Βρέθηκαν παλαιότερες απεικονίσεις των αρχαίων αιγυπτιακών θεών-δαιμόνων

Ο δαίμονας Ikenty αναπαρίσταται ως ένα μεγάλο πουλί με ένα μαύρο κεφάλι γάτας σε ένα φέρετρο (του Μέσου Βασιλείου).

Ο ίδιος δαίμονας εμφανίζεται ως ένα μεγάλο πουλί σε ένα πολύ παλαιότερο δερμάτινο ρολό.

Μια αιγυπτιολόγος απο το Βέλγιο βασισμένη σε παλαιότερες απεικονίσεις των αρχαίων αιγυπτιακών δαιμόνων, παρουσίασε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο της Αρχαίας Αιγυπτιακής δαιμονολογίας του Πανεπιστημίου του Swansea, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δαιμονικές οντότητες των αρχαίων Αιγυπτίων που κατοικούσαν ήδη πριν από 4.000 χρόνια. Αυτοί οι δαίμονες έπιαναν τα θύματα και έκοβαν τα κεφάλια τους.

Ο Wael Sherbiny, ένας ανεξάρτητος μελετητής που ειδικεύεται στα αρχαία αιγυπτιακά θρησκευτικά κείμενα, είπε ότι βρέθηκαν δύο δαίμονες σε δύο φέρετρα του Μέσου Βασιλείου περίπου 4.000 ετών. Το τρίτο εύρημα ήταν μια απεικόνιση 4.000 -χρόνων σε δερμάτινο ρολό, που ο ερευνητής είχε προηγουμένως ανακαλύψει στα ράφια του αιγυπτιακού μουσείου του Καίρου, όπου ήταν αποθηκευμένο και ξεχασμένο περισσότερο από 70 χρόνια. Ήταν το παλαιότερο και μεγαλύτερο αιγυπτιακό δερματόδετο χειρόγραφο.
Αυτοί οι τρεις δαίμονες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τους μελετητές από τα αρχαία κείμενα. Ωστόσο, η απεικόνιση των δύο από αυτούς ήταν άγνωστη μέχρι τώρα, είπε ο "Sherbiny στο Discovery News.

«Τα σχέδια δείχνουν είτε αμιγώς ζωόμορφες ή ανθρωπομορφικές αναπαραστάσεις", πρόσθεσε.

Δύο δαίμονες, που ονομάζονται αντίστοιχα "In-tep", και απεικονίζεται ως ένα σκυλί- μπαμπουίνος, και ο "Chery-benut", που απεικονίζεται ως μια απροσδιόριστη μορφή με ανθρώπινο κεφάλι, εμφανίζονται ως φύλακες στην είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος, -πιθανόν ένα είδος ναού-, που περιέχει αρκετούς θαλάμους και φρουρείται από άλλες δαιμονικές οντότητες.
"Τα κείμενα συνδέουν αυτό το κτίριο με το θεό του φεγγαριού Θωθ και την επιφάνεια του θεού ήλιου," δήλωσε ο Sherbiny.

Σημείωσε ότι εκτός από τα ονόματά τους, δεν αναφέρονται συνοδευτικά στοιχεία του κειμένου με τα καθήκοντα των δύο αυτών δαιμόνων.
Το όνομα του πρώτου δαίμονα,"In-tep", μπορεί να υποδηλώνει τον επικίνδυνο ρόλο του στην κοπή κεφαλιών ως τιμωρία για κάθε εισβολέα στον ιερό χώρο, δήλωσε ο Sherbiny.

Ο τρίτος δαίμονας, ο Ikenty, ήταν ο φύλακας μιας φλογερής πύλης που οδηγούσε σε μια οριοθετημένη περιοχή που κρύβει μια θεϊκή εικόνα. Η εμφάνιση του δαίμονα ήταν ήδη γνωστή, όπως απεικονίστηκε σε ένα φέρετρο του Μέσου Βασιλείου (1870-1830 π.Χ.) με τη μορφή ενός μεγάλου πουλιού με κεφάλι μαύρης γάτας .Ο Sherbiny ανακάλυψε τον ίδιο δαίμονα σε μια ελαφρώς διαφορετική, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα μορφή, σε ένα πολύ μεγαλύτερο δερμάτινο ρολό στο Κάιρο, ουσιαστικά βρίσκοντας την παλαιότερη εικόνα της Ikenty.

"Τα κείμενα δείχνουν ότι αυτός ο δαίμονας έκανε μια γρήγορη επίθεση με πολύ ισχυρό κράτημα σε όποιον έβλεπε," δήλωσε ο Sherbiny.

Ο αρχαίος αιγυπτιακός κόσμος κατοικούνταν από έναν τεράστιο αριθμό υπερδύναμων θεών και δαιμόνων. Έπαιζαν κακόβουλους ή καλοπροαίρετους ρόλους, με απειλές, ασθένειες και κινδύνους, είτε ως προστάτες, ή ως βοηθοί και υπερασπιστές.

"Άγγιζαν διαφορετικές σφαίρες της ανθρώπινης ζωής και της μετά θάνατον ζωής," είπε ο Sherbiny. Αποκαλύφθηκε ότι οι περίτεχνες και πολύχρωμες σχεδιαστικές απεικονίσεις των δαιμόνων "In-TEP, Chery-benut και Ikenty" του Νέου Βασιλείου (περίπου 3.500 χρόνια πριν) έχουν πολύ μεγαλύτερες ρίζες από ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα.

Ο Sherbiny δημοσίευσε τις εικόνες των δαιμόνων για μια προσεχή εκτεταμένη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει αναπόσπαστη ανάλυση.

"Δυστυχώς, ελάχιστα έχουν διασωθεί, και τα παραδείγματα που ανακάλυψα αντιπροσωπεύουν μια σπάνια ευκαιρία για το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν φανταστεί το αόρατο", δήλωσε ο Sherbiny.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013