Λύση από το παρελθόν

Ένας ιός που το 1918 είχε γίνει η αιτία να πεθάνουν 50 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο αναδημιουργήθηκε σε αμερικανικό εργαστήριο με στόχο, μέσω της εξέτασης των μυστικών της ανθεκτικότητάς του, να βρουν τη λύση για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών.

Πρόκειται για τον ιό της "ισπανικής" γρίπης (Η1Ν1), που σύμφωνα με τις έρευνες προήλθε από τα πτηνά και κατάφερε να προσαρμοστεί στον άνθρωπο.

Για να αναβιώσει ο ιός, οι αμερικανοί ερευνητές πήγαν στην Αλάσκα και προχώρησαν στην εκταφή κατεψυγμένων ιστών μιας γυναίκας που είχε ταφεί στο μόνιμο στρώμα πάγου το Νοέμβριο του 1918.

Πνευμονικοί ιστοί, οι οποίοι είχαν αρχειοθετηθεί μέσα σε φορμόλη και προέρχονταν από άλλα θύματα της "ισπανικής" γρίπης, συνέβαλαν επίσης στην αναδημιουργία του γενετικού κώδικα του ιού.

Κοινά στοιχεία
Έχοντας στη διάθεσή τους το πλήρες σχεδόν γονιδίωμα του ιού, οι ερευνητές αναδημιούργησαν τον ιό με τη βοήθεια μιας τεχνικής που αποκαλείται "αντίστροφη γενετική".

Έπειτα από δεκαετίες, ο ιός επέστρεψε έτσι στη ζωή μέσα σ’ ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC), όπου και παραμένει περιορισμένος.

Η δράση του μελετήθηκε σε ποντικούς, έμβρυα κότας και ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα.

Οι ερευνητές παρήγαγαν διάφορες εκδοχές του ιού, χρησιμοποιώντας γονίδια άλλων ιών της γρίπης, για να κάνουν συγκρίσεις και να προσδιορίσουν ποια στοιχεία τον έκαναν τόσο θανατηφόρο.

Όπως και ο αρχικός, ο αναδημιουργημένος ιός σκότωσε τους ποντικούς μέσα σε μερικές ημέρες. Σκοτώνει επίσης τα έμβρυα της κότας, όπως ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

Οι εργασίες των επιστημών, οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα Πέμπτη στις επιθεωρήσεις Science και Nature, προσφέρουν πληροφορίες για την έρευνα γύρω από τους ιούς, την ανάπτυξη φαρμάκων, καθώς και για την παρακολούθηση των ιών των πτηνών.

Οι ειδικοί εκφράζουν σήμερα φόβους ότι μια προσαρμογή ενός από τους ιούς Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που τώρα διαδίδονται μεταξύ των πουλιών, μπορεί να προκαλέσει την πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα.

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013