Make up 2000 ετών

Καλλυντικό της ρωμαϊκής αριστοκρατίας αναδημιουργήθηκε στο εργαστήριο

Λονδίνο : Οι γυναίκες της ρωμαϊκής αριστοκρατίας χρησιμοποιούσαν μια καλλυντική κρέμα ώστε το πρόσωπό τους να δείχνει πιο λείο και ανοιχτόχρωμο, δείχνουν οι αναλύσεις στο περιεχόμενο ενός βάζου που βρέθηκε άθικτο σε ανασκαφή κοντά στο Λονδίνο.

Με βάση την αρχαία συνταγή, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ παρασκεύασαν το καλλυντικό για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια. . Η κρέμα, που χρονολογείται στο 150 μ.Χ., βρέθηκε πέρυσι σε ένα στρογγυλό κουτί, διαμέτρου έξι εκατοστών και βάθους πέντε, το οποίο ανακαλύφθηκε στην περιοχή Σάουθουαρκ, νότια του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών κοντά στα θεμέλια ρωμαϊκού ναού αφιερωμένου στο θεό Mars Camulus.

Το κουτί ήταν σφραγισμένο και η κρέμα τόσο καλά διατηρημένη ώστε πάνω της διακρίνονταν σημάδια από δάχτυλα.

Για τη χρησιμότητα της αλοιφής είχαν διατυπωθεί μέχρι σήμερα διάφορες υποθέσεις: θα μπορούσε να είναι οδοντόκρεμα, φαρμακευτικό παρασκεύασμα ή μπορεί ακόμα να προοριζόταν για επάλειψη των ζώων που θα θυσιάζονταν.

Τώρα, οι χημικές αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα μείγμα ζωικού λίπους (40%), άμυλου (40%) και οξειδίου του κασσίτερου.

Το λίπος έχει λιπαντική και μαλακτική δράση, έχει όμως μια ανεπιθύμητα ελαιώδη υφή.

Το πρόβλημα διορθώνεται με την προσθήκη αμύλου, το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα για να βελτιώσει την υφή των καλλυντικών.

''Oσον αφορά το οξείδιο του κασσίτερου, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι έπαιζε το ρόλο της χρωστικής.

Η ουσία αυτή είναι κανονικά γκρι, όταν όμως αναμειγνύεται με τα άλλα δύο συστατικά κάνει το μείγμα υπόλευκο.

«''Oπως σε εμάς αρέσει το μαυρισμένο δέρμα, στον ρωμαϊκό κόσμο το λευκό δέρμα ήταν αυτό που όλοι ήθελαν» σχολιάζει ο Φράνσις Γκρου, επιμελητής του Μουσείου του Λονδίνου όπου εκτίθεται το αρχαίο μέικαπ.
alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013