Οργανισμοί στα βάθη των ωκεανών

Ανακαλύφθηκαν σε βάθος περίπου 11 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μικροοργανισμοί που διαβιούν σε συνθήκες τρομερής πίεσης .

Μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί, πολλοί από τους οποίους ήταν μέχρι τώρα άγνωστοι στους επιστήμονες, βρέθηκαν στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, περίπου 11 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το γιαπωνέζικο ερευνητικό σκάφος Kaiko ανακάλυψε τρηματοφόρα με μαλακά τοιχώματα.

Πρόκειται για μία μορφή πλαγκτόν, που συνήθως έχουν κέλυφος, όμως οι συγκεκριμένοι οργανισμοί είναι μαλακοί, καθώς οι ποσότητες ασβεστίου σε αυτά τα βάθη δεν επαρκούν για την κατασκευή οστράκων ή κελύφους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παίρνουν μέρος στις έρευνες, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί έχουν προσαρμοστεί στην ασύλληπτη πίεση που υπάρχει στο όρυγμα Marianas, γνωστό και ως Challenger Deep.

Σε βάθος 11 χλμ.

Σε αυτή την τρύπα στο βυθό του Ειρηνικού επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και η πελώρια στήλη νερού που βρίσκεται από πάνω της, ασκεί πίεση 1.000 φορές μεγαλύτερη από ότι ασκείται στην επιφάνεια.

Το Kaiko ανέσυρε τον μικροοργανισμό σε βάθος 10, 89 χλμ . κάτω από την επιφάνεια.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα βαθύτερα ορύγματα στο δυτικό Ειρηνικό σχηματίστηκαν πριν από 6-9 εκατ. χρόνια.

Τα τρηματοφόρα πιθανόν απορροφούν σωματίδια οργανικής ύλης ή άλλα υλικά που διαλύονται στο θαλασσινό νερό, ενώ αποτελούν την πιο πολυπληθή μορφή ζωής στη θάλασσα μετά τα βακτήρια.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013