Μωυσής και Έρημος

Νομίζω λοιπόν ότι η κυριότερη αναφορά στα όσα διαδραματίσθηκαν στην έρημο είναι το γεγονός της φλεγόμενης βάτου, που είδε ο Μωυσής και από εκεί άκουσε τη φωνή του Θεού που του έδωσε εντολή να ελευθερώσει το λαό του Ισραήλ από την αιχμαλωσία.

Στην Παλαιά Διαθήκη επισημαίνεται ότι η βάτος ενώ φλεγότανε δεν καιγότανε. Η θεολογική άποψη είναι ότι αυτό σήμαινε παρουσία του Θεού. Μερίδα ερευνητών, χωρίς να αποτολμά να θίξει την παραδοχή για Θεϊκή Παρουσία, υποστηρίζει ότι ήταν εμφάνιση του φυσικού φαινομένου της γεωθερμίας, δεδομένου ότι η περιοχή, όπως σας είπα, είχε και έχει αρκετή γεωθερμία και διαρροή αναφλέξιμων αερίων.

Επιστημονική εξήγηση επιδιώκεται να δοθεί εξάλλου και για το Μάνα εξ ουρανού, που αποδίδεται σε θεϊκή επέμβαση.

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο ισχυρισμό των ερευνητών, το Μάνα ήταν σπέρμα αρωματικού φυτού, που είχε φέρει ο άνεμος από κοντινή περιοχή και στο μέγεθος έμοιαζε στο σπόρο του κολίανδρου.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας δεν κατονομάζουν το φυτό για να διαπιστωθεί αν υπήρξε ποτέ στην περιοχή. Κάποιοι όμως του δίνουν το όνομα βδέλιον. Αλλά όσο και αν έψαξα δεν βρήκα αναφορά σ' αυτό.

Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ήταν ανθός από αρμυρίκια. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το Μάνα δεν έπεσε μόνο για να σωθούν οι Εβραίοι από λιμό. Ο Εβραίος ιστορικός Ιώσηπος που έζησε από το 37 μέχρι το 100 μ. Χ., γράφει στο έργο του "Ιουδαϊκή Αρχαιολογία" ότι η τροφή αυτή ήταν ένα βοήθημα στην έλλειψη τροφίμων των κατοίκων της περιοχής μέχρι και την εποχή του. Δηλαδή τα πρώτα μετά το Χριστό χρόνια, αιώνες ολόκληρους μετά την έξοδο των Εβραίων από τη χώρα του Νείλου.

Στη σχετική περιγραφή για το Μάνα αποδίδεται επίσης σε Θεϊκή παρέμβαση και το ότι σχεδόν ταυτόχρονα κάθισε κοντά στο στρατόπεδο των Εβραίων ένα κοπάδι από ορτύκια και εκείνοι έσπευσαν να τα μαζέψουν για να τραφούν

Και εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι μεγάλα μεταναστευτικά σμήνη από ορτύκια και άλλα πουλιά, φθάνουν εκεί όταν στο βορρά επέρχεται ο χειμώνας. Και επειδή είναι καταβεβλημένα από την πολύωρη πτήση, κάθονται στο έδαφος περισσότερο από άλλα, οπότε είναι εύκολο να συλληφθούν.

Θυμηθείτε ακόμη ότι στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι οι Ισραηλίτες, διασχίζοντας την έρημο, είχαν διψάσει και διαμαρτύρονταν γιατί ο Μωυσής τους πήρε από την Αίγυπτο και τους περιέφερε στην έρημο, όπου κινδύνευαν να πεθάνουν από τη δίψα.

Ο Θεός τότε, σύμφωνα με τις Γραφές, διέταξε στο Μωυσή να τους οδηγήσει στο όρος Χωρήβ, που ταυτίζεται από πολλούς μελετητές με το Σινά, και εκεί κτύπησε με τη ράβδο του μια πέτρα και ανέβλυσε νερό.

Εκείνοι που επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα ως μεταφυσικά και ορισμένοι από αυτούς δεν συντάσσονται με τη θεολογική άποψη περί Θείας επενέργειας, αποδίδουν το γεγονός στην διαπιστωμένη ύπαρξη σε πολλά μεμονωμένα σημεία της ερήμου υπόγειων υδάτων. Μάλιστα χαρακτηρίζουν ένδειξη μοναχικούς φοίνικες ή μικρές συστάδες τους, που φύονται κυριολεκτικά στη μέση της ερήμου, όπου η απουσία νερού εμφανίζεται ως παντελής. Πρόσφατα, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στη Σαχάρα υπάρχουν υπόγειοι ταμιευτήρες νερού που μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής για 400 χρόνια.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013