E.T. επικοινωνία με την Γη

Δορυφορική φωτογραφία από το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο
Είναι ή όχι εξωγήινης προέλευσης το μυστηριώδες σήμα που έπιασε το Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο;

Ηνωμένες Πολιτείες —  Η είδηση, που έκανε χθες το γύρο του κόσμου, σχετικά με τον εντοπισμό ενός μυστηριώδους ραδιοσήματος προερχόμενου από απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη, αναστάτωσε τους απανταχού αστρονόμους και φούντωσε τις συζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το αν έχουμε ή όχι μπροστά μας την πρώτη απόπειρα επαφής από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες που είναι επικεφαλής του προγράμματος SETI@home, μέσω του οποίου ξεχωρίστηκε το αδύναμο σήμα που έπιασε το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, ζητούν να βάλουν τέλος σε όλο αυτό το σούσουρο και την αδηφάγο περιέργεια των διεθνών ΜΜΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίμαχο σήμα δεν αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο.

Στροφή 180 μοιρών κάνουν οι επιστήμονες
Την ανακάλυψη έφερε στη δημοσιότητα χθες το περιοδικό New Scientist. Επικαλούμενο τον ραδιοαστρονόμο Dan Wertheimer από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ανέφερε ότι το εν λόγω σήμα, το οποίο προέρχεται από ένα σημείο ανάμεσα στους αστερισμούς των Ιχθύων και του Κριού, είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει ανιχνευθεί ποτέ μέσω του προγράμματος SETI@home. "Δεν χοροπηδάμε από τη χαρά μας, αλλά εξακολουθούμε να το παρατηρούμε" είχε πει στο περιοδικό.

Στο ίδιο άρθρο σημειωνόταν ότι το σήμα αυτό πιθανόν να προκαλείται από ένα άγνωστο ως τώρα αστρονομικό φαινόμενο ή ακόμη και να είναι παραπροϊόν του ίδιου του ραδιοτηλεσκοπίου.

Το σήμα αυτό, που ονομάστηκε SHGb02+14a, εκπέμφθηκε στη συχνότητα των 1420 MHz, την κύρια συχνότητα, στην οποία το πιο συνηθισμένο στοιχείο του σύμπαντος, το υδρογόνο, απορροφά και εκπέμπει ενέργεια και η οποία, σύμφωνα με τους αστρονόμους θα ήταν το πιθανότερο μέσο με το οποίο εξωγήινοι θα "διαφήμιζαν" την παρουσία τους.

Σήμερα, όμως, ο ίδιος επιστήμονας μιλώντας στο BBC επιζητά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: "Δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι το ασυνήθιστο. Το ζήτημα έχει πάρει λάθος διαστάσεις" είπε διευκρινίζοντας ότι η μελέτη του εν λόγω σήματος δεν αποτελεί καν προτεραιότητα. "Δεν πρόκειται ούτε για κάτι καινούριο, ούτε για 'σήμα' " τόνισε για να προσθέσει "Με το Seti@home να έχει αναλύσει πάνω από 50 τρισεκατομμύρια ζώνες συχνοτήτων, δεν αποτελεί έκπληξη ένα σήμα σαν κι αυτό να είναι απλά θέμα σύμπτωσης".

Να σημειώσουμε ότι το Seti@home είναι ένα επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο βασισμένο στην εθελοντική συμμετοχή, χρησιμοποιεί προσωπικούς υπολογιστές , συνδεμένους στο internet, με σκοπό την ανάλυση του τεράστιου όγκου δεδομένων που λαμβάνει το τηλεσκόπιο.
Τα τελευταία έξι χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα έχει ανιχνεύσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες σήματα τα οποία μέσω στατιστικών τεχνικών ταυτοποίησε ως παρεμβολές. Περίπου 150 από αυτά "πέρασαν" επιτυχώς τις πρώτες αυτές εξετάσεις και υποβλήθηκαν σε περαιτέρω ελέγχους, αλλά σε κανένα από αυτά δεν αναγνωρίστηκε πιθανή εξωγήινη προέλευση.
alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013