Ακούστε τους εξωγήινους να μιλούν

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε αν είμαστε μόνοι σ’ αυτό το αχανές σύμπαν; Ψάξατε τους εξωγήινους σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας, σε χολιγουντιανές ταινίες και σε ατέρμονες αναλύσεις υποτιθέμενων ειδικών επιστημόνων, αλλά ματαία.

Κι όμως, το μόνο, που χρειάζεται για να λυθεί το αίνιγμα που σας βασανίζει είναι υπομονή. Περιμένετε 20 χρόνια και όχι μόνο θα πληροφορηθείτε για το αν υπάρχει ζωή "εκεί έξω" αλλά θα μπορέσετε και να ακούσετε τους πραγματικούς ΕΤ; Σύμφωνα με τον αστρονόμο τότε τα ραδιοτηλεσκόπια θα έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να μπορούν να "πιάσουν" ραδιοκύματα από απομακρυσμένους εξωγήινους πολιτισμούς.


Εν αναμονή για τα ραδιοτηλεσκόπια "σούπερμαν"

Ο Σόστακ είναι επικεφαλής μιας ομάδας αστρονόμων στο επιστημονικό πειραματικό πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων, SETI. Ο ίδιος έχει στηρίξει τη θεωρία του σε ένα υπολογιστικό μοντέλο του αριθμού των άστρων που περιβάλλονται από πλανήτες, αλλά και των πλανητών, που εμφανίζουν πιθανότητες να φιλοξενούν μορφές ζωής, το οποίο είχε διαμορφώσει ο αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ το 1961.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη του Ντρέικ, ο Σόστακ έφτασε να υπολογίσει πόσοι είναι οι εξωγήινοι πολιτισμοί, που πιθανότατα εκπέμπουν ραδιοσήματα στο διάστημα. Αυτή η ανακάλυψη δεν είναι, όμως, παρά η αρχή στο μαραθώνιο που πρέπει να τρέξουμε για να τους εντοπίσουμε.

Βλέπετε, για τον επιτυχή εντοπισμό των εξωγήινων αυτών πολιτισμών χρειάζεται να ερευνηθεί το σύνολο των πιθανών περιοχών, όπου μπορεί να εκπέμπονται τέτοιου είδους ραδιοκύματα ...μιλάμε δηλαδή όλα τα "συμπαντικά κατατόπια" γύρω από τα 100 δις άστρα του γαλαξία μας! Ωστόσο και να προσπαθούσαμε να το φέρουμε εις πέρας προς το παρόν δε θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε το μεγαλόπνοο σχέδιο, αφού δεν υπάρχει ακόμη ο κατάλληλος υλικός εξοπλισμός.

Τα ραδιοτηλεσκόπια που θα χρησιμοποιηθούν για ένα τέτοιο σκοπό θα πρέπει να διαθέτουν τεράστια επεξεργαστική ισχύ, δυνατότητα που για τώρα δεν υφίσταται.

Όπως υπολογίζει ο Σόστακ μέχρι το 2015 η ισχύς των υπολογιστών θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες και στη συνέχεια ο διπλασιασμός της ισχύος θα πραγματοποιείται κάθε 36 μήνες. Έτσι σύμφωνα με τον ίδιο τα άλματα της τεχνολογίας θα φέρουν μέσα σε 20 χρόνια στα χέρια μας τα ραδιοτηλεσκόπια "σούπερμαν" που θα μπορούν να μας φέρουν σ’ επαφή με τους εξωγήινους γείτονές μας.

Τέλος, ο αισιόδοξος ερευνητής εκτιμά, ότι ο πλανήτης που θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε το 2015 θα απέχει από τη Γη μας από 200 έως 1000 έτη φωτός. Οι αποστάσεις αυτές, όμως, ακυρώνουν a priori την οποιαδήποτε φιλόδοξη προσπάθειά μας να απαντήσουμε στο σήμα των εξωγήινων, αφού θα το λάβουν αιώνες μετά.

Οι προβλέψεις του Σόστακ, πάντως έχουν φέρει τη διχόνοια στους κόλπους της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας. Κάποιοι τον επικροτούν, ενώ άλλοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί λέγοντας πως τέτοιες προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν δυο δεκαετίες πριν.

Σωστός ή λάθος ο Σόστακ; Θα μιλήσουμε, όντως, το 2015 με τους εξωγήινους; Όπως φαίνεται θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τότε για να εξακριβώσουμε ή όχι την αλήθεια του πράγματος.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013