Ο Άγιος Νικόλαος και ο διάβολος

Ψηλά στο salzkammergut της αυστρίας μια ομάδα από krampube, που αποτελείται από χωρικούς που υποδύονται το διάβολο, γιορτάζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη γιορτή του αγίου νικολάου στις 6 δεκεμβρίου. 

Για εκατοντάδες χρόνια οι αυστριακοί δράττουν την ευκαιρία αυτής της γιορτής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας φορούν περίεργες ενδυμασίες και αρχίζουν το γλέντι.

Παραδοσιακά ο άγιος νικόλαος και ο διάβολος, ο krampus σύμφωνα με τη γερμανική μυθολογία, επισκέπτονται κάθε σπίτι. Στα καλά παιδιά ο άγιος νικόλαος προσφέρει σοκολάτες και κέικ με τζίντζερ ή καρύδια. Τα άτακτα παιδιά όμως τα αναλαμβάνει ο krampus, που τα τιμωρεί τσιμπώντας τα μέχρι να πρηστούν. Στις πόλεις και στα χωριά, μόλις έρχεται το απόγευμα της γιορτής ο κόσμος βρίσκει την ευκαιρία να αλλάξει τον τρόπο διατροφής και ντυσίματος και να επιστρέψει στα παραδοσιακά χρώματα του κόκκινου και μαύρου, ενώ τα εστιατόρια και οι ντίσκο ετοιμάζουν τα ειδικά κουστούμια για την περίσταση.

Στην ύπαιθρο, οι ντόπιοι γιορτάζουν χρησιμοποιώντας ένα αποτελεσματικό μείγμα αρχαίων μύθων, θρύλων και θρησκευτικών προκαταλήψεων και δίνουν παραστάσεις στα χωριά με αυτοσχέδιες φορεσιές, που θυμίζουν με κάθε τρόπο τον «αιώνιο διάβολο».


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013