Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς;



Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς; ; Ίσως όχι 25 Δεκεμβρίου.

Η γέννηση του Ιησού Χριστού γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με εορτασμούς Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι δεν γεννήθηκε εκείνη την ημέρα, ούτε καν το έτος 1 μ.Χ. 

ΓΙΑΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ;

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου επειδή συνδέεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο και τα Saturnalia, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη ρωμαϊκή θεότητα Κρόνο. Η εκκλησία θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει σε αυτό το δημοφιλές παγανιστικό φεστιβάλ, καθώς και τη χειμερινή γιορτή άλλων παγανιστικών θρησκειών, επιλέγοντας αυτή την ημέρα για να γιορτάσει τα γενέθλια του Ιησού, σύμφωνα με τον μελετητή Ignacio L. Götz στο βιβλίο του « Jesus the Jew: Reality, Πολιτική και Μύθος-Μια Προσωπική Συνάντηση”. 

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε γεννήθηκε ο Ιησούς.


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΗΡΩΔΗ

Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι γεννήθηκε μεταξύ 6 π.Χ. και 4 π.Χ., βασισμένος εν μέρει στη βιβλική ιστορία του Βασιλιά Ηρώδη του Μεγάλου . Σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τον Ιησού, ο βασιλιάς φέρεται να διέταξε το θάνατο όλων των αρσενικών βρεφών κάτω των 2 ετών που ζούσαν στην περιοχή της Βηθλεέμ, ένα γεγονός γνωστό ως Σφαγή των Αθώων. Αυτό συνέβη λίγο πριν από το θάνατο του ίδιου του Ηρώδη, ημερομηνία που εξακολουθεί να αμφισβητείται. Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές, συμπεριλαμβανομένων των Peter Richardson και Amy Marie Fisher στο βιβλίο τους " Herod: King of the Jews and Friend of the Romans: Second edition, δέχονται την ημερομηνία που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι ιστορικοί, οι οποίοι πίστευαν ότι ο Ηρώδης πέθανε το 4 π.Χ.

Αλλά οι ιστορικοί διαφωνούν για το πραγματικό έτος θανάτου του Ηρώδη, και πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι η μαζική βρεφοκτονία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας θρύλος. Στο βιβλίο του « Ζηλωτής: Η ζωή και οι καιροί του Ιησού από τη Ναζαρέτ », ο βιβλικός μελετητής και συγγραφέας Ρέζα Ασλάν έγραψε ότι η σφαγή του Ηρώδη ήταν «ένα γεγονός για το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος επιβεβαιωτικών στοιχείων σε κανένα χρονικό ή ιστορία της εποχής είτε Εβραϊκής, Χριστιανικής είτε Ρωμαϊκής.


ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ

Άλλοι μελετητές προσπάθησαν να συσχετίσουν το « Άστρο της Βηθλεέμ », το οποίο υποτίθεται ότι προανήγγειλε τη γέννηση του Ιησού, με πραγματικά αστρονομικά γεγονότα για να εντοπίσουν το έτος γέννησής του. Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο του 1991 στο Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society, ο αστρονόμος Colin Humphreys πρότεινε ότι το θρυλικό αστέρι ήταν στην πραγματικότητα ένας βραδέως κινούμενος κομήτης, τον οποίο οι Κινέζοι παρατηρητές κατέγραψαν το 5 π.Χ. Ωστόσο, η θεωρία του Humphreys έκτοτε καταρρίφθηκε. 

Ο μήνας της γέννησης του Ιησού αποτέλεσε επίσης σημείο συζήτησης, με μια θεωρία να υποδηλώνει ότι το αστέρι της Βηθλεέμ μπορεί να ήταν η Αφροδίτη και ο Δίας που ενώνονται για να σχηματίσουν ένα λαμπρό φως στον ουρανό, ένα σπάνιο γεγονός που συνέβη τον Ιούνιο του 2 π.Χ. Μια άλλη πιθανότητα είναι μια παρόμοια σύνοδος μεταξύ του Κρόνου και του Δία, η οποία συνέβη τον Οκτώβριο του 7 π.Χ.

Υπήρξαν επίσης εικασίες ότι ο Ιησούς γεννήθηκε την άνοιξη. Ο Götz προτείνει ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να είχε γεννηθεί «στα τέλη της άνοιξης του έτους, επειδή οι εγκυμοσύνες άρχισαν το φθινόπωρο μετά την έναρξη της συγκομιδής και υπήρχαν αρκετά χρήματα για ένα γαμήλιο γλέντι».  


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013