Τα στρατιωτικά σόναρ ίσως σκοτώνουν τις φάλαινες

Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών και Ισπανών επιστημόνων, τα στρατιωτικά σόναρ πιθανόν να προκαλούν στις φάλαινες μία θανατηφόρα διαταραχή παρόμοια με τη νόσο των δυτών, όπως έδειξαν νεκροψίες σε κήτη που πέθαναν κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων.
Ο Αντόνιο Φερνάντεζ, ερευνητής κτηνιατρικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά δήλωσε πως «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα ναυτικά σόναρ ίσως σκοτώνουν φάλαινες».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και σύμφωνα με ό, τι αναφέρει τα σόναρ ίσως δημιουργούν «παρεμβολές» στο σύστημα ηχοεντοπισμού των φαλαινών, με αποτέλεσμα τα κήτη να παθαίνουν σύγχυση.

Τα τρομαγμένα θηλαστικά αναδύονται απότομα από μεγάλα βάθη και το σώμα τους αποσυμπιέζεται γρηγορότερα από ό, τι πρέπει, με αποτέλεσμα, το άζωτο, που κανονικά είναι διαλυμένο στο αίμα και τους ιστούς, να σχηματίζει φυσσαλίδες που αποφράσσουν τα αγγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 14 ρυγχοφάλαινες που πέθαναν κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ισπανικά ύδατα στις 24 Σεπτεμβρίου, με δυνάμεις της Ισπανίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τέσσερις ώρες μετά την ενεργοποίηση των σόναρ τα κήτη άρχισαν να ξεβράζονται στα Κανάρια Νησιά.

Κατά τις νεκροτομές αποκαλύφθηκε ότι φυσσαλίδες αζώτου και θρόμβοι λίπους υπήρχαν σε αγγεία του εγκεφάλου, του ήπατος και άλλων οργάνων, ενώ υπήρχε και εκτεταμένη αιμορραγία.
Φυσσαλίδες αίματος βρέθηκαν επίσης σε επτά από τα 1401 κήτη που βρέθηκαν νεκρά σε ακτές της Βρετανίας από το 1992 έως το 2003, όπως αναφέρουν ερευνητές του Ζωολογικού Κήπου του Λονδίνου.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013