Ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Δεσπότη

Στην αγια-σοφιά, ψηλα στα αριστερα του γυναικωνιτη, υπαρχει καποια μυστηριωδης θυρα, τειχισμενη, προς την οποια οι διαβατες, τουρκοι και χριστιανοι, ατενιζουν με σεβασμο και δεος.πισω απο την πορτα αυτη βρισκεται κατα την παραδοση ο μαρμαρωμενος δεσποτης.

Οταν οι Τουρκοι την αποφραδα ημερα εισεβαλαν στο ναο, ενας αρχιερεας λειτουργουσε στην Αγια Τραπεζα. Βλεποντας τους Τουρκους αφηνει το Θυσιαστηριο και κρατωντας στα χερια του τη Θεια Μεταληψη ανεβαινει με γοργα βηματα στο γυναικονιτη, ακολουθουμενος απο πολλους στρατιωτες του εχθρου που τον κυνηγουσαν για να αρπαξουν τα πολυτελη αμφια του.

Ο αρχιερεας, αφου ανεβηκε την κλιμακα, εξαφανιζεται απο μια μικρη θυρα, η οποια την ιδια στιγμη κλεινεται, τειχισθεισα με πετρες.Εις ματην οι στρατιωτες πεφτουν πανω στη θυρα και με λυσσα αρχιζουν να χτυπουν με αξινες, τσεκουρια και οπλα, για να ανακαλυψουν τον ανδρα. Ουδεν κατορθωνουν, αφηνουν μονο καποια ιχνη στη θυρα απο τα χτυπηματα.Για πολλες ημερες γενιτσαροι και τεχνιτες ματαιως προσπαθουσαν να αποτειχισουν τη θυρα.

Απο τοτε η θυρα μενει τειχισμενη και κλειστη.Αλλα θα ελθει η μερα κατα την οποια θα ανοιχθει.Αυτο θα συμβει οταν ο μιασμενος και βεβηλωμενος ναος αποδοθει και παλι στη Χριστιανοσυνη. Και τοτε ο Μαρμαρωμενος Δεσποτης φορωντας την ιδια, λαμπρη στολη θα βγει κρατωντας τη Μεταληψη στα χερια και ευχαρις και χαμογελαστος, αφου κατεβει απο το γυναικωνιτη μεσω της ιδιας κλιμακας και ανεβαινωντας τα σκαλια της Αγιας Τραπεζης, θα επαναλαβει τη διακοπεισα Λειτουργια απ’εκεινο ακριβως το σημειο κατα το οποιο τη διεκοψε.Και τοτε ο διαδοχος του Κωνσταντινου Παλαιολογου θα εισελθει νικηφορος στην Πολη και θα στεφθει στην Αγια Σοφια επανιδρυοντας τη λαμπρη Ελληνικη Αυτοκρατορια.

alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013