Ιδιοφυΐα τριών ετών

Η ευφυΐα είναι 10% κληρονομική και το υπόλοιπο οφείλεται στο περιβάλλον, υποστηρίζει ο γκλεν ντόμαν. ο έντουαρντ επσον, τριών χρόνων και οκτώ μηνών, είναι η απόδειξη.οι ψυχολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τις μαθησιακές ικανότητές του.

αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η μητέρα του μικρού στην εφημερίδα «ντέηλυ μέηλ», η οποία τον χαρακτηρίζει «ευφυέστερο τρίχρονο της βρετανίας». ο έντουαρντ μπορεί να αναγνωρίζει από φωτογραφίες φυσιογνωμίες της διεθνούς σκηνής, όπως ο γκορμπατσώφ, ο μάο, η θάτσερ και ο ντε γκωλ. ξέρει τις μεγαλύτερες θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου και τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. γράφει σωστά δύσκολες λέξεις και διακρίνει τη μουσική κλασικών συνθετών όπως ο χέντελ, ο σιμπέλιους και ο μπετόβεν. για να περνάει την ώρα του, φτιάχνει παζλ των 200 κομματιών και στον παιδικό σταθμό διαβάζει παραμύθια στα άλλα παιδιά.

έντουαρντ έπσον. οι ψυχολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τις μαθησιακές ικανότητές του

Οι ιδιαίτερες ικανότητες του Έντουαρντ ήταν φανερές από πολύ νωρίς ­10 μηνών μετρούσε έως το 10, δεκατεσσάρων είχε πει την πρώτη φράση του, δεκαοκτώ ήξερε απ'' έξω την αλφαβήτα, πριν κλείσει τα δύο μπορούσε να μετρήσει έως το 100. Η μητέρα του, η Μαριάμα, η οποία κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε, υποστηρίζει πάντως ότι οι δυνατότητές του εκδηλώθηκαν πλήρως μόνον αφού εκείνη επισκέφθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το Ινστιτούτο για την Πραγμάτωση των Ανθρώπινων Δυνατοτήτων, το οποίο ίδρυσε πριν από 50 χρόνια ο δρ Γκλεν Ντόρμαν, αρχικά ως κέντρο για παιδιά που είχαν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες. Επέστρεψε με πακέτα πληροφοριών για αρχηγούς κρατών, Ιστορία και Γεωγραφία και μαθαίνει τις πληροφορίες αυτές στον Έντουαρντ.


Ο Έντουαρντ θέλει να μαθαίνει όσο και να παίζει και η Μαριάμα δεν βλέπει τον λόγο να χάσει χρόνια μέχρι να πάει σχολείο. Τότε, επισημαίνει, η μάθηση θα είναι πλέον δουλειά «ενώ, αν κάνεις κάτι συνεχώς, γίνεται τμήμα της ζωής σου». Ο δρ Ντόμαν υποστηρίζει στη μέθοδό του πως όλα τα παιδιά είναι εν δυνάμει ιδιοφυΐες και έχουν την ικανότητα να αφομοιώσουν από πολύ νωρίς μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Το Ινστιτούτο του ισχυρίζεται ότι τα παιδιά μπορούν να είναι έτοιμα για το πανεπιστήμιο από την ηλικία των 12 ετών.

Ωστόσο, το εν λόγω Ινστιτούτο έχει επικριτές όσους και υποστηρικτές. Στη δεκαετία του ''70 κατηγορήθηκε ότι δίνει ψεύτικες ελπίδες σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ οι ειδικοί είναι διχασμένοι στο κατά πόσον πρέπει τα παιδιά να αναπτύσσονται σε συνθήκες «θερμοκηπίου» και ορισμένοι υποστηρίζουν πως η υπερβολική παρακίνηση μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για το παιδί. Ίσως όμως εξαρτάται από το παιδί: ψυχολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τις μαθησιακές ικανότητες του Έντουαρντ, ενώ ο αδελφός του, ο Τζάστιν, 16 μηνών, ο οποίος μαθαίνει με την ίδια μέθοδο, προχωρεί με πιο αργούς ρυθμούς.

alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013