Πτήσεις και ρομπότ στην αρχαία Ελλάδα


ο δαίδαλος ήταν γλύπτης, αρχιτέκτονας και εφευρέτης, μια πραγματικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ανάμεσα στην ιστορία και την μυθολογία. σχεδίασε το παλάτι της κνωσού και το λαβύρινθο που ζούσε ο μινώταυρος (το οποίο τελικά σκότωσε ο θησέας). αλλά το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα του δαίδαλου, ήταν η πρώτη πτήση με ανθρώπινη μόνο δύναμη!

Ο Δαίδαλος έφτιαξε ένα ζευγάρι φτερά για τον εαυτό του κι ένα για τον γιο του Ίκαρο, ώστε να καταφέρουν να δραπετεύσουν απ'' την Κρήτη (που τους κρατούσε αιχμάλωτους ο βασιλιάς Μίνωας) και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Το ταξίδι το ολοκλήρωσε ο Δαίδαλος μόνος του, μιας και όπως λέει ο μύθος ο Ίκαρος πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και τα φτερά του κάηκαν ή απ'' την ζέστη του ήλιου έλιωσε το κερί που τα κρατούσε ενωμένα. Τελικά μετά από καταδίωξη του βασιλιά Μίνωα ο Δαίδαλος κατέφυγε στην Σικελία.


Εκεί όμως ο Δαίδαλος βρίσκει την βοήθεια του βασιλιά Κώκαλου και ο Μίνωας δολοφονείται. Θάβεται με μεγαλοπρέπεια στην Σικελία και ιδρύεται προς τιμήν του η πόλη Μινώα. Ο Όμηρος και ο Πλάτωνας αναφέρουν ότι ο Δαίδαλος είχε κατασκευάσει κινητά αγάλματα (ρομπότ που δούλευαν με υδράργυρο (όπως και ο Τάλως) για να φρουρούν το λαβύρινθο. Επίσης μικρές ξύλινες αυτοκινούμενες κούκλες για να παίζουν τα παιδιά του βασιλιά Μίνωα. Λέγεται μάλιστα ότι μερικά από τα αγάλματα - ρομπότ που έφτιαχνε τα έδενε για να μην του φεύγουν και τα χάνει! Θεωρείται ο εφευρέτης της σφήνας, του άξονα και του αλφαδιού.


Σε αρχαία Αιγυπτιακά κείμενα αναφέρεται ότι κάποιος που η περιγραφή του ταιριάζει με τον Δαίδαλο συμμετείχε και σε κάποιες σχεδιάσεις της εποχής εκείνης, στην Αίγυπτο. ''Aλλος μύθος αναφέρει ότι ο ανιψιός του Δαίδαλου ο Τάλως (ίδιο όνομα με το μυθικό ρομπότ Τάλως, σύμπτωση άραγε τον βοηθούσε στην δουλειά του και επίσης εφηύρε το διαβήτη και το πριόνι! Ο Δαίδαλος όμως τον σκότωσε (είτε από λάθος είτε από ζήλια) και οι Αθηναίοι για να τον τιμωρήσουν τον έστειλαν εξορία στην Κρήτη.


O Τάλως ήταν ένα από τα πιο γνωστά αρχαία ρομπότ στην Ελλάδα . Κατασκευάστηκε από τον Θεό Ήφαιστο σαν δώρο στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο Τάλως ήταν τεράστιος ανθρωπόμορφος και χάλκινος. Προστάτευε την Κρήτη από τους εχθρούς της κι επέβλεπε την εφαρμογή των νόμων. Μπορούσε να κινείται πολύ γρήγορα και ήταν σε θέση να κάνει σε μία μέρα τρεις φορές το γύρο της Κρήτης (μέση ταχύτητα 250 klm/h;). Είχε την δύναμη να εκσφενδονίζει τεράστιους βράχους εναντίων των αντιπάλων του ή να τους καίει με την καυτή αναπνοή του! Με αυτόν τον τρόπο απωθούσε τα εχθρικά πλοία προστατεύοντας την Κρήτη. Το όνομα Τάλως στην αρχαία Κρητική διάλεκτο σημαίνει και ήλιος. Όπως λέει ο μύθος, όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν απ'' την Κολχίδα, με την δύναμη της μάγισσας Μήδειας κατάφεραν να καταστρέψουν τον Τάλω. Η Μήδεια κατάφερε να προκαλέσει σύγχυση στον Τάλω και τραυματίστηκε άσχημα στο πόδι του. Το αίμα έφυγε απ'' την μία και μόνη φλέβα του σαν λιωμένο μέταλλο!


Μία άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας αναφέρει ότι ο Ποίας (πατέρας του Φιλοκτήτη) τόξευσε ένα βέλος στην φτέρνα του ρομπότ, μία βίδα πετάχτηκε και ο Ιχώρ, το αίμα των Θεών, έρευσε έξω απ'' το μεταλλικό σώμα! Αρκετά νομίσματα στα οποία εικονίζεται ο Τάλως βρέθηκαν στην πόλη της Φαιστού. Οπότε τώρα ξέρετε και από πήρε το όνομά του ο ομώνυμος πολεμικός πύραυλος εδάφους-αέρος.

alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013