Χιλιάδες σπηλαιογραφίες αποκαλύφθηκαν στο Μεξικό


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 4.926 τοιχογραφίες σε σπήλαια και φαράγγια στη Σιέρα ντε Σαν Κάρλος, στη μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας. Οι τοιχογραφίες εντοπίστηκαν σε 11 διαφορετικές τοποθεσίες και πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από τρεις διαφορετικές ομάδες κυνηγών.

Σε ένα μόνο σπήλαιο, βρέθηκαν 1.550 ζωγραφιές, με μία από αυτές να απεικονίζει ένα «atlatl», ένα όπλο που χρησιμοποιείτο στο κυνήγι και δεν έχει βρεθεί ξανά σε τοιχογραφίες στην Ταμαουλίπας. Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από αρχαίους πολιτισμούς.
Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσδιορίσουν τη χρονική περίοδο κατά την οποία έγιναν αυτές οι τοιχογραφίες, ωστόσο ελπίζουν πως η ανάλυση κάποιων δειγμάτων χρωστικής ουσίας θα τους επιτρέψει να υπολογίσουν την ηλικία τους.

Η αρχαιολόγος Μάρτα Γκαρθία Σάντσες, που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε ότι πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με τις εθνοτικές ομάδες που ζούσαν στα σπήλαια. «Αυτές οι ομάδες ξέφυγαν από την ισπανική κυριαρχία για περίπου 200 χρόνια, επειδή κατέφυγαν στη Σιέρα ντε Σαν Κάρλος, όπου είχαν νερό, φυτά και ζώα για να τραφούν», τόνισε.

«Οι τοιχογραφίες μας δίνουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες αυτών των νομάδων που επικεντρώνονται στο κυνήγι, το ψάρεμα και την τροφοσυλλογή, αλλά μπορούμε επίσης να δούμε και εικόνες θρησκευτικού και αστρονομικού χαρακτήρα καθώς και απεικονίσεις της πανίδας και της χλωρίδας», πρόσθεσε.

[Πηγή Ελευθεροτυπία]

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013