεται να έχει μολυνθεί με σκόνη από την έρημο της Γιούτα. Οι επιστήμονες έλεγξαν τα συντρίμμια του κάνιστρου με φακούς και καθρεπτάκια, πριν τα δείγματα αποσταλούν σε εργαστήρια.

Το δείγμα οξυγόνου είναι και το πλέον σημαντικό. Το στοιχείο αυτό υπάρχει σε τρία κύρια ισότοπα, τα οποία απαντώνται σε διαφορετικές αναλογίες στους διάφορους πλανήτες του συστήματος. Η αναλογία αυτή ίσως μπορεί να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει τις θεωρίες για το σχηματισμό του Ήλιου και των πλανητών.

Το δείγμα αζώτου, αντίστοιχα, μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για τις ατμόσφαιρες των πλανητών.

Όσον αφορά το δείγμα άνθρακα, η μελέτη του ίσως καταστεί δυνατή μετά τον καθαρισμό του από τις αποθέσεις που σχηματίστηκαν κατά την πρόσκρουση. Το μολυσμένο επιφανειακό στρώμα ίσως μπορεί να αφαιρεθεί με ριπές ευγενούς αερίου.

Ενώ η μελέτη των συντριμμιών συνεχίζεται, η NASA ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει γιατί το Genesis συνετρίβη στην έρημο με ταχύτητα άνω των 200χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε λόγω υπερθέρμανσης σε μπαταρία.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013