Ποιος σκότωσε τον Τουταγχαμών;

Έπειτα από 83 χρόνια, η μούμια.. βγήκε από τον τάφο

«Θάνατος θα έρθει με γοργά φτερά σε αυτόν που θα διακόψει τη γαλήνη του Βασιλιά...». Αυτή είναι η επιγραφή στο εξωτερικό του τάφου του Τουταγχαμών.. Θεός να φυλάει την ομάδα των γιατρών και αρχαιολόγων, που όχι μόνο μπήκαν στον τάφο αλλά έβγαλαν και τη μούμια έξω!

Ο Ζάχι Χάουας, ο επικεφαλής αρχαιολόγος της Αιγύπτου, ετοιμάζεται να βάλει τη μούμια του Τουταγχαμών στον τομογράφο

Το μόνο που μπορεί να τους σώσει από την κατάρα των Φαραώ, είναι πως έχουν καλό σκοπό: να διαπιστώσουν τις συνθήκες θανάτου του Τουταγχαμών, διαλευκάνοντας έτσι ένα μυστήριο 3.300 ετών. Δολοφονήθηκε πράγματι; Κι αν ναι, σε τι ηλικία; Όταν ήταν ακόμα έφηβος; Όπως λέει ο Ζάχι Χάουας, ο επικεφαλής αρχαιολόγος της Αιγύπτου, «υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες όσον αφορά τον θάνατο και την ηλικία του. Τώρα θα ανακαλύψουμε την αλήθεια».

Ο Τουταγχαμών διαδέχθηκε τον Ακενατών, ο οποίος ίσως να ήταν πατέρας του, σε ηλικία περίπου οκτώ ετών. Ο Ακενατών είχε απαγορεύσει την λατρεία των αρχαίων θεών της Αιγύπτου προς όφελος ενός και μόνο θεού, του Ατόν. Ο Τουταγχαμών επρόκειτο αργότερα να απαρνηθεί τον Άτονα και να επαναφέρει τον Άμμωνα-Ρα. Προσπάθησε παράλληλα να ενισχύσει τη θέση του με το να παντρευτεί την κόρη του Ακενατών - ο ρόλος του, ωστόσο, παρέμεινε διακοσμητικός. H πραγματική εξουσία βρισκόταν στα χέρια του ηλικιωμένου αυλικού Άι, ο οποίος ανήλθε στον θρόνο αμέσως μετά τον ύποπτο και πρώιμο θάνατο του Τουταγχαμών - εκτιμάται πως πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Το 1968, μία ακτινοσκόπηση της μούμιας, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, είχε αποκαλύψει κομμάτια οστού μέσα στο κρανίο του Τουταγχαμών: η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι είχε ενδεχομένως χάσει τη ζωή του από ένα χτύπημα στο πίσω μέρος της κεφαλής. H αξονική τομογραφία, όμως, εντοπίζει συχνά λεπτομέρειες που οι απλές ακτινογραφίες χάνουν, και έχει βοηθήσει τους επιστήμονες να «αποκρυπτογραφήσουν» πολλές αιγυπτιακές μούμιες, συμπεριλαμβανομένου και του Ραμσή του A''. H ίδια τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί και στο λείψανο ενός άνδρα από την Εποχή του Χαλκού, «ηλικίας» 5.200 ετών, που είχε ανακαλυφθεί μέσα σε έναν παγετώνα στις ιταλικές Άλπεις το 1991: αποκάλυψε στο σώμα του το κεφάλι ενός βέλους.

Ο τομογράφος. 

H εξέταση του Τουταγχαμών ξεκίνησε με την απομάκρυνση του ξύλινου κιβωτίου που περιέχει τη μούμια του από την πέτρινη σαρκοφάγο του υπόγειου τάφου. Οι επιστήμονες έβγαλαν το κουτί έξω από την κρύπτη και το τοποθέτησαν στο μηχάνημα του αξονικού τομογράφου, μέσα σε ένα ειδικά εξοπλισμένο φορτηγό το οποίο είχε σταθμεύσει στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ. Ο τομογράφος είχε σταλεί στην περιοχή από την Γερμανία, και την εταιρεία τεχνολογίας Siemens. Τράβηξε περισσότερες από 1.700 φωτογραφίες της σορού. Κατόπιν, η μούμια επανατοποθετήθηκε στον τάφο - ήταν η πρώτη φορά που είχε βγει από αυτόν τα τελευταία 83 χρόνια.

H κατάρα του Φαραώ

H ανακάλυψη, το 1922, του τάφου του Τουταγχαμών ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και ενδοξότερα επιτεύγματα της αγγλικής αρχαιολογίας. Οφείλεται σε δύο σχεδόν ερασιτέχνες, τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και τον -χρηματοδότή του - λόρδο Κάρναρβον. Πρώτος εισήλθε στον τάφο ο λόρδος. Ήταν και ο πρώτος που πέθανε, στις 5 Απριλίου του 1923. Ακολούθησε ο πρόωρος θάνατος είκοσι μελών της αποστολής. Ο μύθος της κατάρας των Φαραώ, ήταν γεγονός. Αν και πολλές έρευνες αποδεικνύουν πως ο θάνατος κάποιων από εκείνους που μπήκαν στον τάφο ήταν τυχαίος, πολλοί πιστεύουν ακόμα σε αυτήν την κατάρα. H ομάδα των γιατρών και αρχαιολόγων που υπέβαλαν τη μούμια του Τουταγχαμών σε αξονική τομογραφία, πάντως, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς. Χρηματοδότης του όλου σχεδίου είναι, για τα ερχόμενα πέντε χρόνια, το National Geographic. Τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας του Τουταγχαμών αναμένεται να ανακοινωθούν στο Κάιρο εντός του μήνα. Έπονται, ωστόσο, εξετάσεις και σε άλλες μούμιες.

Ο θρυλικός βασιλιάς

* Ο Τουταγχαμών έζησε πριν από 3.300 χρόνια στη διάρκεια της περιόδου που έχει γίνει γνωστή ως Νέο Βασίλειο.
* Στέφθηκε βασιλιάς σε ηλικία περίπου οκτώ ετών.
* Κάποια στιγμή κατά το ένατο έτος της βασιλείας του - πιθανώς το 1325 π.X. - πέθανε.
* H κηδεία του διήρκεσε 70 ημέρες.
* Ο τάφος του ανακαλύφθηκε το 1922 από έναν Βρετανό αρχαιολόγο, τον Χάουαρντ Κάρτερ.

alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013