Iράκ: αρχαία Mεσσοποταμία

Πόσοι από τους ανθρώπους που άφησαν ανόητα έξυπνα όπλα να γίνουν εφιάλτης ανυπεράσπιστων ανθρώπων στο Ιράκ γνωρίζουν ότι η ίδια αυτή περιοχή υπήρξε η μητέρα του πολιτισμού; Σίγουρα μια πολύ μικρή μειοψηφία. Ακόμη και εκείνοι που θέλουν να βάλουν χέρι στα φυσικά της πλούτη δεν μπαίνουν στον κόπο να μάθουν πέντε πράγματα για τον τόπο που θέλουν να διοικήσουν.

Δυστυχώς, πάντα αυτή ήταν η Ιστορία του Ανθρώπου. Οι επεκτατικοί πόλεμοι των ισχυρών. Των ισχυρών με το μεγάλο βαθμό άγνοιας.

Υπήρξε μια εποχή όπου η μαρτυρική σήμερα πόλη της Βαγδάτης υπήρξε το σταυροδρόμι των ευρωπαϊκών και των αραβικών λαών. Στη εποχή της ακμής της υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο του αραβικού κόσμου αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του τότε κόσμου. Η πόλη χτίστηκε το 762 μ.Χ. από το χαλίφη Αλ Μανσύρ. Το όνομά της σήμαινε "δώρο Θεού", κάτι που δεν ήταν και τόσο άσχετο προς την πραγματικότητα, μιας και ήταν μια πανέμορφη πόλη με δυο εκατομμύρια κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους πολλοί σημαντικοί σοφοί, γιατροί, αρχιτέκτονες και άνθρωποι των γραμμάτων.


Στην ίδια περιοχή, πολύ παλιότερα, γύρω στην τέταρτη π.Χ. χιλιετία, οι Σουμέριοι έκτισαν τις πρώτες οργανωμένες πόλεις που είδε ποτέ ο άνθρωπος και τις οργάνωσαν σε πόλεις-κράτη, κάτι ακόμα αδιανόητο για της περίοδο εκείνη. Μια από τις αρχαιότερες και πιο ισχυρές υπήρξε η Ουρούκ, η οποία κατά την 3η χιλιετία περιελάμβανε 76 χωριά! Στις περιοχές αυτές, ανάμεσα στους δυο μεγάλους ποταμούς, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, δημιουργήθηκε ο πολιτισμός, γεννήθηκε η γραφή και εφευρέθηκε ο τροχός. Οι πόλεις-κράτη αναπτύχθηκαν ταχύτατα, καλλιέργησαν τα εύφορα εδάφη τους και έγιναν γρήγορα πλούσιες και λαμπερές. Η πόλη Ουρ, "η πόλη του θεού της Σελήνης", υπήρξε από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες.

Εκεί, το 1927, ο βρετανός αρχαιολόγος Γούλεϋ έφερε στο φως αμύθητους θησαυρούς από το βασιλικό νεκροταφείο με τους δυο χιλιάδες τάφους. Τα ευρήματα ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία. Χρυσάφι, εκπληκτικά αντικείμενα τέχνης, αντικείμενα πολεμιστών.. Η πόλη προστατευόταν από τείχη τα οποία είχαν στο κέντρο τους ένα βαθμιδωτό πύργο με το ναό της θεότητας που τους προστάτευε, ο οποίος χρησιμοποιούνταν και ως αστρονομικό παρατηρητήριο. Τριγύρω υπήρχαν ναοί, δωμάτια ιερέων, αποθήκες, όπως και μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες που βρέθηκαν ποτέ. Εκεί βρέθηκαν και οι αρχαιότεροι γραπτοί νόμοι. Οι Σουμέριοι της Ουρ ήταν σκληροί και αδίστακτοι πολεμιστές χωρίς κανένα έλεος. Η πόλη καταστράφηκε στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, δίνοντας τη θέση της ανάμεσα στα δυο ποτάμια στους Ελαμίτες, οι οποίοι κρατώντας από τους Σουμέριους μόνο τη γλώσσα αλλά αφομοιώνοντας και επεκτείνοντας τον πολιτισμό τους έφτιαξαν κάτω από τη βασιλεία του Χαμουραμπί την ισχυρή και φημισμένη χώρα της Βαβυλώνας, 90 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.



Η Βαβυλώνα περιβαλλόταν από διπλό τείχος 16 χιλιομέτρων που διακόπτονταν από επιβλητικούς πύργους. Η κύρια Πύλη της πόλης καλυπτόταν από σμαλτωμένα γαλάζια τούβλα με αναπαραστάσεις δράκων, ταύρων και λεόντων. Ο ναός που ήταν αφιερωμένος στην προστάτιδα θεότητα βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, ήταν πολύχρωμος, είχε επτά ορόφους και περιβαλλόταν από αυλές και κατοικίες ιερέων. Πιο κάτω βρισκόταν το λαμπερό παλάτι του Ναβουχοδονόσορα, και ακόμα πιο πέρα μια επιβλητική πέτρινη γέφυρα ένωνε τις δυο όχθες του Ευφράτη ο οποίος διέσχιζε τη μυθική πόλη.



Πόσοι από εκείνους που θεωρούν σήμερα τους ιρακινούς άξεστους και γραφικούς άραβες γνωρίζουν ότι το παλάτι του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, απείρως θαυμαστότερο από ένα κυρίως επιβλητικό Άγαλμα της Ελευθερίας στο Μανχάταν; Πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι κρεμαστοί κήποι του θεωρήθηκαν ένα επίτευγμα που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής, δεδομένου του ότι στη Νότια Μεσοποταμία δεν υπήρξε ποτέ σχεδόν καθόλου βλάστηση; Πόσοι ξέρουν ότι στην ανηλεώς βομβαρδισμένη Μοσούλη υπήρξε κάποτε η Νιμρούντ, η πρωτεύουσα των Ασσυρίων, η οποία ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ., σε μια εποχή που η Αμερική δεν υπήρχε ακόμα ούτε σαν ιδέα στο μυαλό του ίδιου του Θεού; Και πόσοι είναι άραγε εκείνοι που δε γνωρίζουν πόσο πολύ λεηλατήθηκαν ανά τους αιώνες από δυτικές αποστολές οι θησαυροί και οι αρχαιότητες των επιβλητικών αυτών πολιτισμών; Στις αρχές και μόνο του 20ού αιώνα, έπειτα από αρχαιολογικές "ανασκαφές" δυτικών αποικιοκρατών, όλα τα μουσεία του κόσμου γέμισαν με θησαυρούς της Μεσοποταμίας. Για του λόγου το αληθές, μια βιαστική επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και στο Λούβρο θα πείσει και τους πιο σκεπτικιστές του είδους.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013