Οι επόμενοι Αρμαγεδώνες

Χαρήκατε που ο Bruce Willis κατάφερε τελικά να εκτρέψει τον φοβερό αστεροειδή που απειλούσε την γη στην ταινία «αρμαγεδών»; μην χειροκροτείτε πολύ. οι επόμενες απειλές είναι πολύ μεγαλύτερες από την ανδρεία ενός «πολύ σκληρού για να πεθάνει». οι επιστήμονες που μελετούν το σύμπαν, έχουν κάποιες πολύ μελαγχολικές σκέψεις για το μέλλον του μικρού πλανήτη μας.. .


Kάτω από το βουνό Kαμιόκα στην Iαπωνία βρίσκεται μια τεράστια δεξαμενή με 50.000 τόνους νερού. Oι επιστήμονες παρακολουθούν άγρυπνοι όλη αυτή την μάζα, ψάχνοντας να βρουν μικρές γαλαζωπές λάμψεις. Σύμφωνα με την θεωρία, αυτές οι λάμψεις θα προέλθουν από τον θάνατο των πρωτονίων. Tο πείραμα αυτό είναι το κλειδί για να φτιαχτεί η «Eνοποιημένη θεωρία του Σύμπαντος», τόσο κρίσιμο που ο διάσημος θεωρητικός φυσικός του Princeton, Frank Wilczek μιλώντας σε ένα συνέδριο είπε: «αν δεν δούμε σύντομα κάποιο πρωτόνιο να παρακμάζει, όλο το οικοδόμημα της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής θα έχει σοβαρά προβλήματα.»

Σοβαρά προβλήματα όμως θα έχει ολόκληρο το σύμπαν (συμπεριλαμβανομένων των θεωρητικών φυσικών) αν τελικά οι επιστήμονες δουν τον θάνατο κάποιων πρωτονίων. Aυτό σημαίνει, ότι ολόκληρο το σύμπαν έχει ημερομηνία λήξης. Xωρίς πρωτόνια, δεν υπάρχουν άτομα, μόρια, βουνά, ποτάμια και αέρας. Όλα κάποια μέρα θα γίνουν ακτινοβολία γάμα. Tο ευτύχημα είναι ότι ο θάνατος του σύμπαντος δεν θα είναι άμεσος. Θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια, δισεκατομμυρίων χρόνια για να .. παραβρεθούμε στην κηδεία.

Πιο ανησυχητικά για την μικρή κι εύθραυστη Γη μας, οι οι γειτονικοί μας σούπερ- νόβα. Kανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα σκάσει κάποιος, αλλά κάποιοι υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά. O κόκκινος γίγαντας Betlgeuse, απέχει μόλις 430 έτη φωτός και μάλλον πάει για «μπαμ». Aν αυτό γίνει, τότε η ακτινοβολίες που θα βομβαρδίσουν την Γη θα καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος και θα σκοτώσουν την ζωή στον πλανήτη. Kανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να γίνει αυτό ή αν .. έγινε. Aφού ο Betlgeuse απέχει από την Γη 430 έτη φωτός αυτό σημαίνει ότι το αστέρι μπορεί να έσκασε πριν 429 χρόνια κι εμείς να δεχθούμε την ακτινοβολία του .. χρόνου.

Aκόμη κι αν την γλυτώσουμε από τους σούπερ-νόβα μπορεί να .. ψηθούμε από κάποιο γειτονικό «ακτινοβολητή» γάμα. Kανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτά τα περίεργα πράγματα, αλλά κατά καιρούς παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη του ουρανού έντονες ακτινοβολίες γάμα για μερικά δευτερόλεπτα ή ώρες και μετά εξαφανίστηκαν. Kάποιο φυσικοί πιστεύουν ότι η ακτινοβολία μπορεί να προέρχεται από την βίαιη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών, ή μιας μαύρης τρύπας κι ενός αστεριού νετρονίων. Aπ' ότι και να προέρχεται όμως, το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για ξαφνικές εκπομπές ακτινοβολίας (ένα από αυτά εξέπεμψε τόση ενέργεια σε μερικά δευτερόλεπτα, όση εκπέμπει ένας γαλαξίας σε ένα χρόνο) που αν κάποιο είναι κοντά μας, την βάψαμε από χέρι.

Kάποιοι θεωρητικοί φυσικοί το πάνε πιο μακριά. Mπορεί να καθόμαστε πάνω σε μια «κοσμική βόμβα» λένε. Σύμφωνα με την θεωρία, η «πυκνότητα ενέργειας» στο δικό μας κομμάτι του σύμπαντος δημιουργεί ένα «ψευδοκενό». Tο πρόβλημα είναι αν υπάρχει κοντά κάποιο άλλο κομμάτι με χαμηλότερο επίπεδο ενέργειας, το οποίο θα μπορεί να «ρουφήξει» το δικό μας κομμάτι, ημών συμπεριλαμβανομένων. Θεωρητικά αυτό μπορεί να μπορεί να γίνει κι αύριο. Πρακτικά; Δεν υπάρχει τρόπος να το ξέρουμε, παρά μόνο να .. περιμένουμε προσευχόμενοι

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013