Τα κάνει αόρατα

Στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας άνθρωποι και αντικείμενα με ευκολία γίνονται αόρατα.

Οι ταχυδακτυλουργοί «εξαφανίζουν» με την ίδια ευκολία ακόμα και τρένα.
Ακολουθώντας τους νόμους της φυσικής, μια ασπίδα υπόσχεται να τα κάνει ...αόρατα!

Μια αόρατη ασπίδα η οποία θα κάνει τα αντικείμενα να εξαφανίζονται προτάθηκε από μια ομάδα επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ιδέα τους είναι σύμφωνη με τους νόμους της φυσικής.

Η ασπίδα θα είναι μια μεταλλική κατασκευή, που θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με την ασπίδα που χρησιμοποιούσε η φυλή των Romulans στο Star Trek για να εξαφανίζουν τα διαστημόπλοιά τους.

Οι επιστήμονες Andrea Alù και Nader Engheta από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, υποστηρίζουν ότι η «πλασμονική ασπίδα» τους είναι προς το παρών μόνο μια ιδέα.

Oι υπολογισμοί τους αναφέρονται στην ιστοσελίδα arXiv , που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Cornell.

Όπως λένε οι ίδιοι, η ασπίδα τους θα χρησιμοποιεί τις ειδικές ιδιότητες του πλάσματος, ενός νέφους από ηλεκτρόνια που κινούνται μέσα στο μεταλλικό υλικό.

Το πλάσμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ακυρώσει το φως που διαχέεται ή αντανακλάται στα αντικείμενα, φως το οποίο κανονικά επιτρέπει στα αντικείμενα να είναι ορατά.

Οι Alù και Engheta πιστεύουν ότι αν η συχνότητα της αντήχησης του πλάσματος της ασπίδας, ή η συχνότητα με την οποία το σύννεφο των ηλεκτρονίων ταλαντεύεται, είναι πολύ κοντά στη συχνότητα του φωτός, τότε το αντικείμενο εξαφανίζεται

Το μυστήριο της εξαφανισμένης σοκολάτας

Αν συντονίσουμε το κύμα του φωτός στην ίδια συχνότητα με αυτήν του πλάσματος, τότε το φως θα απορροφηθεί, " εξηγεί ο Dr Ian Falconer, Αυστραλός φυσικός από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

"Το φως διαπερνά το πλάσμα και ότι είναι μέσα στην ασπίδα γίνεται αόρατο."

Ο Falconer εξηγεί πως η όλη ιδέα μοιάζει με τις σοκολάτες.

"Αν σε μια σοκολατένια καραμέλα σαν τα M&M η εξωτερική της κάλυψη είναι πλάσμα, τότε δεν θα μπορούσαμε να δούμε την καραμέλα γιατί το φως θα τη διαπερνούσε, όμως θα μπορούσαμε να δούμε το πιάτο πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένη η καραμέλα."

"Το φως στην πραγματικότητα απορροφάται, όμως η επικάλυψη του πλάσματος το κάνει να φαίνεται σαν να διαπερνά το αντικείμενο σαν να μην υπήρχε τίποτα ενδιάμεσα."

Ωστόσο, οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η ασπίδα πρέπει να είναι ξεχωριστά και με λεπτομέρεια συντονισμένη για το κάθε αντικείμενο που κρύβει.

Υπογραμμίζουν επίσης, ότι η ασπίδα θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο για συγκεκριμένο μήκος κύματος του φωτός, και μόνο όταν αυτό θα έχει το ίδιο μέγεθος με το αντικείμενο.

Ο Falconer αναφέρει ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαφανίσει ανθρώπους καθώς το μήκος κύματος τους φυσικού φωτός είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος ενός ανθρώπου.

Θεωρητικά, η ασπίδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κρύψει διαστημόπλοια ή άλλα μεγάλα αντικείμενα από αισθητήρες που χρησιμοποιούν μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολία αντί για συνηθισμένο φως.

Πιο ρεαλιστικά, η τεχνολογία της ασπίδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη δημιουργία υλικών για χρήση στα μικροσκόπια.


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013