Κήτη θύματα ναυτικής άσκησης

Η αμερικανική κυβέρνηση και ανεξάρτητες ομάδες ειδικών ξεκίνησαν έρευνες για το κατά πόσο τα δεκάδες δελφίνια που εξόκειλαν την περασμένη εβδομάδα στη Φλόρινα είχαν επηρεαστεί από ισχυρά σόναρ που χρησιμοποιήθηκαν σε άσκηση με τη συμμετοχή υποβρυχίων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την περασμένη Τετάρτη πάνω από 60 δελφίνια έχουν παγιδφευτεί σε αβαθή νερά στις ακτές των Φλόριντα Κις.

Περίπου 35 από τα κήτη δεν κατέστη δυνατόν να μεταφερθούν σε βαθιά νερά και τελικά πέθαναν.

Παιλαιότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα κήτη συχνά εξοκείλουν λόγω των εκκοφαντικών ήχων που εκπέμπουν ορισμένα στρατιωτικά σόναρ.

Μία ημέρα πριν αρχίσουν τα δελφίνια να ξεβράζονται στη Φλόριντα, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιούσε άσκηση στην περιοχή με τη συμμετόχή του υποβρυχίου USS Philadelhia.

Η διοίκηση του αμερικανικού ναυτικού δεν επιβεβαιώνει ότι το υποβρύχιο χρησιμοποίησε σόναρ υψηλής ισχύος, δήλωσε όμως ότι «ανησυχεί» για το φαινόμενο και προτίθεται να το διερευνήσει.

Τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητητας ενδέχεται να τρομάζουν ή να αποπροσανατολίζουν τα κητώδη, αναγκάζοντάς τα να αναδυθούν προόωρα, οπότε σχηματίζονται στο αίμα τους επικίνδυνες φυσσαλίδες αζώτου (νόσος των δυτών).

Το θέμα εμφανίστηκε στα αμερικανικά πρωτοσέλιδα το Μάρτιο του 2000, όταν φάλαινες από τέσσερα διαφορετικά είδη εξόκειλαν στις Μπαχάμες έπειτα από ναυτικά γυμνάσια στα οποία χρησιμοποιήθηκαν ενεργά σόναρ.

Η νεκροτομή από ανεξάρτητους ερευνητές έδειξε ότι τα ζώα είχαν υποστεί εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο και τα αυτιά.

Καθώς το φαινόμενο έχει ήδη παρατηρηθεί αρκετές φορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πέρυσι από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να σταματήσουν τη χρήση ενεργών σόναρ υψηλής ισχύος έως ότου προσδιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013