Ενδείξεις για την ύπαρξη 6 διαστάσεων

Ο χώρος ίσως δεν έχει μόνο τρεις διαστάσεις, αλλά έξι! βρετανοί αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν ενδείξεις για την ύπαρξη τριών επιπλέον διαστάσεων κρυμμένων στο σύμπαν. . Οι επιπλέον διαστάσεις δεν γίνονται αντιληπτές επειδή είναι εξαιρετικά μικρές, μικρότερες και από άτομα. Στις τρεις νέες «κατευθύνσεις» του Σύμπαντος, τίποτα δεν μπορεί να είναι μακρύτερο από ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.



Η ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων προβλέπεται από τη θεωρία των χορδών, την επικρατέστερη θεωρία για τα στοιχειώδη υποατομικά σωματίδια. Ωστόσο ακόμα και επιστήμονες που δέχονται τη θεωρία των χορδών εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς τη νέα μελέτη, καθώς υπάρχουν και απλούστερες εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις.

 Τα συμπεράσματα, αναφέρει τη Δευτέρα το Nature.com, προήλθαν από παρατηρήσεις της λεγόμενης «σκοτεινής ύλης», η οποία αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής μάζας του Σύμπαντος, αλλά δεν αποτελείται από τα γνωστά στοιχειώδη σωματίδια και δεν μπορεί να γίνει άμεσα ορατή.



Η παρουσία της σκοτεινής ύλης μπορεί όμως να γίνει αντιληπτή από τη βαρυτική έλξη της, η οποία επιδρά στην κίνηση των ορατών άστρων και γαλαξιών.



Ο Τζόζεφ Σιλκ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν τη συμπεριφορά μικρών γαλαξιών και σε μεγάλων γαλαξιακών σμηνών, προκειμένου να συμπεράνουν πώς συμπεριφέρεται σε κάθε περίπτωση η σκοτεινή ύλη.



Όπως διαπιστώθηκε, στους μεμονωμένους γαλαξίες η βαρυτική έλξη της σκοτεινής ύλης είναι ισχυρή. Στα μεγάλα γαλαξιακά σμήνη, όμως, η ελτική αυτή δύναμη φαίνεται να μειώνεται, καθώς τα συσσωματώματα σκοτεινής ύλης που ανιχνεύθηκαν ήταν πολύ μικρότερα από τα αναμενόμενα.



Μια πιθανή εξήγηση, προτείνουν οι ερευνητές, είναι ότι υπάρχουν τρεις επιπλέον διαστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν τη βαρύτητα σε πολύ μικρές διαστάσεις, περίπου ενός νανομέτρου.



Οι ερευνητές παραδέχονται, πάντως, ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι παρά μια «εικασία» (η οποία όμως αξίζει να διερευνηθεί). Μια εναλλακτική εξήγηση, αναφέρουν οι ίδιοι, είναι ότι στο μακρινό παρελθόν ο ρυθμός εμφάνισης σουπερνόβα (άστρων που πεθαίνουν και εκρήγνυνται) ήταν διαφορετικός από ό, τι σήμερα.



Αν πάντως η υπόθεση είναι αληθής, αυτό θα σήμαινε ότι σε πολύ μικρές αποστάσεις η βαρύτητα δεν υπακούει στους νόμους του Νεύτωνα. Και σύμφωνα με ορισμένα μοντέλα της θεωρίας των χορδών, οι επιπλέον κρυμμένες διαστάσεις του χώρου ίσως είναι ακόμα περισσότερες, έως και οκτώ.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013