Νέα Επιστήμη του Παραφυσικού: Μπορείτε να εμπιστευτείτε το δικό σας μυαλό;


"Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει λογικά για πολύ κάτω από συνθήκες απόλυτης πραγματικότητας· ακόμη και οι κορυφαίοι και οι κατυδίδες υποτίθεται ότι, από κάποιους, ονειρεύονται. Το Hill House, όχι υγιές, στάθηκε μόνος του απέναντι στους λόφους του, κρατώντας το σκοτάδι μέσα του, είχε σταθεί για ογδόντα χρόνια και θα μπορούσε να σταθεί για ογδόντα ακόμη. Μέσα, οι τοίχοι συνέχιζαν όρθιοι, τα τούβλα ενώνονται τακτοποιημένα, τα δάπεδα ήταν σταθερά και οι πόρτες λογικά κλειστές· η σιωπή βρισκόταν σταθερά πάνω στο ξύλο και την πέτρα του Hill House, και ό,τι περπατούσε εκεί, περπατούσε μόνος. "

— Shirley Jackson, «The Haunting of Hill House», 1959

Από όλα τα παραφυσικά φαινόμενα που περιβάλλουν το Halloween, το στοιχειωμένο σπίτι μπορεί να είναι το τελευταίο που εμπνέει πραγματικό φόβο. Μάγισσες; Δεν ήμουν τρομακτικός από τις μέρες του Σάλεμ. Ζόμπι ; Διασκεδαστικό μακιγιάζ, σίγουρα, αλλά λίγο καμπουριασμένο. Βαμπίρ ; Κατηγορήστε τον σπινθηροβόλο Ρόμπερτ Πάτινσον που πήρε τη μπουκιά από αυτούς τους αιμοβόρους.

Αλλά το στοιχειωμένο σπίτι μπορεί να προκαλέσει ρίγη στη σπονδυλική στήλη του πιο ένθερμου άπιστου. Οι ιστορίες φαντασμάτων τείνουν να συμβαίνουν σε ανυποψίαστους. ποιος θα πει ότι μπορεί να μην σου συμβούν; Διαδίδονται επίσης από στόμα σε στόμα, συχνά από φαινομενικά αξιόπιστες πηγές. Σήμερα, το Διαδίκτυο επεκτείνει αυτήν την προφορική παράδοση σχεδόν σε όλους: Παρακολουθήστε τον ετήσιο διαγωνισμό τρομακτικών ιστοριών της ιστοσελίδας Jezebel (και μετά προσπαθήστε να κοιμηθείτε ήσυχοι απόψε).

ΚΛΕΙΣΕ
Η επιστήμη, φυσικά, συμβουλεύει τον σκεπτικισμό απέναντι στην ιδέα των πνευμάτων και των τρόμων. Έτσι, αν τα πραγματικά φαντάσματα δεν φταίνε για πράγματα που πάνε στραβά, τι μπορεί να φταίει; Αν και οι ερευνητές έχουν ερευνήσει ενόχους όπως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και οι υπέρηχοι κάτω από το εύρος της ανθρώπινης ακοής, η τελική πηγή στοιχειώσεως μπορεί να είναι μόνο αυτά τα 3 λίβρες. όργανο ανάμεσα στα αυτιά. 

Αναζητώντας φαντάσματα στον ήχο
Μια εύλογη εξήγηση για τα στοιχειωμένα σπίτια είναι ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε κάτι στο περιβάλλον — αλλά ότι το «κάτι» είναι πολύ πιο κοσμικό από τα ανήσυχα πνεύματα.

Ένας πιθανός ένοχος είναι ο υπέρηχος, ή οι ήχοι ακριβώς κάτω από το τυπικό όριο ανθρώπινης ακοής των 20 hertz. Το 1998, ο Vic Tandy, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι στην Αγγλία, ενώθηκε με τον συνάδελφο καθηγητή του Κόβεντρι, Τόνι Λόρενς, για να γράψουν μια εργασία βασισμένη στις τρομακτικές εμπειρίες του ίδιου του Τάντυ σε ένα κατάστημα κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού. Μερικές φορές, οι υπάλληλοι ανέφεραν τρομακτικές αισθήσεις και την αίσθηση της παρουσίας στο δωμάτιο. Ο Τάντυ τα απέρριψε όλα αυτά μέχρι που ένα βράδυ άρχισε να νιώθει ψυχρός και μελαγχολικός. Αφού έλεγξε ότι καμία από τις φιάλες ιατρικού αερίου δεν είχε διαρροή, κάθισε πίσω στο γραφείο του, μόνο για να δει μια γκρίζα φιγούρα να αναδύεται στη γωνία του οράματός του. Όταν συγκέντρωσε το θάρρος να κοιτάξει απευθείας την οπτασία, αυτή έσβησε. 

Μια μεταγενέστερη εμπειρία κατά την κοπή μετάλλου οδήγησε τον Tandy να αναρωτηθεί αν η ηχητική ενέργεια προκαλούσε τις ανεξήγητες εμπειρίες του ίδιου και των συναδέλφων του. Μετά την απενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου ανεμιστήρα στο κτίριο, τα «φαντάσματα» εξαφανίστηκαν, έγραψαν οι ερευνητές το 1998 στο Journal of the Society for Psychical Research .

Η απόδειξη αυτής της ιδέας ήταν πιο δύσκολη. Πολλά πράγματα δημιουργούν υπέρηχους, από τις ριπές του ανέμου των κλιματιστικών μέχρι τους σεισμούς . Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κρυφές γεννήτριες υπερήχων κατά τη διάρκεια περιηγήσεων φαντασμάτων που έγιναν στο Mary King's Close στο Εδιμβούργο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κλείσιμο είναι τώρα υπόγειο, αλλά στη δεκαετία του 1600, ήταν μια σειρά από στενά σοκάκια και περάσματα μέσα από ψηλά κτίρια. Ο τοπικός μύθος λέει για θύματα της πανώλης που έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους. Κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ φαντασμάτων της πόλης το 2007, μερικά ανυποψίαστα γκρουπ περιοδειών κατακλύζονταν από υπέρηχους καθώς περιφέρονταν σε αυτά τα ανατριχιαστικά περάσματα.

Τα αποτελέσματα δεν αποκάλυψαν διαφορά στον αριθμό των ανθρώπων που ανέφεραν μια παραφυσική εμπειρία είτε είχαν εκτεθεί σε υπέρηχους είτε σε θόρυβο περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι ομάδες που εκτέθηκαν στον υπέρηχο ανέφεραν μεγαλύτερο συνολικό αριθμό τρομακτικών εμπειριών, με περισσότερα άτομα να αναφέρουν πολλές τέτοιες εμπειρίες. Εν τω μεταξύ, το 20 τοις εκατό όσων συμμετείχαν στις ομάδες υπερήχων ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν την άνοδο της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων τους, σε σύγκριση με μόνο το 5 τοις εκατό στην ομάδα του θορύβου περιβάλλοντος, ανέφεραν οι ερευνητές στα προκαταρκτικά αποτελέσματά τους .

Δεν ήταν σχεδόν μια ηχηρή επιδοκιμασία της ιδέας ότι τα φαντάσματα και οι καλικάντζαροι είναι απλώς ήχοι κάτω από το κατώφλι του ανθρώπινου αυτιού. Εξάλλου, οι άνθρωποι σε στοιχειωμένα σπίτια συνήθως αναφέρουν κρύα σημεία, όχι αισθήματα υπερβολικής ζεστασιάς. Και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι υπέρηχοι θα οδηγούσαν σε αύξηση των τρομακτικών εμπειριών ανά άτομο, αλλά όχι σε περισσότερα άτομα που αναφέρουν τρομακτικές εμπειρίες.

Ηλεκτρικά ρίγη
Μια άλλη φυσική εξήγηση για τα φαντάσματα μπορεί να είναι η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια . Τα πνεύματα μπορεί να μην μας περιβάλλουν, αλλά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από ηλεκτροφόρα καλώδια και ηλεκτρονικές συσκευές σίγουρα το κάνουν. Θα μπορούσαν τα ηλεκτρονικά να εκπέμπουν φανταστικές δονήσεις;

Μερικά μικρά πειράματα δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Το 2000, ο γνωστικός νευροεπιστήμονας Michael Persinger του Πανεπιστημίου Laurentian στον Καναδά και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μαγνητικά πεδία για να διεγείρουν τον εγκέφαλο ενός 45χρονου άνδρα που είχε αναφέρει προηγούμενες εμπειρίες φαντασμάτων. κατάφεραν, με τα μαγνητικά πεδία, να «πλασματίσουν» μια οπτασία παρόμοια με αυτή που είχε δει ο άνδρας χρόνια πριν, μαζί με μια αντίστοιχη ορμή φόβου, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Perceptual and Motor Skills .

Τον επόμενο χρόνο, στο ίδιο περιοδικό, ο Persinger και οι συνεργάτες του ανέφεραν την περίεργη περίπτωση μιας έφηβης που είπε ότι είχε εμποτιστεί από το Άγιο Πνεύμα και ένιωσε την αόρατη παρουσία ενός μωρού στον αριστερό της ώμο. Το κορίτσι είχε υποστεί εγκεφαλικό τραύμα νωρίτερα στη ζωή της, έγραψαν οι ερευνητές , αλλά το τραύμα δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τη θρησκευτική επίσκεψη: Δίπλα στο κρεβάτι του κοριτσιού υπήρχε ένα ηλεκτρικό ρολόι που παρήγαγε μαγνητικούς παλμούς παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση επιληπτικών κρίσεων σε επιληπτικούς αρουραίους. Μόλις αφαιρέθηκε το ρολόι, τα συναισθήματα μιας παρουσίας εξαφανίστηκαν. Ο Persinger και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι μερικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διαταραχές των κροταφικών λοβών, που τυχαίνει να είναι εκεί όπου ο εγκέφαλος συνθέτει πληροφορίες.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο αποκαλύπτουν πόσο σημαντικοί μπορούν να είναι οι κροταφικοί λοβοί για την εμπειρία της πραγματικότητας, δήλωσε ο Christopher French, ψυχολόγος στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που ερευνά τις ρίζες των παραφυσικών εμπειριών. Όταν οι χειρουργοί διεγείρουν το τμήμα του εγκεφάλου όπου συναντώνται ο κροταφικός και βρεγματικός λοβός - η κροταφοβρεγματική ένωση - «μπορούν πραγματικά να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τις εξωσωματικές εμπειρίες », είπε ο French.

Στο κεφάλι σου
Αλλά ο French και οι συνάδελφοί του έχουν βρει ελάχιστα στοιχεία ότι τα υποηχητικά και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία εξηγούν τις φαντασμαγορικές εμφανίσεις. Αυτός και η ομάδα του προσπάθησαν να δημιουργήσουν επιστημονικά στοιχειώματα κατασκευάζοντας έναν θάλαμο στον οποίο οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε 50 λεπτά υπέρηχων, πολύπλοκων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, και τα δύο ή κανένα από τα δύο. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια ανέφεραν τις αισθήσεις που είχαν βιώσει κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στην αίθουσα.

Η πλειονότητα των ανθρώπων ανέφερε κάποιου είδους παράξενα κατά τη διάρκεια του πειράματος: Σχεδόν το 80% είπε ότι ένιωθε ζάλη, οι μισοί είπαν ότι ένιωθαν ότι περιστρέφονταν και το 23% ένιωθαν αποκομμένοι από το σώμα τους , ανέφεραν οι ερευνητές το 2009 στο περιοδικό Cortex .

Σημειωτέον, το 23 τοις εκατό είπε επίσης ότι αισθάνθηκε παρουσία και το 8 τοις εκατό ένιωσε καθαρό τρόμο.

Μερικές από αυτές τις εμπειρίες μιμούνται σίγουρα την αίσθηση ενός στοιχειωμένου. άλλοι, όχι και τόσο (5 τοις εκατό των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι διεγέρθηκαν σεξουαλικά, για παράδειγμα). Αλλά όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα, συνειδητοποίησαν ότι δεν είχε σημασία σε ποια πειραματική κατάσταση βρίσκονταν οι συμμετέχοντες. Δεν είχε καμία διαφορά αν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ήταν ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα ή αν ο υπέρηχος ανέβαζε, είπε ο French στο Live Science. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα μεμονωμένα επίπεδα υποβλητικότητας των συμμετεχόντων επηρέασαν τα αποτελέσματα.

«Η πιο φειδωλή εξήγηση είναι απλώς αν πείτε σε υποτιθέμενους ανθρώπους: «Πηγαίνετε εδώ μέσα και μπορεί να έχετε κάποιες περίεργες εμπειρίες», μερικοί από αυτούς το κάνουν», είπε ο French.

Όπως υποδηλώνει το έργο του French, η πραγματική αιτία του στοιχειώματος μπορεί απλώς να είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 1996 στο περιοδικό Perceptual and Motor Skills, δύο συμμετέχοντες ζήτησαν να κρατήσουν ένα ημερολόγιο σχετικά με τη δραστηριότητα «όπως poltergeist» στο σπίτι τους για ένα μήνα, ξαφνικά άρχισαν να βλέπουν στοιχεία πιθανών poltergeists παντού. Σε μια επόμενη εργασία στο ίδιο περιοδικό , οι ερευνητές της μελέτης υπέθεσαν ότι τα στοιχειώδη γεγονότα συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται εσφαλμένα τα ελαφρώς διφορούμενα γεγονότα ως παραφυσικά και στη συνέχεια αρχίζουν να αναζητούν ακόμη πιο περίεργα πράγματα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους ιδιαίτερα πιθανό να αποδίδουν ένα χτύπημα τη νύχτα σε ένα φάντασμα ή έναν καλικάντζαρο. Μια έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Chapman στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι όσο πιο φοβισμένο είναι ένα άτομο , τόσο πιο πιθανό είναι να πιστέψει στο παραφυσικό. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Consciousness and Cognition τον Αύγουστο του 2013, διαπίστωσε ότι οι παραφυσικοί πιστοί είναι πιο πιθανό να πιστεύουν στην ψευδαίσθηση της πρακτορείας ή ότι υπήρχε μια σκόπιμη οντότητα πίσω από ένα γεγονός.

Αυτή η μελέτη βασίστηκε σε μια θεωρία ότι οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί για να βλέπουν μοτίβα όπου δεν υπάρχουν. Φανταστείτε να περπατάτε στο δάσος τη νύχτα, είπε ο ερευνητής της μελέτης Michiel van Elk, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Ακούς ένα θρόισμα στα δέντρα. Συνεχίζεις ή τρέχεις μακριά; Εάν συνεχίσετε, μπορεί να δεχτείτε επίθεση. Αν τρέξεις μακριά, δεν γίνεται κακό.
«Είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι», είπε ο Van Elk στο Live Science.

Οι θεωρητικοί της εξέλιξης προτείνουν ότι αυτή η τάση να αποδίδονται γεγονότα σε μια οντότητα με πρακτορείο μπορεί να εξηγεί τις πεποιθήσεις σε φαντάσματα, αγγέλους , δαίμονες - ακόμα και Θεό. Για να δοκιμάσει την ιδέα, ο Van Elk πήγε σε μια έκθεση ψυχικών δρόμου και ζήτησε από τους μέντιουμ πιστούς να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή με κινούμενα σημεία φωτός. Μερικά από τα σημεία ήταν διατεταγμένα ώστε να μοιάζουν με τις αρθρώσεις μιας αόρατης φιγούρας ραβδιού που περπατά. άλλες κουκκίδες μετακινήθηκαν τυχαία. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν εάν οι κουκκίδες κινούνταν τυχαία ή εάν ένας σκόπιμος παράγοντας (ένα άτομο που περπατούσε) βρισκόταν πίσω από την κίνηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προστέθηκαν επιπλέον χορευτικές κουκκίδες, για να κρύψουν τις τυχαίες ή εσκεμμένες κουκκίδες, καθιστώντας την εργασία πιο δύσκολη.

Τόσο οι παραφυσικοί πιστοί όσο και οι μη πιστοί ήταν καλοί στο να διακρίνουν τη διαφορά από την κίνηση με την πρακτικότητα και την τυχαία κίνηση όταν η διάκριση ήταν σαφής. Αλλά σε πιο διφορούμενες περιπτώσεις, τα άτομα με μεγαλύτερες παραφυσικές πεποιθήσεις ήταν πιο πιθανό να πηδήξουν σε μια εξήγηση που περιελάμβανε πρακτορεία από ό,τι οι μη πιστοί.

«Ακόμα και όταν υπήρχαν μόνο τυχαία κινούμενες κουκκίδες, οι ψυχικοί πιστοί θα έλεγαν ότι είδαν μια ανθρώπινη φιγούρα να κινείται στις κουκκίδες», είπε ο Van Elk.

Η μελέτη προτείνει ότι το να πέσεις θύματα της ψευδαίσθησης της πρακτόρευσης θα μπορούσε να εξηγήσει την πίστη στο παραφυσικό. ένα βύθισμα σε ένα παλιό σπίτι ή το τρίξιμο του ξύλου θα μπορούσε εύκολα να παρερμηνευτεί ως φάντασμα. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν αυτή η απατηλή προκατάληψη είναι γενετική ή μαθημένη, είπε ο Van Elk.

"Αυτή εξακολουθεί να είναι μια από τις βασικές προκλήσεις του πεδίου: να δούμε αν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια καλή μελέτη για να ξεχωρίσουμε αυτές τις δύο εξηγήσεις. ιστορία?" αυτός είπε.

Το ψέμα στα μάτια σου
Πράγματι, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακόμη και πόσο να εμπιστευόμαστε τις αναφορές των ίδιων των ανθρώπων για τα πειράματά τους. Σε μια συνέχεια, ο Van Elk δεν μπόρεσε να επαναλάβει τη μελέτη του 2013. Υποψιάζεται ότι ο λόγος μπορεί να είναι ότι οι αρχικοί του ψυχολόγοι-πιστοί συμμετέχοντες μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να ευχαριστήσουν από άλλες ομάδες ανθρώπων. Με άλλα λόγια, μπορεί να μην έχουν παραισθήσεις σε ένα άτομο στις κινούμενες κουκκίδες σε αντιληπτικό επίπεδο. Αντίθετα, θα μπορούσαν να ερμηνεύουν υπερβολικά γενναιόδωρα τις πληροφορίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του πειραματιστή. Δεν είναι ότι λένε ψέματα, είπε ο Van Elk. Μάλλον, η ερμηνεία τους φαίνεται εξίσου αληθινή για αυτούς όσο μια πραγματική αντίληψη. Απλώς το λάθος προκύπτει σε διαφορετικό επίπεδο επεξεργασίας του εγκεφάλου. 

Το ψυχικό πρόβλημα δεν είναι η μόνη απόδειξη που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την αξιοπιστία τους. Σε μια μελέτη, ο French και η ομάδα του έβαλαν τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ένα βίντεο ενός μέντιουμ που υποτίθεται ότι λυγίζει ένα μεταλλικό κλειδί με το μυαλό του. Σε ορισμένες εκδοχές του πειράματος, ο μέντιουμ (στην πραγματικότητα ένας μάγος πονηρός) κατέληξε βάζοντας το κλειδί κάτω στο τραπέζι και λέγοντας: "Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε ότι ακόμα λυγίζει".

Το κλειδί δεν λύγισε ακόμα. Αλλά το 40 τοις εκατό των ανθρώπων που άκουσαν τη λεκτική υπόδειξη ότι λυγίζει ανέφεραν ότι το είδαν να κινείται. Αντίθετα, κανένας στην ομάδα που δεν άκουσε το λεκτικό μήνυμα είπε ότι είχε μετακινηθεί, είπε ο French.

Και πολλοί μάρτυρες δεν κάνουν απαραίτητα μια αναφορά πιο πιστευτή. Όταν ένα άλλο άτομο στο δωμάτιο είπε ότι είχε δει το κλειδί να κινείται αφού άκουσε το μέντιουμ να υποδηλώνει ότι ήταν ακόμα λυγισμένο, το ποσοστό των ανθρώπων που είπαν ότι είχαν δει κίνηση αυξήθηκε από το 40 τοις εκατό στο 60 τοις εκατό, είπε ο French.

"Αν έχετε έναν πολύ σίγουρο αλλά στην πραγματικότητα ανακριβή μάρτυρα, μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη άλλων μαρτύρων", είπε.

Μελέτες διαπιστώνουν ότι τα άτομα με παραφυσικές πεποιθήσεις τείνουν να έχουν ιδιαίτερα πλούσια φαντασία και τείνουν να εμπλακούν εύκολα σε εργασίες, είπε ο French. Είναι επίσης πιο επιρρεπείς από τον μέσο όρο σε ψεύτικες αναμνήσεις. Για παράδειγμα, άτομα που είναι επιρρεπή σε ψεύτικες αναμνήσεις μπορεί να πουν ότι θυμούνται καθαρά πού βρίσκονταν και με ποιους ήταν όταν είδαν ένα βίντεο από τη βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο του Μπαλί το 2002. Αλλά αυτός ο βομβαρδισμός δεν καταγράφηκε σε βίντεο.

«Πιθανώς, αυτό που κάνουν είναι ότι θυμούνται την εποχή που το φαντάζονταν», είπε ο French. «[Και] όταν φαντάζονται κάτι, μοιάζει πολύ με το αληθινό - ίσως περισσότερο από ό,τι θα ήταν για άλλους σαν εμένα - είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν μια ψεύτικη ανάμνηση».

Με άλλα λόγια, η πιθανή εξήγηση για τους τρόμους και τα πνεύματα μπορεί να είναι πιο τρομακτική από τα πραγματικά φαντάσματα: Δεν μπορείτε καν να εμπιστευτείτε το μυαλό σας.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013