Απόδραση από τον γαλαξία

Πλώρη για το αχανές διάστημα έβαλε ένα αστέρι, αφήνοντας ανεπιστρεπτί τη μέχρι πρότινος γειτονιά του στην καρδιά του γαλαξιακού μας συστήματος.

Το αστέρι έπειτα από "στενή επαφή" που είχε με τη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο κέντρο του Γαλαξία μας, εκτοξεύτηκε με την ασύλληπτη ταχύτητα των 2.414.000 χιλιομέτρων την ώρα σε μια σπειροειδή πορεία προς το έρεβος, το εξώτερο, της διαστημικής απεραντοσύνης.

Το φαινόμενο, που παρατηρείται για πρώτη φορά στα χρονικά, κατέγραψαν οι αστρονόμοι του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμισθόνιαν.

Μάλιστα, το παρομοίασαν με "εξοστρακισμό" από τους κόλπους της "αστρικής κοινωνίας" δεδομένου ότι η φυγή του έγινε με τη διπλάσια ταχύτητα από αυτή που χρειάζεται για να ξεφύγει ένα σώμα από τα δίχτυα του γαλαξία.

Κάποιος όμως θα μπορούσε να το δει κι αλλιώς: ως απόδραση από την καθιερωμένη θυσία στο βωμό της "τερατώδους θεάς" της μαύρης τρύπας.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

"Δεν έχουμε ξαναδεί ένα αστέρι να αναπτύσσει τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε να μπορέσει να αποδεσμευτεί παντελώς από την έλξη του Γαλαξία.

Τολμάμε να το αποκαλέσουμε "απόβλητο" εξαιτίας της τεράστιας εξαναγκασμένης ορμής με την οποία πετάχτηκε έξω από το σύστημα" λέει ο Γουόρεν Μπράουν αστρονόμος στο Κέντρο Χάρβαρντ-Σμισθόνιαν.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το αστέρι ήταν μέρος αστρικού ζεύγους, με αποκλειστική απασχόληση τις "βόλτες" κοντά στις παρυφές της αδηφάγου μαύρης τρύπας.

Το "κοντά" είναι βέβαια, σχετικό, καθώς μιλάμε για απόσταση πενήντα φορές μεγαλύτερη από το διάστημα που χωρίζει τη Γη με τον Ήλιο.

Ωστόσο για τα συμπαντικά δεδομένα θεωρείται "μικρή".

Εκεί, λοιπόν, που τα δύο αστέρια στροβιλίζονταν ανυποψίαστα το ένα γύρω από το άλλο, ξαφνικά βρέθηκαν αιχμάλωτα της ελκτικής δύναμης της μαύρης τρύπας, αρχίζοντας μια επιθανάτια τροχιά με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα.

Το ένα δε γλίτωσε από τη μοιραία απορρόφηση.

Το δεύτερο όμως βρέθηκε να συνεχίζει το δρόμο του κυκλικά γύρω από το χείλος της.

Η επίδραση της μαύρης τρύπας -που κάνει τα σώματα που την πλησιάζουν να αποκτούν ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα- συνδυάστηκε με την δικιά του κυκλική ταχύτητα, με αποτέλεσμα να βρεθεί με την απαραίτητη ώθηση για να φύγει μακριά έξω από τα σύνορα του Γαλαξία.

Τώρα το αστέρι βρίσκεται 180.000 έτη φωτός μακριά, στην άλω του Γαλαξία μας.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013