Ραβδοσκόποι εντοπίζουν αρχαιολογικούς θησαυρούς σε... χάρτες!

Μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην προϊστορική αρχαιολογία, με το όνομα Megalithic Portal, διοργανώνει έναν διαγωνισμό-πρόκληση, στον οποίο καλεί όσους υποστηρίζουν ότι έχουν το χάρισμα του "ραβδοσκόπου" αλλά και εκείνους που χαρακτηρίζουν ανοησία τη "ραβδοσκοπία", να πάρουν μέρος σε ένα κυνήγι αρχαιολογικών θησαυρών από την άνεση του καναπέ τους!


Όπως εξηγεί ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, " η ραβδοσκοπία ήταν το θέμα που πυροδότησε περισσότερες συζητήσεις και διαφωνίες από οποιοδήποτε άλλο φιλοξενήσμαε στην ιστοσελίδα μας, καταλήγοντας πάντα σε αδιέξοδο. Από τη μια πλευρά οι ραβδοσκόποι ισχυρίζονται ότι μπορούν να βρουν τα πάντα, ενώ οι επικριτές τους το αμφισβητούν γιατί - όπως λένε-δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις".

Τι είναι η ραβδοσκοπία

Η "ραβδοσκοπία", είναι εδώ και αιώνες μία μορφή "μαντικής τέχνης", η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τον εντοπισμό κοιτασμάτων νερού και χρυσών νομισμάτων. Οι ραβδοσκόποι, με μόνα όπλα τους μια βέργα από χαλκό ή ένα εκκρεμές και την "ιδιαίτερη δύναμη" τους, αναζητούν το ιδανικό σημείο για γεώτρηση ή την τοποθεσία όπου βρίσκονται θαμμένα χρυσά νομίσματα!

Τα όργανα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν, διαφέρουν και μπορεί να είναι από ένα πανάκριβο "οπλοστάσιο" εξοπλισμού, με εκκρεμή και ειδικά κατασκευασμένες χάλκινες ράβδους, μέχρι ένα απλό διχαλωτό κλαδί φουντουκιάς!

Υπάρχουν όμως και κάποιοι ραβδοσκόποι, που υποστηρίζουν ότι εκτός από νερό και χρυσό, μπορούν να εντοπίσουν και αρχαιολογικά μνημεία, καλά κρυμμένα κάτω από τη γη, απλώς βάζοντας την ράβδο τους πάνω από έναν... χάρτη!

Σύμφωνα με το Megalithic Portal, πριν από λίγο καιρό ανακαλύφθηκε ένα μεγαλιθικό κυκλικό μνημείο στο Σόμερσετ, όπου οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν επιστημονικές γεωφυσικές μεθόδους πιστεύοντας πως υπήρχαν λίθοι θαμμένοι στη γη, όπως όμως οι ίδιοι παραδέχονται αφορμή για την έρευνά τους ήταν οι ανακαλύψεις ενός ραβδοσκόπου, λίγο πιο πέρα από το δικό τους μνημείο.

Ο διαγωνισμός ραβδοσκοπίας από τον... καναπέ του σπιτιού σας!

Αυτοί οι τελευταίοι, λοιπόν, είναι που έχουν "ανάψει" φωτιά στο διαδίκτυο, αφού έχουν διχάσει τους χρήστες χωρίζοντάς τους σε παθιασμένους πιστούς και φανατικούς δύσπιστους! Εδώ ακριβώς έρχεται ο διαγωνισμός της ιστοσελίδας, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη διαμάχη!

Βασισμένος στην ιδέα του προϊστορικού κυνηγιού του χαμένου θησαυρού, ο πρωτότυπος διαγωνισμός δίνει στους συμμετέχοντες χάρτες, από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί όλα τα αναγνωρίσιμα στοιχεία. Τα μέρη που απεικονίζονται είναι πραγματικά και σε αυτά υπάρχουν κρυμμένα κάποια αρχαιολογικά ευρύματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αλλά δεν έχουν ακόμη καταχωριστεί σε καμία βάση δεδομένων, ενώ κοντά σε κάθε αρχαιολογική θέση, έχει θαφτεί και ένα τμήμα χαλαζία.

Ο εμπνευστής του διαγωνισμού καλεί τους ραβδοσκόπους με τον εξοπλισμό που εκείνοι θα επιλέξουν να αναζητήσουν τα παραπάνω αντικείμενα, ενώ παράληλλα ζητάει από τους αμφισβητίες να παρακολουθούν και να κρίνουν οι ίδιοι την πορεία της διαδικασίας!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Guardian, Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση www.megalithic.co.uk μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2011.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013