Υπήρχαν στην αρχαιότητα φαινόμενα τσουνάμι;

Υπηρξαν τετοια φαινομενα και στην αρχαιοτητα;
ασφαλως. και περιγραφονται μεσα απο αρχαια κειμενα. Πρωτος ο Ησιοδος στην Θεογονια αναφερει την διενεξη του Δια με τον τρομερο Τυφωνα.

Η περιγραφη ειναι συγκλονιστικη. Πελωρια κυκλικα κυματα. Φωτιες, προφανως απο ηφαιστεια και εντονες αστραπες εζωναν την ατμοσφαιρα. Περιπου 3500 χρονια δεσποζε στην νησο Καλλιστη(Θηρα), διαμετρου 16 χιλιομετρων, ενα ηφαιστειο 1600 μετρα πανω απο την επιφανεια της θαλασσας. Κατα το 1470, μετα απο παρατεταμενη σεισμικη δραστηριοτητα, ελαβε χωρα μια μεγαλη εκρηξη του ηφαιστειου. Ηταν τοσο μεγαλη η εκρηξη, που βυθισθηκε μια επιφανεια 130 κυβικων χιλιομετρων. Τα πιεστικα σεισμικα κυματα ηταν τοσο ισχυρα που δημιουργησαν τσουναμι, καταστρεφοντας μεταξυ αλλων την Κρητη, με κυματα υψους 40 εως 90 μετρων. Η καταστροφη αυτη οδηγησε στην πτωση του Μινωικου πολιτισμου μετα απο 1500 χρονια ακμης.

Ενα αλλο γεγονος που δυστυχως περασε απαρατηρητο, ηταν ο μεγαλος σεισμος στις 21 Ιανιουαριου του 365πχ που ελαβε χωρα στην ανατολικη μεσογειο θαλασσα, με υποθαλασσιο επικεντρο, που επληξε τις ακτες της Σικελιας, της Δαλματιας, της Ελλαδος και της Αιγυπτου.

Ο Αγιος Ιερωνυμος περιγραφει την καταστροφη ως εξης. 

"Φανηκε ο Θεος σαν να απειλουσε την γη εκ νεου με εναν κατακλυσμο, η σαν να ηθελε να επαναφερει το αρχικο χαος ". Οι κατοικοι της Αλεξανδρειας παρακολουθησαν με δεος το παραξενο αυτο φαινομενο. Τα νερα της Θαλασσας τραβηχτηκαν και ξαφνικα πελωρια κυματα επανηλθαν και παρεσυραν στον βυθο της θαλασσας 50000 ατομα. Την καταστροφη στης παραλιακης πολης της Επιδαυρου, περιγραφει ο ιστορικος της εποχης Αμμιανος Μαρκελλινος 4ος αιωνας μχ. Οι κατοικοι της πολης αυτης ανεβηκαν στους γυρω λοφους για να προστατευθουν απο την επερχομενη καταστροφη.

Αν λαβουμε υπ οψιν το γεγονος οτι η αποστασεις απο την θαλασσα στις ακτες της Μεσογειου, που ειναι σχετικα μικρες , τοτε καταλαβαινουμε ποσο επικινδυνο θα ηταν ενα τσουναμι στην Μεσογειο.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013