Καταυλισμός των Ίνκας

Μία ομάδα εξερευνητών, ανακάλυψαν απομεινάρια ενός μεγάλου καταυλισμού, ο οποίος θεωρούν ότι ανήκει στους Ίνκας, και χρονολογείται μάλιστα την περίοδο που ο πολιτισμός τους βρισκόταν σε ακμή. Τα απομεινάρια περιλαμβάνουν τάφους και διάφορες κατασκευασμένες πλατφόρμες, που συνηγορούν υπέρ της άποψης, ότι η περιοχή ήταν αρκετά σημαντική, καθώς θα πρέπει να γίνονταν στον χώρο, ενταφιασμοί και ιεροτελεστίες.

Η ανακάλυψη έγινε σε μία κορυφή των Άνδεων, στο νοτιοανατολικό Περού, ενώ βρέθηκαν και τα στοιχεία που φανερώνουν τις προσπάθειες για δημιουργία μίας πόλης σε εκείνο το σημείο. ''''Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς δημιουργήθηκε, αφού δεν διαθέτουμε ικανοποιητικά στοιχεία, από την ριαδιοχρονολόγηση. Εάν όμως όντως πρόκειται για κατασκευή των Ίνκας, τότε ενισχύονται θεωρίες σχετικά με την επέκτασή τους, αφού δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται τόσο νωρίς σε αυτή την περιοχή'''', υποστηρίζει ο Peter Frost, αρχηγός και χορηγός της αποστολής. Ο Frost είναι αυτός που είχε δει τα υπολείμματα, για πρώτη φορά, περίπου το 1999, για να επιστρέψει το 2001 με μία ομάδα Αρχαιολόγων, ώστε να χαρτογραφήσουν και να εξερευνήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Οι ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της παρουσίας των Ίνκας σε αυτή την περιοχή είναι:

ένας καλοδιατηρημένος τοίχος, στον οποίο αναγνωρίζεται η τεχνοτροπία των Ίνκας

γεωργικά πεζούλια

μία σιταποθήκη

νεκροταφεία και νεκρικοί πύργοι

περιοχές για συγκέντρωση ζώων (μαντριά)

ένα συγκρότημα κτιρίων που περιβάλλουν κάποιον προαύλιο χώρο

στην περιοχή Cerro Victoria, βρέθηκαν, απομεινάρια από, περισσότερα των 100, κυκλικών κτιρίων με αρκετά μεγάλο ύψος

Η περιοχή στην οποία βρέθηκε ο νέος καταυλισμός, βρίσκεται στο Νότιο τμήμα μιας αραιοκατοικημένης περιοχής, γνωστής και ως Vilcabamba, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Machu Picchu, μιας αρχαίας ακρόπολης, που αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό των Ίνκας. Μια άλλη σημαντική περιοχή, η Choqequirau, βρίσκεται πολύ κοντά. Η πόλη Vilcabamba, είναι γνωστό, πως αποτέλεσε το τελευταίο φυλάκιο των Ίνκας, στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τους κατακτητές Ισπανούς, όταν οι τελευταίοι έφτασαν εκεί τον 16ο αιώνα, προς αναζήτηση χρυσού.

Ο βασικός Αρχαιολόγος της μελέτης, Alfredo Valencia Zegarra, που μελέτησε τα απομεινάρια στην Cerro Victoria τον περασμένο Ιούνιο, λέει πως ''''η γύρω περιοχή έχει πολλές τοποθεσίες, ιστορικού ενδιαφέροντος, που δεν έχουν εξερευνηθεί ποτέ''''. O Frost, συμπληρώνει: ''''η περιοχή ήταν δύσκολο να εξερευνηθεί γιατί βρίσκεται αρκετά μακριά, αλλά επιπλέον γιατί υπάρχει πυκνή δασική έκταση. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχτηκε από τους κατοίκους της γιατί: περιέχει πλούσια κοιτάσματα ασημιού και επιπλέον, βρίσκεται σε πανοραμική θέση και μπορούσαν να παρατηρούν χιονισμένες βουνοκορφές της κεντρικής Vilcabamba, μερικές σε 5.486 μέτρα ύψος.''''

Η σχεδίαση της αποστολής στην περιοχή, διήρκεσε δύο χρόνια, επειδή υπήρχαν δυσκολίες πρόσβασης. Όταν η ομάδα έφθασε εκεί, τον Ιούνιο του 2001, βρήκαν δύο οικογένειες ιθαγενών, ανάμεσα στα χαλάσματα, οι οποίες χρησιμοποιούσαν μερικά από τα κτίρια που κάποτε ζούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί τους. Η ομάδα προγραμματίζει να επιστρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, για να συνεχίσει την εξερεύνηση, χαρτογράφηση, και τις ανασκαφές, αφού ήδη έχουν παρατηρηθεί σημάδια λεηλασίας.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013