Το βαθύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα


Στην περιοχή Ατζινόλακκας των Λευκών Ορέων (κοντά στο χωριό Μελιδόνι του νομού Χανίων) και σε υψόμετρο 1500 μ., βρίσκεται το βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο της Ελλάδας 'Γουργούθακας' με συνολικό βάθος -1208 μ. Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον καθώς εκτός από τον 'Γουργούθακα' υπάρχει πληθώρα άλλων σπηλαίων, όπως το σημαντικό 'Μαύρο Σκιάδι', ένα από τα βαθύτερα κατακόρυφα βάραθρα στον κόσμο (-342 μ.).

Το σπηλαιοβάραθρο 'Γουργούθακας' εξερευνήθηκε από την γαλλική σπηλαιολογική ομάδα 'Catamaran', η οποία ολοκλήρωσε τις προσπάθειες της το 1998 φτάνοντας στο βάθος των -1208 μ., όπου ένα σιφόνι (υπόγεια λίμνη) διέκοψε την περαιτέρω κατάβαση. Οι εξερευνήσεις πραγματοποιήθηκαν τα έτη '92, '97 και '98.


Το Ιούλιο του 2001 μια αμιγώς ελληνική αποστολή με τη διοργάνωση του Σ.ΕΛ.Α.Σ. (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος) αποτελούμενη από μέλη διαφόρων συλλόγων (Σ.ΕΛ.Α.Σ., Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης (ΣΠ.Ο.Κ.), Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε.), Ε.Ο.Σ. Χανίων) πραγματοποίησε κατάβαση στο σπηλαιοβάραθρο μέχρι το τελικό βάθος των -1208 μ.

ένα καταπληκτικό μέρος για εξερεύνηση

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013