Διπλό Είδωλλο ~ Doppelganger


Διπλό είδωλο έχουμε όταν η μορφή ενός ζωντανού ανθρώπου εμφανίζεται σε κάποιο άλλο άτομο που βρίσκεται μακρυά. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το άτομο, του οποίου το είδωλο εμφανίζεται, είτε βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο, είτε είναι ήδη ετοιμοθάνατο. Εμφανίζεται κυρίως σε αγαπητά του πρόσωπα ή σε μέρη που έχει ζήσει επί μακρόν και αγαπάει. Φυσικά, η εμφάνισή του παραξενεύει όσους/ες το βλέπουν, αφού δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς το συγκεκριμένο άτομο, που το νόμιζαν να βρίσκεται κάπου αλλού, εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά τους.

Το είδωλο δεν ομιλεί και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την παρουσία άλλων ανθρώπων.Υπάρχουν πάντως και περιπτώσεις doppelganger ατόμων που ούτε κινδύνευαν εκείνη τη στιγμή, ούτε και πέθαιναν. Κάποιες φορές πάλι το είδωλο καταδέχεται να πει κάνα δυο κουβέντες στο άτομο που το παρακολουθεί έκπληκτο.

Τότε, συνήθως λέει λόγια αγάπης κι αποχαιρετισμού που συγκινούν, ή ικεσίες προς εκδίκηση του άδικου χαμού του (αυτό σε περιπτώσεις δολοφονιών). Και πάλι όμως, καθώς μιλάει, δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε εντελώς τρανς κατάσταση και δίνει υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι συχνά οι μάρτυρες καταλαβαίνουν την ίδια εκείνη στιγμή ότι αυτό που βλέπουν δεν είναι και πολύ φυσικό.

*** Το doppelganger
(λέξη γερμανική που σημαίνει: διπλός περπατητής) σαν φαινόμενο δεν πρέπει να συγχέεται με την διπλοστασία. Στη διπλοστασία, ένα άτομο έχει την (υποτιθέμενη) δυνατότητα να βρίσκεται σε δύο μέρη ταυτόχρονα με τη θέλησή του και έχει αντίληψη του γεγονότος. Δεν διατρέχει κίνδυνο, είναι απτό και υλικό και συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

*** Η πιό διάσημη περίπτωση doppelganger είναι αυτή της αυτοκράτειρας της Ρωσσίας Αικατερίνης της Μεγάλης. Ο θρύλος λέει ότι ένα βράδυ είδε το διπλό της να περιφέρεται μέσα στα βασιλικά δώματα. Ταράχτηκε (..ήξερε) και διέταξε τους φρουρούς της να του ρίξουν. Οι οποίοι φρουροί το πυροβόλησαν βέβαια, χωρίς όμως να του προ- καλέσουν ζημιά, αφού ήταν είδωλο. Λίγες ώρες μετά η Αικατερίνη εξέπνευσε.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013