Πως εξαφανίστηκαν τα μαμούθ;

Το μυστήριο μιας δολοφονίας, που έγινε πριν 8000 χρόνια περίπου, προσπαθεί να επιλύσει ο παλαιοντολόγος larry agenbroad. Το πρόβλημά του είναι να ανακαλύψει ποιος ή τι εξολόθρευσε τους πυγμαίους ελέφαντες (mammuthus exilis), ένα μικρό και χαριτωμένο είδος μαμούθ.

Τα κανονικού μεγέθους μαμούθ πέθαναν ως γνωστόν πριν από 10.000 χρόνια. Ωστόσο η πυγμαία έκδοση των μαμούθ συνέχισε να επιβιώνει σε διάφορες περιοχές, όπως στο καναδικό νησί wrangel. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή υπόθεση η εξολόθρευση των πυγμαίων μαμούθ οφείλεται στο ανελέητο κυνήγι των νεοαφιχθέντων ινδιάνων chumash, ωστόσο όμως δεν έχουν βρεθεί ως σήμερα τα αντικείμενα της σφαγής τους.

Οι κλιματολογικές αλλαγές είναι επίσης μια άλλη πιθανή αιτία της εξαφάνισης των μαμούθ. Ο agenbroad, φέρνοντας στην επιφάνεια όλο και περισσότερους σκελετούς πυγμαίων μαμούθ από το νησί, ελπίζει να λύσει τελικά το μυστήριο της εξαφάνισής τους. Αν οι περισσότεροι σκελετοί φέρουν στοιχεία κυνηγιού από ανθρώπους, τότε οι πρόγονοί μας εξολόθρευσαν τα μαμούθ. Αν δεν βρεθούν τέτοια στοιχεία, τότε η θεωρία των φονικών κλιματολογικών μεταβολών θα γίνει περισσότερο πειστική.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013