Η μυστήρια αφάνιση των μαμούθ

Μερικά χρόνια πρίν απο τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μεταφέρθηκε στην πετρούπολη ένα πτώμα ενός νεογνού μαμούθ,μαζί με το τεράστιο κομμάτι πάγου οπου βρέθηκε.ήταν τέλειο διατηρημένο και το ταξίδι των 7.800 μιλίων απ''το νοβοσιμπίρσκ στην πετρούπολη,παρότι διήρκησε πολλούς μήνες,δεν αλοίωσε στο ελάχιστο την κατάσταση αυτού του αρχαίου πτώματος των 12.000 χρόνων.

διατηρήθηκε τόσο φρέσκο οσο κάθε άλλο κομμάτι στο κρεοπωλείο.οι ρώσοι επιστήμονες επωφελήθηκαν για να κάνουν κάποιες ιστολογικές έρευνες και το κρέας του χρησιμοποιήθηκε για γαστρονομικούς σκοπούς,ο μάγειρας του γεωλογικού μουσείου έφταξε κάτι μεγαλειώδεις μπριζόλες και τα μέλη της ακαδημίας απόλαυσαν ενα προιστορικό γεύμα.

οι ανακαλύψεις όμως καλοδιατηρημένων πτωμάτων είναι τώρα σχετικά σπάνιες.τα τελευταία 150 χρόνια μόνο 84 τέτοια πτώματα έχουν βρεθεί,ενώ τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ καλοδιατηρημένοι σκελετοί. μια ανάλυση της αχώνευτης τροφής στο στομάχι των μαμούθ έδειξε οτι τα γιγάντια παχύδερμα έτρωγαν σχεδόν αποκλειστικά βελόνες πέυκων και έλατα,που αποτελούσαν εκείνη την εποχή τα τεράστια δάση της αρκτικής ζώνης της σιβηρίας.σήμερα όμως όλη αυτή η πλούσια χλωρίδα έχει εκλείψει και στην θέση της υπάρχουν μόνο νανώδεις συμήδες,λειχήνες και πολικά βρύα.

φαίνεται οτι η καταστροφή αναρίθμητων κοπαδιών μαμούθ στην Β.Α σιβηρία συνέβη ξαφνικά και ακαριαία,γιατί τα στομάχια τους περιέχουν πολύ αχώνευτη τροφή.αν η μυστηριώδης καταστροφή είχε σταδιακό χαρακτήρα,τα σοφά παχύδερμα θα προλάβαιναν να μεταναστεύσουν έγκαιρα στον νότο για να σώσουν τα νεογνά τους.χλωρίδα ανάλογη μ''εκείνη που υπήρχε στην εποχή τους στο αρχιπέλαγος νοβοσιμπίρσκ υπάρχει σήμερα στην λίμνη βα''ι''κάλη δηλαδή 3600 μίλια νοτιότερα.

τα πτώματα επίσης δείχνουν οτι κατα την στιγμή του θανάτου τα ζώα αυτά ήταν ακίνητα.αυτό αποδείχνει ακριβώς οτι ο θάνατος επέπεσε ξαφνικά,καθώς βοσκούσαν ειρηνικά στα προιστορικά βοσκοτόπια και χάθηκαν ακαριαία όπως ακριβώς τα μαστόδοντα κοντά στην μπόγκοτα της κολομβίας.

ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν οτι μερικά μαμούθ πνίγηκαν απο μια κολοσσιαία πλυμμήρα λάσπης που κατέκλυσε ξαφνικά τη Β.Α σιβηρία,ενω άλλα σκοτώθηκαν απο ένα ξαφνικό πάγωμα της πλυμμήρας αυτής.αποδείχτηκε πάντως οτι πολλά πέθαναν απο ασφυξία.
alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013