Φίδια εναντίον ποντικών

Εκατοντάδες φίδια προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους στους καλλιεργητές ρυζιού της Ταϊλάνδης καταβροχθίζοντας τις ορδές των ποντικών, που έχουν εισβάλει στους ορυζώνες ερημώνοντάς τους.

Πριν από τρεις μήνες περίπου μια κρατική «φάρμα φιδιών» προσέφερε πάνω από 450 μη δηλητηριώδη φίδια προκειμένου να βοηθήσει τους ορυζοκαλλιεργητές να απαλλαγούν από τη μάστιγα των ποντικών.

Οι καλλιεργητές ισχυρίζονται ότι εκατομμύρια τρωκτικά έχον εισβάλλει στους αγρούς τους κι έχουν ήδη φάει σχεδόν τη μισή παραγωγή τους. Επίσης, 22 ταϊλανδοί αγρότες έχουν ήδη πεθάνει από λεπτοσπύρωση (leptospirosis), μια αρρώστια που οφείλεται σε έναν ιό που υπάρχει στα ούρα των ποντικών και μεταδίδεται με απλή επαφή.

Χάρη στη συνδρομή των φιδιών οι αγρότες αρχίζουν να έχουν ισχυρές ελπίδες για τη θετική έκβαση του πολέμου τους εναντίον των ποντικών. Προηγουμένως ο κάθε χωρικός έβρισκε καθημερινά περίπου 100 ποντίκια στο χωράφι του. Έπειτα όμως από την άφιξη των φιδιών εμφανίζονται καθημερινά έξι ή το πολύ επτά ποντίκια στο ίδιο χωράφι…» λέει ο Anan Nongkrajok, αρχηγός του χωριού Klongnoi που βρίσκεται στη βόρεια επαρχία της χώρας.

«Το να τρώνε τα φίδια τα ποντίκια στους αγρούς, αυτός είναι ένας πολύ φυσικός τρόπος για τη διατήρησή της οικολογικής ισορροπίας…» λέει ο montri chiobamroongkiat, ένας κτηνίατρος της φάρμας φιδιών, πρωτοβουλία του οποίου ήταν αυτό το οικολογικό πρόγραμμα εξολόθρευσης των ποντικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φίδια που στάλθηκαν στις καλλιέργειες ρυζιού της επαρχίας ayatthaya, έχουν την δυνατότητα να καταναλώνουν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ποντίκια τον χρόνο.
alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013