Ανακαλύπτοντας τις μούμιες

Την τεχνολογία και τις εφαρμογές της στο χώρο της ιατρικής εμπιστεύθηκε το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να αποκαλύψει και τα τελευταία μυστικά των αρχαίων Αιγυπτίων. Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε μια διαφορετική έκθεση, που μας επιτρέπει να «δούμε» στο εσωτερικό μιας μούμιας.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της έκθεσης, Τζον Τέιλορ, η μούμια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου «υποβλήθηκε» σε αξονική τομογραφία.

Στη συνέχεια, η ακτινογραφία τοποθετήθηκε σε υπολογιστή δημιουργώντας μια μοναδική τρισδιάστατη εικόνα. «Η χρήση του αξονικού τομογράφου δεν είναι καινούργια μέθοδος για τις μούμιες, αφού χρησιμοποιείται εδώ και 15 χρόνια. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το όλο αποτέλεσμα γίνεται τρισδιάστατο» εξήγησε ο κ. Τέιλορ.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο έχει στην κατοχή του 100 μούμιες: «Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μία που ονομάζεται Νεσπερενούμπ. Έζησε περί το 800 π.Χ. και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν την έχουμε ανοίξει ποτέ και τα μόνα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας προέρχονταν από τα ιερογλυφικά. Μάλλον πρόκειται για ιερέα που πέθανε σε ηλικία 40 ετών» κατέληξε.

Οι επισκέπτες της έκθεσης Mummy: The Inside Story θα μπορούν να παρακολουθούν την όλη διαδικασία σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε περιβάλλον τρισδιάστατο. Η προβολή διαρκεί 20 λεπτά και θα υπάρχουν πληροφορίες για το πώς διατηρούνται οι μούμιες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Οι υπεύθυνοι αισιοδοξούν ότι η προσέλευση θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην έκθεση για την Κλεοπάτρα, πριν από τρία χρόνια.


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013