Ο κώδικας της Βίβλου


Ο κώδικας της Βίβλου (ή του Τόρα) είναι ένας κώδικας που υποτίθεται πως έχει εμφυτευθεί στη Βίβλο από τον Θεό. Ο κώδικας αποκαλύπτεται με το να ψάχνετε για ισαπέχουσες ακολουθίες γραμμάτων (ΙΑΓ). Για παράδειγμα αρχίστε με οποιοδήποτε γράμμα ("Γ") και διαβάστε κάθε νιοστό γράμμα ("Ν") μετά απ'' αυτό, μη μετρώντας τα κενά. Αν διαβαστεί έτσι ένα ολόκληρο βιβλίο όπως η Γέννεσις, τότε προκύπτει μια μεγάλη ακολουθία γραμμάτων. Επιλέγοντας διαφορετικές τιμές για τα Γ και Ν μπορείτε να παράξετε πολλές ακολουθίες γραμμάτων. Φανταστείτε πως τυλίγετε τις ακολουθίες αυτές πάνω σε ένα κύλινδρο ώστε να φαίνονται όλα τα γράμματα. Ισιώστε τον κύλινδρο ώστε να αποκαλύψετε αρκετές σειρές με στήλες του ίδιου μήκους, εκτός ίσως από την τελευταία στήλη που μπορεί να είναι μικρότερη από τις άλλες. Τώρα ψάχτε για ονόματα που βγάζουν νόημα και που βρίσκονται κοντά σε ημερομηνίες. Ψάχτε οριζόντια, κατακόρυφα, διαγώνια, με οποιοδήποτε τρόπο. Μια ομάδα Ισραηλινών μαθηματικών έκανε ακριβώς αυτό και ισχυρίστηκε πως όταν έψαξαν για ονόματα κοντά σε ημερομηνίες γεννήσεως ή θανάτου (όπως έχουν δημοσιευθεί στο Encyclopedia of Great Men in Israel) βρήκαν πολλές αντιστοιχίες, όπως π.χ. η ημερομηνία της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν ήταν πολύ κοντά με γράμματα που συλλάβιζαν το όνομά του. Οι Doron Witztum, Eliyahu Rips και Yoav Rosenberg (1994) δημοσίευσαν τ'' απότελέσματα τους σε μια εργασία τους με τον τίτλο "On Equidistant Letter Sequences in the Book of Genesis." (Περί των Ισαπεχουσών Ακολουθιών Γραμμάτων στο Βιβλίο της Γέννεσης). Ο εκδότης του περιοδικού σχολίασε:

Όταν οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν ένα τεστ τυχαιοποίησης για να δουν πόσο συχνά τα πρότυπα που βρήκαν μπορεί να συμβαίνουν από τύχη και μόνο, πήραν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, με την πιθανότητα p=0.000016. Οι εισηγητές μας ήταν ξαφνιασμένοι. Οι προηγούμενες αντιλήψεις τους τους έκαναν να πιστεύουν πως το Βιβλίο της Γέννεσης δεν ήταν δυνατόν να περιέχει οποιεσδήποτε ουσιαστικές αναφορές σε σύγχρονα άτομα, και όμως όταν οι συγγραφείς έκαναν περαιτέρω αναλύσεις και ελέγχους, το φαινόμενο εξακολουθούσε να εμφανίζεται.

Δηλαδή, η πιθανότητα να πάρουν τ΄αποτελέσματα που πήραν ήταν 16 στο εκατομμύριο ή 1 στις 62, 500. Οι συγγραφείς δήλωσαν : " Η ανάλυσης της τυχαιότητας έδειξε πως το φαινόμενο είναι σημαντικό στο επίπεδο του 0.00002 [και] η εγγύτητα των ΙΑΓ με σχετικά νοήματα στο Βιβλίο της Γέννεσης δεν οφείλεται στην τύχη". Ο Harold Gans, ένας πρώην κρυπτολόγος στο Αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης, αναπαρήγαγε τη δουλειά της Ισραηλινής ομάδας και συμφώνησε με τ'' αποτελέσματα τους. Ο Witztum αργότερα ισχυρίστηκε πως, σύμφωνα με ένα μέτρο, η πιθανότητα να εξαχθούν αυτά τ'' αποτελέσματα είναι 1 στα 4 εκατομμύρια. Προφανώς άλλαξε γνώμη και ισχυρίζεται τώρα πως η πιθανότητα είναι p = 0.00000019 (1 στα 5.3 εκατομμύρια).

Σαν μεγαλύτερη απόδειξη της στατιστικής σημαντικότητας των αποτελεσμάτων τους, η Ισραηλινή ομάδα ανέλυσε την Εβραϊκή εκδοχή του Βιβλίου του Ησαΐα, και τους πρώτους 78, 064 χαρακτήρες της Εβραϊκής μετάφρασης του έργου του Τολστόι Πόλεμος και Ειρήνη. Βρήκαν πολλά ονόματα κοντά σε ημερομηνίες γεννήσεως ή θανάτου, αλλά τ'' αποτελέσματα ήταν στατιστικώς ασήμαντα. (Το Βιβλίο της Γέννεσης που χρησιμοποίησαν για τις μελέτες τους, η έκδοση Koren, έχει 78, 064 χαρακτήρες)



Τι σημαίνουν όλα αυτά; Για κάποιους σημαίνει πως τα πρότυτπα στη Γέννεση έχουν μπει επίτηδες και πως ο Θεός είναι ο ύστατος συγγραφέας. Αν είναι έτσι, θα πρέπει τότε το Βιβλίο του Ησαΐα και όλα τ'' άλλα βιβλία της Γέννεσης που δεν περνάνε τον έλεγχο ΙΑΓ να απορριθφούν; Πρέπει να συμπεράνουμε πως αυτές οι στατιστικές επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμός πως οι Εβραίοι είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού, ή πως δεν πρέπει να προσθεθούν καινούργια ονόματα στη λίστα των Μεγάλων Ανδρών του Ισραήλ εκτός και αν περνάνε τον έλεγχο με τις ΙΑΓ; Πρέπει μήπως να μεταφράσουμε τα ιερά κείμενα όλων των άλλων θρησκειών στα εβραϊκά για να δούμε πόσοι μεγάλοι άνδρες του Ισραήλ είναι κωδικοποιημένοι μέσα τους;

Μπορεί ένας υπολογιστής να διαβάσει πραγματικά το νου του Θεού; Προφανώς. Γιατί σύμφωνα μ'' αυτή τη θεωρία ο Θεός υπαγόρεψε στην αγαπημένη του γλώσσα, τα εβραϊκά, ένα σύνολο λέξεων, λίγο πολύ καταληπτών αν τις πάρουμε γι'' αυτό που είναι, που περιέχουν ιστορίες δημιουργίας, πλημμύρας, αδελφοκοτονίας, πολέμων, θαυμάτων κλπ. με πολλά ηθικά μηνύματα. Αλλά αυτός ο Εβραϊκός Θεός διάλεξε τις λέξεις του προσεκτικά, κωδικοποιώντας στη Βίβλο προφητείες και μηνύματα που δεν έχουν καμία θρησκευτική αξία.

Κάποιοι όμως δεν έχουν σαστίσει. Κάποιοι χριστιανοί "Επιστήμονες της Δημιουργίας" ισχυρίζονται ότι ο κώδικας της Βίβλου παρέχει επιστημονικές αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού. Αν έχουν δίκιο τότε μάλλον πρέπει να ασπαστούν τον Ιουδαϊσμό. Ο Doron Witztum δεν μπορεί βέβαια να κάνει κάτι τέτοιο μιας και είναι ήδη εβραίος. Αλλά έχει πάει τη δουλειά που έχει γίνει στη Γέννεση ένα βήμα παραπέρα. Ο Witztum εμφανίστηκε στην Ισραηλινή τηλεόραση και ισχυρίσθηκε πως τα ονόματα κάποιων υπο-στρατοπέδων σε κάποιο χάρτη του ’ουσβιτς εμφανίστηκαν αξιοσημείωτα κοντά στη φράση "στο ’ουσβιτς". " Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο" είπε "είναι μια στο εκατομμύριο". Κάποιοι από τους μαθητές του έκαναν τις πράξεις και βρήκαν πως ο μέντορας τους είχε πέσει έξω "κατά 289, 149". Τα μαθηματικά του Witztum μπορεί να μην είναι τόσο καλά όσο οι προθέσεις του, αλλά είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποιές ακριβώς είναι αυτές. Μήπως ο Θεός απεκάλυπτε κατά ένα πάραξενο τρόπο ότι τα στρατόπεδα του ’ουσβιτς βρίσκονται στο ’ουσβιτς;

Ο Michael Drosnin έχει γράψει ένα βιβλίο βασισμένο στη μελέτη των ΙΑΓ. Ισχυρίζεται στο The Bible Code (1997) πως αποκωδικοποιώντας τη Βίβλο οδηγούμαστε στην ανακάλυψη προφητειών και συνταρακτικών αληθειών κοσμικού (σ.τ.μτφ.: όπως λέμε κοσμικό κράτος. Όχι δηλαδή κοσμικού-συμπαντικού) χαρακτήρα, που δεν σχετίζονται όλες με του εβραίους. Ο Drosnin ισχυρίζεται πως η Βίβλος είναι το μόνο κείμενο στο οποίο βρίσκονται κωδικοποιημένες αυτές οι φράσεις με στατιστικώς σημαντικά πρότυπα, και πως το να είναι κάτι τέτοιο τυχαίο φαινόμενο είναι μάλλον απίθανο. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των ΙΑΓ ο Drosnin ισχυρίζεται πως η δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν είχε προβλεφθεί απ'' τη Βίβλο. Λέει επίσης πως οι δολοφονίες των Κέννεντυ και του Anwar Sadat είναι επίσης κωδικοποιημένες στις βιβλικές ΙΑΓ.

Δεν συμφωνούν όλοι με την υπόθεση του Drosnin, συμπεριλαμβανομένου και του Harold Gans, ένα συνταξιούχο κρυπτολόγο του υπουργείου αμύνης της Αμερικής που αναπαρήγαγε τη δουλειά των Witztum, Rips, και Rosenberg. Ο Gans λέει,

το βιβλίο λέει πως οι κώδικες στο Τόρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθούν μελλοντικά γεγονότα. Αυτό είναι εντελώς αστήριχτο. Δεν υπάρχει επιστημονική ή μαθηματική βάση για κάτι τέτοιο και η συλλογιστική που χρησιμοποιήθηκε για να καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα μέσα στο βιβλίο, είναι λαθεμένη. Αν και είναι αλήθεια ότι έχει δειχθεί πως κάποια ιστορικά γεγονότα είναι κωδικοποιημένα με κάποια διάταξη μέσα στη Βιβλίο της Γέννεσης, είναι παντελώς αναληθές πως οποιαδήποτε παρόμοια διάταξη "κωδικοποιημένων" λέξεων αντικατοπτρίζει απαραιτήτως κάποιο εν δυνάμει ιστορικό γεγονός. Στην πραγματικότητα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: οι περισσότερες τέτοιες διατάξεις είναι αρκετά τυχαίες και αναμένεται να συμβούν σε οποιοδήποτε κείμενο ικανού μήκους. Ο κ. Drosnin λέει πως η "πρόβλεψη" του της δολοφονίας του Πρωθυπουργού Rabin είναι "απόδειξη" ότι ο "Κώδικας της Βίβλου" μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να προβλεφθεί το μέλλον. Μια και μοναδική επιτυχία, ασχέτως του πόσο εντυπωσιακή είναι, ή και αρκετές τέτοιες "επιτυχείς" προβλέψεις δεν αποδεικνύουν τίποτα εκτός αν γίνονται και αναλύονται κάτω από προσεκτικές ελεγχόμενες συνθήκες. Οποιοσδήποτε αξιοσέβαστος επιστήμονας ξέρεις πως τα ανεκδοτικά πειστήρια δεν αποδεικνύουν ποτέ τίποτα.

Ο Δρ. Eliyahu Rips, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που άρχισε την τρέλα με τον Κώδικα της Βίβλου, έχει επίσης κάνει μια δημόσια δήλωση σχετικά με το βιβλίο του Drosnin:

Δεν υποστηρίζω τη δουλειά του κ. Drosnin πάνω στους κώδικες, ούτε και τα αποτελέσματα στα οποία οδηγείται...Όλες οι προσπάθειες να εξαχθούν μηνύματα από το Τόρα, ή να γίνουν προβλέψεις βασισμένες πάνω σ''αυτές, είναι μάταιες και στερούνται αξίας. Αυτή δεν είναι μόνο η δικιά μου γνώμη, αλλά και η γνώμη οποιουδήποτε επιστήμονα που ασχολείται σοβαρά με την έρευνα των Κωδίκων.

Ο καθηγητής Menachem Cohen , ένας διάσημος μελετητής της Βίβλου στο πανεπιστήμιο Bar-Ilan, έχει επικρίνει τον Witztum και τους άλλους για δυο θέματα: (1) υπάρχουν και αρκετές άλλες εβραϊκές εκδόσεις της Γέννεσης στις οποίες η ανάλυση ΙΑΓ δεν παράγει στατιστικώς σημαντικά αποτελέσματα, και (2) τα ονόματα που δώθηκαν στου Μεγάλους ’νδρες του Ισραήλ είναι ασυνεπή και αυθαίρετα. ’λλοι επικριτές, όπως ο Brendan McKay , έχουν κάνει τη δική τους ανάλυση στο Πόλεμος και Ειρήνη, με αξιοσημείωτα διαφορετικά αποτελέσματα απ'' αυτά των Witztum κ.α. Όμως πολλοί επικριτές δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο απ'' το να βρουν ονόματα, ημερομηνίες κλπ χρησιμοποιώντας την ανάλυση ΙΑΓ σε διάφορα βιβλία, κάτι που και ο πλέον αδαής στατιστικολόγος ξέρει πως είναι τετριμμένο. Ο Drosnin κάποτε είπε: " Όταν οι επικριτές μου βρουν ένα μήνυμα για τη δολοφονία ενός πρωθυπουργό στο Μόμπυ Ντικ , τότε θα τους πιστέψω". Ο McKay γρήγορα παρήγαγε μια ανάλυση ΙΑΓ του Μόμπυ Ντικ που προέβλεπε όχι μόνο τη δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι, αλλά και τις δολοφονίες των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Κέννεντυ, Αβραάμ Λίνκον και Γιτζάκ Ράμπιν, όπως επίσης και τον θάνατο της Πριγκήπισσας Νταϊάνα. Ο μαθηματικός David Thomas έκανε μια ανάλυση ΙΑΓ στη Γέννεση και βρήκε τη λέξη "κώδικας" και τη λέξη "ψεύτικος" να βρίσκονται κοντά, όχι μια αλλά 60 φορές. Τι πιθανότητες είναι να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ο Thomas έκανε επίσης μια ανάλυση ΙΑΓ στο βιβλίο του Drosnin Bible Code II: The Countdown (2002) (Ο Κώδικας της Βίβλου ΙΙ: Η Αντίστροφη Μέτρηση) και βρήκε το μήνυμα " Ο Κώδικας της Βίβλου είναι μια ανόητη, βλακώδης, ψεύτικη, λανθασμένη, κακή, αισχρή, θλιβερή απάτη και φάρσα με φύκια για μεταξωτές κορδέλες "

* . Μήπως αυτό σημαίνει πως ο Θεός έβαλε μέσα τον κώδικα για να αποκαλύψει πως δεν υπάρχει κώδικας

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013