Βρέθηκε υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Ανταρκτική

 

Ένα μεγάλο, ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο εντοπίστηκε έξω από τις ακτές της ανταρκτικής Χερσονήσου, ανακοίνωσαν ερευνητές του αμερικανικού εθνικού ιδρύματος επιστημών. 

γράφημα του ηφαιστείου και της διαδρομής που ακολούθησε η κάμερα πάνω από τον ηφαιστειακό κώνο

το ηφαίστειο ορθώνεται 700 μέτρα πάνω από τον ωκεάνιο πυθμένα και η κορυφή του φτάνει περίπου 275 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. προς το παρόν παραμένει ανώνυμο, μέχρι η ύπαρξή του να επιβεβαιωθεί με ειδικές αποστολές.

οι επιστήμονες κατέγραψαν αυξημένες θερμοκρασίες γύρω από τον κρατήρα, ένδειξη ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό. συγκέντρωσαν επίσης αναφορές από ναυτικούς που είχαν περάσει από την περιοχή παλαιότερα και παρατήρησαν ασυνήθιστους χρωματισμούς στο νερό, ένδειξη απελευθέρωσης ηφαιστειακού υλικού.

οι αμερικανοκαναδική αποστολή, με επικεφαλής τον γιουτζίν ντόμακ του κολεγίου Hamilton στη νέα υόρκη, εντόπισε το ηφαίστειο καθώς επέστρεφε από την κρηπίδα πάγου λάρσεν Β, που τράβηξε τα βλέμματα όλου του κόσμου όταν κατέρρευσε το 2002.

οι επιστήμονες του ερευνητικού σκάφους Lawrence M. Gould χαρτογράφησαν το βυθό με σόναρ και χρησιμοποίησαν κάμερες, θερμόμετρα και βυθοκόρους (εργαλεία για δειγματοληψία από το βυθό) για να μελετήσουν τον ηφαιστειακό κώνο.

ενώ μεγάλες εκτάσεις γύρω από το ηφαίστειο ήταν καλυμένες με αποικίες θαλάσσιων οργανισμών, οι σκουρόχρωμες περιοχές κοντά στον κρατήρα ήταν έρημες, ένδειξη ότι πρόκειται για λάβα που εκλύθηκε πρόσφατα.

επιπλέον, οι βυθοκόροι συνέλεξαν φρέσκο βασάλτη, ενα πυριγενές πέτρωμα, ο οποίος θα είχε μεταμορφωθεί από το θαλασσινό νερό αν ήταν πολύ παλιός.

το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται ανταρκτικός πορθμός, στο βορειότερο άκρο της ανταρκτικής. Ο ηφαιστειακός κώνος εδράζεται στην ηπηρωτική κρηπίδα, κοντά σε μια βαθιά τάφρο που σκάφθηκε από παγετώνες καθώς κυλούσαν στον ωκεάνιο πυθμένα. Κανένα άλλο ηφαίστειο δεν έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή.

σύμφωνα με τον ντόμακ, ο ηφαιστειακός κώνος έχεο όγκο τουλάχιστον 1,5 κυβικά χιλιόμετρα. η κορυφή του μεγαλύτερου ηφαιστείου της γης, του μάουνα κέα στη χαβάη, βρίσκεται 4.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μικρότερο ηφαίστειο του κόσμου είναι το κουεξκομέιτ στο μεξικό, με ύψος μόλις 13 μέτρα.

ο ίδιος ο Ντόμακ τονίζει ότι το ηφαίστειο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω από εξειδικευμένους γεωλόγους. «Κανείς από εμάς στην αποστολή δεν είναι ειδικός στα ηφαίστεια» είπε.
alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013