Το πιο τρομακτικό δάσος που κανείς δεν τόλμησε να διασχίσει και το πιο 'όμορφο πεύκο'

To πεύκο είναι χαρακτηριστικό δέντρο των χωρών της Μεσογείου. Τα συστατικά του χρησιμοποιούνταν στην ιατρική και στο κάπνισμα των τροφών


 Για να το διασχίσει κατά μήκος κανείς χρειαζόταν περισσότερες από εξήντα ημέρες πεζοπορία- κανένας όμως δεν το είχε επιχειρήσει. Στο δάσος ζούσαν βόνασοι, ζώα που μέχρι τότε δεν γνώριζε κανείς 

Από τη mixanitouxronou.gr: To πιο όμορφο πεύκο της αρχαιότητας βρισκόταν κοντά στον ποταμό Γρανικό, ανατολικά του Βοσπόρου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, ο βασιλιάς Άτταλος Α’ από την Πέργαμο είχε συντάξει ο ίδιος μια μελέτη για το συγκεκριμένο σπάνιο δέντρο. Στις ρίζες του, ο κορμός είχε περίμετρο επτά μέτρα. Το πιο παράξενο όμως ήταν ότι ο κορμός σε ύψος 20 μέτρων χωριζόταν σε τρία μέρη και στη συνέχεια ενωνόταν ξανά σε ένα και μόνο κορμό.

Το συνολικό ύψος του «όμορφου πεύκου» υπολογιζόταν στα 68 μέτρα. Κανονικά θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στη λίστα με τα ρεκόρ που έγραψε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πενήντα χρόνια αργότερα, αλλά φαίνεται ότι δεν είχε διαβάσει το κείμενο του Στράβωνα.


AdTech Ad
Ωστόσο, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος κατέγραψε στο έργο του τη μεγαλύτερη και πιο τρομακτική δασική περιοχή που γνώριζαν οι Ρωμαίοι. Ήταν ένα τεράστιο δάσος βελανιδιών στη Γερμανία που ονομαζόταν Αρκύνιος Δρυμός. Πίστευαν ότι έφτανε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πλίνιος, που είχε υπηρετήσει με το ιππικό στη Γερμανία, διηγείται ότι οι ρίζες των βελανιδιών είχαν μπλεχτεί τόσο πολύ ανάμεσά τους που σχημάτιζαν μεγάλες πύλες.

Ολόκληρες μοίρες ιππικού μπορούσαν να το διασχίσουν μέσα από αυτές τις πύλες. Σύμφωνα με τον Καίσαρα, ένας άνδρας με ελαφριά εξάρτηση χρειαζόταν εννιά ημέρες για να διασχίσει το δάσος κατά πλάτος. Για να το διασχίσει κατά μήκος χρειαζόταν περισσότερες από εξήντα ημέρες πεζοπορία- κανένας όμως δεν το είχε επιχειρήσει. Στο δάσος ζούσαν βόνασοι, ζώα που μέχρι τότε δεν γνώριζε κανείς. Οι νεαροί διασκέδαζαν παγιδεύοντας τα. Αυτή η επικίνδυνη ασχολία βοηθούσε στη σκληραγώγηση και την εκπαίδευση των νεαρών κυνηγών.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013