Βουντού κατακλύζουν την Αϊτή

Στην Αϊτή κυκλοφορεί ένα πολύ γνωστό ρητό: «Οι κάτοικοι της Αϊτής είναι 70% Καθολικοί, 30% Προτεστάντες και .. 100% οπαδοί του Βουντού». Τι είναι όμως το Βουντού; Μια θρησκεία όπως όλες οι άλλες όπως υποστηρίζουν οι Αϊτινοί ή μια επικίνδυνη εξάσκηση τεχνικών μαύρης μαγείας;

Ας δούμε όμως με μια γρήγορη ματιά σε τι συνίσταται μια τυπική τελετή Βουντού. Κατά κανόνα πρόκειται για μια ομαδική συγκέντρωση πιστών, που συνοδεύεται από ήχους κρουστών και καταλήγει σε έναν ξέφρενο χορό από κάποιους παρευρισκόμενους. Συνοδεύεται επίσης από τη θυσία ενός ζώου (π.χ. ενός κοτόπουλου). Κι όλα αυτά για να επιτευχθεί η επικοινωνία του πιστού με κάποιο «πνεύμα» μέσω της βίωσης μιας κατάστασης έκστασης και μέσω του εξευμενισμού του εν λόγω πνεύματος.

Τι είναι ένα πνεύμα για τους πιστούς του Βουντού; Θα λέγαμε κάτι ανάλογο με τους θεούς μιας οποιαδήποτε πολυθεϊστικής θρησκείας. Τα πνεύματα (τα Loa όπως αποκαλούνται) διακρίνονται σε «καλά» (ευνοϊκά για τους ανθρώπους) και «κακά». Πέρα απ'' αυτά όμως η επικοινωνία ενός πιστού με ένα πνεύμα είναι τιμή για τον πιστό, καθώς το πνεύμα μπορεί την στιγμή της έκστασης να του αποκαλύψει κάτι απ'' το μέλλον του, να δώσει μια προφητεία, έναν οιωνό, ένα σημάδι, μια συμβουλή. Πολλές φορές όμως είναι απαραίτητη η μεσολάβηση ενός ιερέα ('houngan' ή 'mambo' όπως αποκαλούνται), ενώ άλλες φορές το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι άμεσο, αλλά η επικοινωνία με το πνεύμα να επιτευχθεί αργότερα μέσω ενός ονείρου.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται εξωπραγματικά και έξω απ'' τη λογική σας, μάθετε ότι, το Βουντού αποτελεί απ'' τον Απρίλιο του 2003 επίσημη θρησκεία στην Αϊτή, σύμφωνα με διάταγμα του τότε προέδρου Jean-Bertrand Aristide. Θωρείται δε μια θρησκεία όπως όλες οι άλλες· όπως ο Χριστιανισμός ή ο Ιουδαϊσμός.

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, διακρίνουμε τα πρώτα ίχνη του Βουντού, στα παράλια της αφρικανικής ηπείρου. Πηγή του Βουντού θεωρείται η Μπενίν (πρώην Δαχομέη), όπου ίχνη αυτής της λατρείας εντοπίζονται ήδη απ'' το 4.000 π.Χ.

Αργότερα τα λατρευτικά αυτά τυπικά μεταφέρθηκαν στην Αϊτή μέσω των σκλάβων που μεταφέρθηκαν εκεί απ'' την Αφρική.

Αν και στην αρχή τέτοιες θρησκευτικές εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν ακόμα και με τίμημα την ζωή των συμμετεχόντων σαν εκδηλώσεις μαύρης μαγείας, το Βουντού κατάφερε να επιβιώσει, καθώς οι τελετές του ποτέ δεν σταμάτησαν να τελούνται έστω και με μεγάλη μυστικότητα.

ΤΟΛΜΩΝTΑΣ ΣYΓΚΡΙΣΕΙΣ

Σήμερα, όλα στην Αϊτή έχουν αλλάξει και το Βουντού έχει ανθίσει παρόλο που οι πρακτικές προκαλούν την ανατριχίλα των μη μυημένων. Κάποιοι μάλιστα μελετώντας την ουσία και την παράδοση του Βουντού, έχουν εντοπίσει κοινά στοιχεία και διαφορές με τον Καθολικισμό σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν τις αντιθέσεις και τη διαμάχη μεταξύ τους.

Έτσι σαν κοινά στοιχεία αναφέρονται: η κοινή πίστη στη μετά θάνατον ζωή, η χρήση ενός βωμού (ο «βωμός» στο Βουντού μπορεί να είναι ένα δέντρο ή ένας στύλος), η πίστη στην ύπαρξη δαιμονικών και βλαβερών πνευμάτων. Ακόμα υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε χριστιανικούς αγίους και στα «παγανιστικά» πνεύματα του Βουντού. Για παράδειγμα, ο Legba είναι ένα γέρικο πνεύμα που στέκει σαν φρουρός στις θύρες απ'' τις οποίες επικοινωνεί η Γη με τον κόσμο των πνευμάτων, όπως ο Αγ. Πέτρος είναι ο φύλακας του παραδείσου.

ήπάρχουν όμως και βασικές διαφορές (πέρα των μορφικών και τελετουργικών). Για παράδειγμα η έννοια της «ελεύθερης βούλησης» του Καθολικισμού δεν είναι τόσο έντονη στο Βουντού, όπου η επιρροή των πνευμάτων είναι καθοριστική έως αφοπλιστική για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Αν λοιπόν βρεθείτε ξαφνικά για διακοπές στην εξωτική Αϊτή, μη σοκαριστείτε αν βρεθείτε μπροστά σε μια τελετή Βουντού. .. Εκεί το Βουντού είναι πλέον .. τρόπος ζωής !

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013