Η μυστηριώδης ιστορία του ανθρώπου από το TauredΟ άνθρωπος από Taured (μερικές φορές αναφέρεται ως το Μυστήριο Taured ή άνθρωπος χωρίς Χώρα ) είναι μια ιστορία για έναν άνθρωπο ο οποίος φτάνει σε ένα ιαπωνικό αεροδρόμιο από μια χώρα που δεν υπάρχει και ονομάζεται Taured.

Μια ζεστή και υγρή μέρα του Ιουλίου, στο διεθνές αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι, περιφέρονταν στο εσωτερικό του, ο καθένας βυθισμένος στις δικές του σκοτούρες.

Ήταν ένα απρόσωπο πλήθος ταξιδιωτών που αποτελούταν από τουρίστες, επιχειρηματίες, στελέχη πολυεθνικών εταιριών και στρατιωτικούς. Ωστόσο, ένας απ’ αυτούς ξεχώριζε. Ήταν ένας άνδρας ψηλός και μελαχρινός, με καυκάσια χαρακτηριστικά και γενειάδα και αρκετά καλοντυμένος. Φορούσε ένα επαγγελματικό κοστούμι σε σκούρο χρώμα και έμοιαζε κάπως ξεκομμένος απ’ το υπόλοιπο πλήθος, κατά τρόπο απροσδιόριστο αλλά εμφανή.

Στεκόταν υπομονετικά σε μια ουρά από κουρασμένους επιβάτες που μόλις είχαν αποβιβαστεί από τ’ αεροπλάνα τους και περίμεναν υπάκουα να περάσουν απ’ τον έλεγχο της ασφάλειας του αεροδρομίου, να σφραγιστούν τα διαβατήριά τους και να τους δοθεί η άδεια των Ιαπωνικών αρχών να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εσωτερικό της χώρας.

Βρισκόμαστε στο έτος 1954. Μόλις εννέα χρόνια έχουν περάσει από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και την ταπεινωτική ήττα της Ιαπωνίας από τους Συμμάχους. Η χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά και παλεύει να επουλώσει τα τραύματα που χάραξε στο σώμα της η φρίκη του πολέμου. Το φορτίο της συνθηκολόγησης με τους «λευκούς διαβόλους» ύστερα από τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι που προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και γέννησαν τον καινοφανή τρόμο της ραδιενέργειας, σκιάζει ακόμα τις ψυχές των κατοίκων της.

Η γενικότερη ατμόσφαιρα εξακολουθεί να παραμένει τεταμένη, διαποτισμένη από μια απόχρωση διάχυτης καχυποψίας καθώς η Ιαπωνία είναι μια χώρα που λειτουργεί σ’ ένα καθεστώς άτυπης κατοχής. Στο μεταξύ, ο Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του. Ο Κομμουνιστικός κίνδυνος καραδοκεί στα σύνορα και το φάσμα μιας μελλοντικής πυρηνικής αναμέτρησης ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση έχει αρχίσει να στοιχειώνει τα μυαλά των κατοίκων όλου του κόσμου. Το Τόκιο ωστόσο ήδη αναπτύσσεται ραγδαία, η εμπορική κίνηση αυξάνεται με γεωμετρική ταχύτητα και όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρίες αποφασίζουν να συνδέσουν την Ιαπωνική πρωτεύουσα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν φτάνει η σειρά του ψηλού γενειοφόρου να παρουσιάσει το διαβατήριό του, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου αντιλαμβάνονται αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Ανακαλύπτουν ότι το διαβατήριο που κρατάει στα χέρια του έχει εκδοθεί από μια άγνωστη χώρα που ονομάζεται Taured.

Taured

Το εν λόγω διαβατήριο μοιάζει αυθεντικό, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να έχει αυτό το όνομα, τουλάχιστον, όχι στον δικό μας κόσμο. Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των υπευθύνων, ο κάτοχός του τους εξηγεί με αδιάφορο ύφος ότι έχει έρθει στην Ιαπωνία προκειμένου να ολοκληρώσει ένα ακόμα επαγγελματικό ταξίδι, ένα απ’ τα πολλά που είχε ήδη κάνει στην Ιαπωνία απ’ την αρχή του χρόνου.
Τους εξηγεί ότι μητρική του γλώσσα είναι τα Γαλλικά ωστόσο τα Γιαπωνέζικα είναι μια απ’ τις πολλές γλώσσες τις οποίες μιλάει. με μεγάλη ευχέρεια. Σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν αν βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποιον λαθρέμπορο ή απατεώνα, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου ζητάνε απ’ τον παράξενο ταξιδιώτη να τους ακολουθήσει. Εκείνος δεν μοιάζει να ταράζεται.

Τον οδηγούν σ’ έναν ανακριτικό θάλαμο του αεροδρομίου όπου και αρχίζουν να τον ανακρίνουν διεξοδικά. Όταν τον ρωτάνε από που είχε έρθει, εκείνος τους απαντάει με ολύμπια αταραξία ότι έχει έρθει από το Taured. Εφόσον δεν γνωρίζουν καμία χώρα με αυτό το όνομα, του ζητάνε να τους δώσει κάποιες περισσότερες πληροφορίες. Ο επιβάτης δεν φαίνεται να ταράζεται καθόλου απ’ την επιμονή τους. Τους εξηγεί με φιλικό ύφος ότι το Taured είναι μια χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ισπανία και ότι υπάρχει εδώ και χίλια χρόνια περίπου.

Η συζήτηση μεταξύ τους αρχίζει να αποκτά σουρεαλιστικό χαρακτήρα όταν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου πληροφορούν τον άγνωστο άνδρα ότι τέτοια χώρα δεν υπάρχει. Ο επιβάτης, που τώρα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια εκνευρισμού, επιμένει ότι τους λέει την αλήθεια. Τους δείχνει για άλλη μια φορά το διαβατήριό του, το οποίο έχει εκδοθεί στο Taured.

Σφραγίδες από τα προηγούμενα ταξίδια του στην Ιαπωνία είναι όντως ορατές στις σελίδες του, όπως τους έχει πει, και στο πορτοφόλι του βρίσκεται συνάλλαγμα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κάτι το απόλυτα νόμιμο. Προκειμένου να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου ζητάνε από τον πεισματάρη επιβάτη να τους δείξει σ’ έναν παγκόσμιο χάρτη την χώρα προέλευσής του.
Αυτός τους δείχνει μια περιοχή της Ευρώπης που στον δικό μας κόσμο ονομάζεται Ανδόρα αν και εμφανίζεται βαθιά προβληματισμένος από το γεγονός ότι η γενέτειρα του δεν απεικονίζεται με το πραγματικό της-κατ’ αυτόν-όνομα.

Ύστερα από 8 ώρες μετά την άφιξή του στο Τόκιο, ο παράξενος άνθρωπος από το Taured κάθεται κουρασμένος και απογοητευμένος στο πνιγηρό δωμάτιο ανάκρισης του αεροδρομίου., Εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είχε έρθει απ’ τη χώρα του Τaured και ότι βρίσκεται στην Ιαπωνία για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Εξηγεί ξανά και ξανά στους ανακριτές του ότι ταξιδεύει συστηματικά στην Ιαπωνία εδώ και 5 χρόνια χωρίς να έχει αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα. Τους ξαναδείχνει τις σφραγίδες των περασμένων ταξιδιών του στο διαβατήριό ως αποδεικτικό στοιχείο.
Προσπαθώντας να αποφασίσουν τι να κάνουν μ’ αυτόν τον παράξενο ταξιδιώτη, οι υπεύθυνοι ασφαλείας του αεροδρομίου νιώθουν εντελώς μπερδεμένοι. Ποτέ δεν έχουν αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να ερευνήσουν ακόμα περισσότερο αυτή την αλλόκοτη υπόθεση.

Ζητάνε απ’ τον εξουθενωμένο ταξιδιώτη τους να φιλοξενηθεί για μια βραδιά σ’ ένα τοπικό ξενοδοχείο έως ότου ολοκληρώσουν τις έρευνές τους. Εκείνος συμφωνεί μαζί τους απρόθυμα. Ως επιπρόσθετο μέτρο προφύλαξης, δυο οπλισμένοι φρουροί τοποθετούνται έξω απ’ το δωμάτιο του. Το ίδιο βράδυ εκείνος γευματίζει ελαφρά στην κουζίνα του ξενοδοχείου συνοδευόμενος από τους δυο φρουρούς και στη συνέχεια αποσύρεται και πάλι στο δωμάτιό του. Στο μεταξύ οι έρευνες των αρχών καταλήγουν σ’ ένα απόλυτο αδιέξοδο. Το ξενοδοχείο στο οποίο τους είχε πει ότι είχε κλείσει ένα δωμάτιο, δεν είχε καμία σχετική πληροφορία ούτε υπάρχει καμία κράτηση στο όνομά του.
Haneda Airport, όπως αποτυπώθηκε στο φακό του Rodney Stich το 1954
Haneda Airport, όπως αποτυπώθηκε στο φακό του Rodney Stich το 1954

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013