Τα δολοφονικά καγκουρώ της Αυστραλίας


Σίδνεϊ
Ένα πρωτόγονο καγκουρό που κάλπαζε αντί να πηδάει και διέθετε κοφτερούς κυνόδοντες για να σκοτώνει τα θηράματά του είναι ένα από τα περίπου 20 νέα είδη που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφή απολιθωμάτων στην Αυστραλία.



Το περιβάλλον της Αυστραλίας και των γύρω νησιών είναι μοναδικό από εξελικτική άποψη, καθώς τα πλακουντοφόρα σαρκοφάγα θηλαστικά ουδέποτε έφτασαν σε αυτή την απομονωμένη περιοχή του κόσμου. Μέχρι την άφιξη του ανθρώπου, στα οικοσυστήματα κυριάρχούσαν τα πτηνά και τα μαρσιποφόρα θηλαστικά, όπως τα καγκουρό.

Πριν από 20 έως 20 εκατομμύρια χρόνια, τα καγκουρώ ήταν διαφορετικά από τα συμπαθή πλάσματα που γνωρίζουμε σήμερα. «Επειδή δεν πηδούσαν, ήταν καγκουρό που κάλπαζαν, με μεγάλα, ισχυρά άνω άκρα. Ορισμένα είχαν μακρείς κυνόδοντες σαν λύκοι» δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ο Μάι Αρτσερ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Τα νέα είδη εντοπίστηκαν στη βορειοδυτική πολιτεία του Κουίνσλαντ. Ένα από τα απολιθωμένα κρανία, του γένους Ekaltadeta, διέθετε «δόντια με ισχυρούς μύες, όχι για βοσκή. [Τα δόντια] είχαν επάρματα που θα μπορούσαν να τσακίσουν κόκαλα και να τεμαχίσουν σάρκα».

Όπως αναφέρει στο Reuters, στην ίδια ανασκαφή βρέθηκαν επίσης απολιθωμένοι δίπνευστοι -ψάρια με υποτυπώδεις πνεύμονες που άρχιζαν να βγαίνουν στην ξηρά καθώς και μεγαλόσωμα πτηνά που έμοιζαν με πάπιες.

«Πολύ μεγάλα πουλιά [...] μάλλον σαν πάπιες, τα οποία κέρδισαν το παρατσούκλι 'οι δαινονισμένες πάπιες της κολάσεως', γιατί, ορισμένες τουλάχιστον, ίσως ήταν σαρκοφάγες».

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013