Οι πύργοι του Θιβέτ

Πολλά μυστήρια - προκλήσεις έχει μπροστά της για να διαλευκάνει η σύγχρονη αρχαιολογία. ενα απ'' αυτά, όχι και τόσο γνωστό, αλλά όχι και μικρής σημασίας, είναι και οι αινιγματικοί πύργοι του θιβέτ. 

η ύπαρξη των πύργων αυτών ήρθε στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. αρχικά, το 1982, ο γάλλος εξερευνητής Michel Peissel, "έπεσε" πάνω τους τυχαία. στη συνέχεια όμως στάθηκε .. άτυχος, καθώς ένα ατύχημα τον ανάγκασε να εγκαταλείψει κάθε εξερευνητική προσπάθεια. τη σκυτάλη πήρε το 1998, η φίλη του Peissel, Frederique Darragon.


η έρευνα της Darragon κατέληξε στο γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο "Secret Towers of the Himalayas" ("οι μυστικοί πύργοι των ιμαλαΐων") που θα προβληθεί σύντομα στο Discovery Channel.


πάντως, παρά τις έρευνες το μυστήριο των πύργων αυτών φαίνεται να είναι κρυμμένο καλά. παρά τις εκτεταμένες έρευνες της Darragon, λίγα στοιχεία έχουν αποκαλυφθεί, μιας και δεν υπάρχουν αναφορές ή ιστορικά ντοκουμέντα για την κατασκευή και το λόγο ύπαρξης αυτών των κτισμάτων. μόνο η βρετανίδα Isabella Bird αναφέρει την ύπαρξή τους, δίχως όμως να δίνει κι αυτή παραπάνω στοιχεία. οσο για τους ντόπιους, αυτοί δεν φαίνεται να μπορούν να πουν και πολλά, καθώς είναι φυλές που δεν κατέχουν γραφή και ζουν κάπως απομονωμένες.


το εντυπωσιακό είναι ότι οι κατασκευές αυτές έχουν σχήμα αστεριού, κάτι που τους δίνει - λόγω των πολλών γωνιών τους - μεγάλη ανθεκτικότητα στους σεισμούς. ακόμα και οι ντόπιοι κτίζουν ακόμα και σήμερα τα σπίτια τους ακολουθώντας το σχήμα αυτό. επιπλέον έρευνες που διεξήγαγε η Darragon, έδειξαν ότι η κατασκευή των πύργων έλαβε χώρα πριν από 600 με 1.000 χρόνια.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013