Ομοσπονδία της Damanhur - Μια ουτοπική πολιτεία

Η ομοσπονδία της damanhur είναι ένα ιδιότυπο έθνος, με τη δική του κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατασκευή, που βασίζεται στην εφαρμογή της πνευματικής και της αισθητικής φιλοσοφίας στην καθημερινή ζωή. Γεωγραφικά η damanhur βρίσκεται εγκατεστημένη στη valciusella, μια κοιλάδα των ιταλικών άλπεων. 

Οι πολίτες της damanhur – που είναι μια δημοκρατική κοινότητα και όχι μια θρησκευτική πίστη και λατρεία – πιστεύουν ότι η προσωπική πνευματική εξέλιξη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον ανάμεσα σε ανθρώπους πρόθυμους να συμμετάσχουν στην αυτοβελτίωση για το γενικό καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη.








Η ομοσπονδία της damanhur ιδρύθηκε το 1977 από ορισμένους φιλόσοφους όπως ο oberto airaudi, που ακόμη ζει κι εργάζεται εκεί κι έχει το σεβασμό αρκετών πολιτών για τους οποίους αποτελεί πηγή έμπνευσης. Από το 1977 η damanhur έχει περάσει αρκετές διαφορετικές περιόδους πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Σήμερα ο πληθυσμός της φτάνει στους 400 μόνιμους πολίτες ( κι αρκετές άλλες εκατοντάδες περιστασιακούς) κι έχει μια νόμιμη οργάνωση, ομοσπονδιακή κυβέρνηση με εκλεγόμενα μέλη, ένα είδος συμβουλίου, ένα σύστημα δικαιοσύνης κι ακόμη, δικό της νόμισμα, καθώς και ημερολόγιο!


Άβατο αποτελεί αναμφίβολα ο λεγόμενος ναός της ανθρωπότητας, ένα πολυεπίπεδο υπόγειο σύμπλεγμα επτά θαλάμων που εκτείνονται μέσα στο όρος vidracco. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου δικτύου άρχισε το 1978 και το μεγαλύτερο τμήμα του σκάφτηκε κυριολεκτικά με τα χέρια! Κάθε τμήμα του ναού είναι αφιερωμένο σε συγκεκριμένες μαγικές λειτουργίες και κάθε στοιχείο της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης του είναι διαποτισμένο με στοιχεία από πανάρχαιους πολιτισμούς. Μοιάζει σαν ένα τρισδιάστατο βιβλίο της ιστορίας των πολιτισμών, που περιλαμβάνει μίνι – πυραμίδες και γοτθικούς καθεδρικούς.


Οι damanhurians δεν απομονώνουν τον εαυτό τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Αντίθετα είναι ανοιχτοί στους τουρίστες και στους επισκέπτες, που συμβάλλουν στην οικονομία της κοιλάδας. Κάποιες επιχειρήσεις της damanhur προσφέρουν εργασία στους ντόπιους κατοίκους και ορισμένοι πολίτες της συμμετέχουν ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι κοινοί πόροι επενδύονται στην εκπαίδευση, στις τέχνες και στις έρευνες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η ομοσπονδία κατέχει, δάση, αγροκτήματα και περισσότερα από 70 οικήματα, κυρίως προσωπικές κατοικίες, εργαστήρια, σχολεία, καλλιτεχνικούς χώρους και βιοτεχνίες. Ο κάθε πολίτης ενθαρρύνεται να προσφέρει σε εθελοντική βάση την εργασία του, μερικές ώρες τον μήνα, σε κοινές διευκολύνσεις, όπως η περιποίηση των κήπων, του θεάτρου και των δασών, και φυσικά για τη συνέχιση της κατασκευής του ναού.


Η valchiusella – η κλειστή κοιλάδα – είναι ένα ειδικό μέρος για γεωλογικές και πνευματικές έρευνες και οι damanhurians πιστεύουν ότι έλκονται από τη σύγκλιση «τριών μεγάλων συγχρονικών γραμμών». Αυτοί οι «ενεργειακοί ποταμοί…περιβάλλουν τη γη και τη συνδέουν με το σύμπαν».

Η damanhur είναι περίφανη για τα δημιουργήματά της και καλωσορίζει τους επισκέπτες, που τους παρακινεί να μείνουν περισσότερο εκεί, αν θέλουν ακόμη και για πάντα. Η ίδια θεωρεί τον εαυτό της ένα ρεαλιστικό πείραμα πάνω σε νέους τρόπους ζωής, εργασίας και παιχνιδιού – μια σοβαρή ενασχόληση για τους σχεδιαστές της κοινότητας.

Σημ. η ιστοσελίδα της damanhur είναι www. Damanhur.org


alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013