Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς


Περίπου το 90% των σεισμών του κόσμου και το 81% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου συμβαίνουν κατα μήκος του δακτύλιου της φωτιάς

"Δαχτυλίδι της Φωτιάς". Αυτή είναι η ονομασία της περιοχής στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλοι και ανά πυκνά χρονικά διαστήματα σεισμοί, καθώς και ηφαιστειακές εκρήξεις. 

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα το "Δαχτυλίδι" δίνει αρκετά μεγάλους σεισμούς, με τη  διεθνή επιστημονική κοινότητα να παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητά του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σχεδόν 8 Ρίχτερ που έπληξαν τη Νέα Ζηλανδία πριν έναν περίπου μήνα, καθώς και μεταγενέστερες σεισμικές δονήσεις σε Χιλή και Ελ Σαλβαδόρ που ξεπερνούσαν τα 7 Ρίχτερ.

Το "Δαχτυλίδι της Φωτιάς" έχει πεταλοειδές σχήμα και καλύπτει μία απόσταση 40.000 χιλιομέτρων κυκλικά του Ειρηνικού Ωκεανού, στα όριά του με Ασία, Ωκεανία και Αμερική.

Σχετίζεται με μία συνεχή σειρά ωκεάνιων τάφρων, ηφαιστειακών τόξων, και ηφαιστειακών ζωνών και κινήσεις τεκτονικών πλακών, περιλαμβάνοντας 452 ηφαίστεια και περιέχοντας παράλληλα πάνω από το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου. Κάποιες φορές αποκαλείται και περι-Ειρηνική ζώνη ή περι-Ειρηνική σεισμική ζώνη.


Περίπου το 90% των σεισμών του κόσμου και το 81% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου συμβαίνουν κατα μήκος του δακτύλιου της φωτιάς. Η αμέσως επόμενη πιο σεισμική περιοχή (5-6% των σεισμών και 17% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου) είναι το Αλπικό ορογενετικό σύστημα, το οποίο εκτείνεται από την Ιάβα και τη Σουμάτρα διαπερνώντας τα Ιμαλάια και τη Μεσόγειο Θάλασσα εώς των Ατλαντικό Ωκεανό. Το μεσοατλαντικό ρήγμα είναι η τρίτη πιο σεισμική ζώνη.

Ο δακτύλιος της φωτιάς είναι άμεσο αποτέλεσμα των τεκτονικών πλακών και της κίνησης και των συγκρούσεων των λιθοσφαιρικών πλακών. Το ανατολικό τμήμα του δακτυλίου είναι αποτέλεσμα της βύθισης των πλακών Νάζκα και Κόκος κάτω από την δυτικώς κινούμενη Νοτιοαμερικανική Πλάκα. Η Πλάκα Κόκος βυθίζεται κάτω από την Καραϊβική Πλάκα στην Κεντρική Αμερική. ένα κομμάτι της Πλάκας του Ειρηνικού μαζί με τη μικρή Πλάκα Χουάν ντε Φούκα βυθίζονται κάτω από τη Βορειοαμερικανική Πλάκα. Κατά μήκος του βόρειο τμήματος, η πλάκα του Ειρηνικού, η οποία κινείται προς τα βορειοδυτικά, βυθίζεται κάτω από το τόξω των Αλεούτιων νήσων.

Πιο δυτικά ακόμα, η πλάκα του Ειρηνικού βυθίζεται κατά μήκος των τόξων της χερσονήσου της Καμτσάτκα έως και πέρα από την Ιαπωνία. Το νότιο τμήμα είναι πολυπλοκότερο με ένα αριθμό μικρότερων τεκτονικών πλακών σε σύγκρουση με την πλάκα του Ειρηνικού από τις νήσους Μαριάννες, τις Φιλιππίνες, το Μπουγκαινβίλ, την Τόνγκα, και τη Νέα Ζηλανδία. Αυτό το κομμάτι δεν περιλαμβάνει την Αυστραλία, καθώς βρίσκεται στο κέντρο δικής της τεκτονικής πλάκας. Η Ινδονησία βρίσκεται μεταξύ του δακτυλίου της φωτιάς κατά μήκος των βορειοανατολικών νησιών της και της Αλπικής ορογενετικής ζώνης κατά μήκος των νοτίων και δυτικών νησιών.


Με πληροφορίες από Wikipedia

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013